Berta Sándor

Pénzért kapható ingyenes biztonsági programok

Internetes csalók nagy nemzetközi kampányt indítottak, amelynek során a Microsoft Security Essentials (MSE) ingyenes biztonsági szoftvert próbálják meg pénzért rásózni a gyanútlan felhasználókra.

A G Data Security Labs munkatársai újabb csalási trükkre hívták fel a felhasználók figyelmét. Az MSE egy ingyenes program, amely kizárólag jogtiszta Windows operációs rendszerekre telepíthető. A www.security-essentials.info oldal nagyon hasonlít a Microsoft honlapjaira, így első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy rossz helyen jár. Amennyiben valaki regisztrálja magát a portálon, úgy ezzel a lépéssel automatikusan megrendelte a szoftvert és 35,94 eurót kell fizetnie.

"Amikor egy ingyenes szoftverért valahol valaki pénzt kér, akkor a felhasználóknál azonnal be kell kapcsolnia a riasztónak. Ez az eset is megerősíti az aranyszabályt: programot közvetlenül a gyártó honlapjáról vagy megbízható oldalakról töltsünk el" - közölte Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

A www.security-essentials.info legnagyobb veszélye, hogy egy rendkívül jól kidolgozott portálról van szó, amelyen számos ingyenes biztonsági alkalmazás érhető el. A csalók még egy Gy.I.K.-részt is elhelyeztek, amelyben megindokolják, hogy miért is van szükségük a pénzre. Az okok között említik például az összegért cserébe biztosított nonstop technikai telefonos ügyfélszolgálatot. Amennyiben valaki regisztrált és rákattintott a Donwload now gombra, azonnal a FreeDownloadZone.com-on találja magát, ahol egy nyomtatvány kitöltésére és többek között személyes adatai, illetve hitel- vagy bankkártyaszámának megadására kérik. Az egyéves előfizetés ára 19,50, míg a háromévesé 35,94 euró. Az utóbbi összeg azonban a különböző "egyéb költségek" miatt könnyen elérheti a 81,58 eurót.

Hasonló trükköket alkalmaznak a cslaók egyébként más népszerű szabadon letölthető szoftverek (Open Office, Firefox, iTunes, Gimp, Quicktime, LimeWire, eDonkey, BitTorrent) esetében is. A szakemberek szerint aki már besétált a csapdába, az azonnal tiltassa le a bank- vagy a hitelkártyáját, és reménykedjen hogy nem károsították meg túl nagy összeggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanzistift #10
    Nem fordulhat elő, hogy csak a winfos nem érdekli? :)
  • RoCkEtAnDrEw #9
    "I thought the software was free. Why am I being asked to pay?
    The software is free. You are paying for the convenience of having all of these programs in a single location, the online help, and live customer support. You will have access to this for the term of your membership."

    Na emiatt a mondat miatt valószínüleg még csak le sem tiltathatják! Vagy legalábbis nem azonnal...
  • Brianiac #8
    Óvatosan a cikkben levő linkkel "www.security-essentials.info"

    Nekem az avast egy vírus, malware program letöltődését jelezte mikor meg nyitottam és megszakította a kapcsolatot!
  • chase #7
    Mi a baj a NOD32-vel? Évek óta használom (céges vásárlás) és még soha nem volt vírusom. Szép csendesen teszi a dolgát és nem foglal le túl sok erőforrást. Biztos van jobb, mert mindennél van jobb, de sztem túlzás negatív példaként használni.
  • Holjam33 #6
    nem vagy vmi járatos akkor az IT-ben.
  • Narxis #5
    Ez nem idő kérdése, ha magyar nyelvű lenne akkor az magyar supporttal is járna. Kis ország vagyunk és nem bajlódnak vele. Persze ettől még bárki feltelepítheti csak ne nyávogjon, hogy ha nem segítenek neki a magyar MS-nél.
  • caprocorno #4
    Igy sem: Microsoft Security Essentials? Pedig egy ideje elég sok helyen lehet találkozni vele. Többek közt itt is. És szerintem érdemes kipróbálni is. Bár magyarul nem tud még, de ez is csak idő kérdése.
  • mad mind #3
    Még csak nem is hallottam az MSE-ről.
  • caprocorno #2
    Ha ezen felül a 19,5 vagy 35,94 eurón felül nem károsították meg, akkor szerencséje van az illetőnek, sőt abszolut értelemben talán még jobban is járt, mintha mégegyszer ennyi pénzért mondjuk NOD32-t vett volna:) fogja fel így a dolgot, és akkor nem megy fejel a falnak:) Persze értem én, hogy átkúrták a fejét, és ez ingyen járt volna. A szívás akkor van, ha még föl sem tudja telepíteni, mert nem jogtiszta a win.-a. Na az szívás:) Amúgy nehezen tudom elképzelni, hogy aki internetet használ, az nem tudja még, hogy az MSE ingyenes, és ráadásul eddig jónak tűnő biztonsági szoftver. Balekok meg mindig voltak, az ő sorsuk mindig a szívás volt:)
  • Tetsuo #1
    LOL
    Az ember mar csak ilyen..