Berta Sándor

Multimouse - akár 50 egér egy asztali környezetben

Egy szoftver segítségével a jövőben egy idegen PC-n is elérhetővé válnak a szerkesztett dokumentumok és fájlok.

A Multimouse nevű megoldás egyszerre egy asztali környezetben legfeljebb 50 egeret tud kezelni. A felhasználóknak mindenekelőtt egy szerveralkalmazást kell feltelepíteniük a számítógépükre, majd ennek a segítségével egy hálózatba köthetik össze a PC-jüket más konfigurációkkal, utóbbiakra szintén fel kell telepíteni a Multimouse kliensverzióját. Az emberek beállíthatják, hogy milyen körülmények között és feltételek esetén jelenjen meg a saját egerük és egérmutatójuk egy másik számítógépen. Az egérmutató ellátható a tulajdonosa nevével, így senki sem keveri össze az egere kurzorát egy másik egér kurzorával.

A Bartels Media munkatársai által kifejlesztett Multimouse segítségével akár 50 személy is dolgozhat egyszerre egyetlen dokumentumon vagy akár egyetlen központi PC-ről vezérelhetik a saját munkaállomásukat, anélkül, hogy előtte kellene ülniük. A rendszer előnye, hogy akár billentyűleütések továbbítására is képes két gép között és meghatározható, hogy egy másik alkalmazott miket tehet (dokumentumokat hozhat létre vagy módosíthat, törölhet, fájlokat másolhat stb.) a szervernek kijelölt számítógépen.


A Multimouse bétaverziója ingyen letölthető és kipróbálható egészen idén májusig. Az alkalmazás egyaránt futtatható a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 operációs rendszerek 32- és 64-bites verzióin, Macintosh és Linux alatt ugyanakkor nem működik. A bétatesztelés májusi lezárása után a szoftver továbbra is használható, de már csak alkalmanként 1-2 percig működik teljes értékűen. Az öt egérmutatót támogató változat várhatóan 99, a 25 egérkurzoros 299, míg az 50 egérmutatós verziót 499 euróba kerül majd.

A Microsoft is dolgozik egy hasonló, Multipoint nevű megoldáson, ami azonban egy ingyenes fejlesztői csomag és elsősorban oktatási célokra, valamint alkalmazások programozásához használható.< Ezenkívül létezik még a Unix, a Mac OS X és a Windows környezetben egyaránt futtatható ingyenes Multi-Cursor Windows Manager.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #12
  én a kis "[email protected]ákat" nézném meg WCG-n RTS-ezni:DD!
 • djw #11
  moonedit ... ezek le vannak maradva egy kissé... vagy most megint feltalálják a spanyol vigaszt
 • pasi29uk #10
  Telenonom bluetooth kapcsolaton kerestül simán alkalmas volt az egér vezérlésére (5 éve).
  Az tényleg poén volt amikor az iroda másik feléből mozgattam az egeret :D
 • opeca #9
  Vajon mi értelme lenne egy ilyennek amúgy?
  Semmi...

  Én inkább a szerver kliens közti kommunikáció hatékonyabbá-tételét erőltetném.
  Persze a programokat kéne felkészíteni erre...
 • opeca #8
  Madjnem ilyet csináltunk gimiben, csak ott egy egér volt és a szőke csaj meg nézett, hogy miért nem arra mozdul az egere, amerre akarja:D
 • macseke #7
  na, a múltkor órákon át keresgéltem egy ilyen programot, de nem találtam, mostmeg nem emlékszem, mit akartam vele csinálni.. :/
 • nextman #6
  Arra gondoltál haxy, hogy mindenki csak a saját megnyitott alkalmazását lássa eközben? Mert nekem is az jutott eszembe, hogy ennek lenne értelme.
  Multimonitor kell, nem multimouse.
 • RoyalPredator #5
  Vicces, ha 1 netezne, 1 passziánszozna, 1 cúnya oldalra látogatna, és a negyedik mindeközben dolgozni akar...
 • nyalógép #4
  Amire gondolsz olyan számítógépeket gyártottak eddig is, főként Afrikába. Úgy tudom ezeknek két egér bemenetük van, és a képernyőt kettéosztva használják.
 • WilliamMcKinley #3
  Na igen, ez egy valóban jó ötlet! Vicc hogy 2010ben ennek a közelében sem járunk pedig kb ennek lenne értelme. El kell adni azt a sok gépet a mediamarktban.