Berta Sándor

20 másodpercenként éri támadás a Windowsokat

A kiberbűnözők tavaly elsősorban kártékony kódokat használtak, adatokat loptak, valamint a megszerzett információkkal kereskedtek.

A G Data biztonsági cég nyilvánosságra hozta a 2009-es esztendő második félévére vonatkozó jelentését. A szakemberek kiemelték, hogy a kiberbűnözők a tevékenységükkel megszerzett pénzeket elsősorban az elektronikus bűnözői infrastruktúrákba fektették be. Mindez meg is látszott: több mint 1,5 millió számítógépes kártevő támadta a Windows operációs rendszereket használó internetezőket. A támadások 99 százaléka a Windows operációs rendszereket futtató PC-k és notebookok ellen irányult.

A G Data Secuity Labs vezetője leszögezte, hogy az akciók az idén még rafináltabbak és technikailag kifinomultabbak lesznek. Különösen a web 2.0-s szolgáltatások (Facebook, MySpace, Twitter stb.) használói kerülhetnek majd a következő hónapokban a bűnözők támadásainak célkeresztjébe.

"Az online bűnözés egy profi üzletág és a piac szereplői szigorúan gazdasági szempontok alapján döntenek. A 2009-es év minden rekordot megdöntött, ha csak a kártékony kódok elterjedtségét, az adatlopásokat vagy az illegális adatkereskedelem mértékét vesszük figyelembe. A közösségi portálok tekintetében már hosszabb ideje megfigyelhető, hogy jelentős mértékben erősödik az e-bűnözői közösség tevékenysége. A támadók tudatosan felhasználják az ezekben a rendszerekben rejlő lehetőségeket a kártevők terjesztésére és kifinomult spamtámadások végrehajtására. Az idén nem szabad lebecsülni a web 2.0-s szolgáltatásokat fenyegető veszélyeket. A technikai különlegességeket és infrastruktúrákat nagy szabású bűnözői akciókhoz használhatják majd fel a bűnözők" - jelentette ki Ralf Benzmüller vezérigazgató.

A Facebook, a MySpace vagy éppen a Twitter mellett célponttá válhat többek között a Google Docs, a Picasa, a Flickr, az Identi.ca, a Jaiku is. "Bármennyire is vonzóak ezek a web 2.0-s szolgáltatások, mindegyikükben rejlik kockázat. Ezek egyrészt arra vezethetők vissza, hogy a felhasználók sok, néha túl sok személyes információt adnak ki magukról a közösségi oldalakon, másrészt a platformok technikai felépítése is okolható. Az oldalak egyre több alkalmazást integrálnak a rendszerükbe, amelyekkel csak még inkább támadhatóbbá válnak és még nagyobb támadási felületet kínálnak" - tette hozzá Ralf Benzmüller.

A szakemberek csak a tavalyi esztendő második felében 924 053 új kártevőt regisztráltak, ami új rekordnak számít. A teljes 2009-es évben 1 588 005 új kártevőt fedeztek fel, ez 78 százalékkal több a 2008-ban regisztrált értéknél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!