Berta Sándor

Akamai: a legtöbb online támadás Oroszországból indul ki

Nyilvánosságra hozta a tavalyi esztendő negyedik negyedévére vonatkozó internetes jelentését az Akamai, melynek több tizezer szerverétől a világ legnagyobb cégeinek elérhetősége függ.

Közleményük szerint az online támadások 13 százalékáért Oroszországban, míg 12 százalékáért Egyesült Államokban működő bűnözői csoportok tehetők felelőssé. Az USA tekintetében ez mindenképpen érdekes adat, lévén egy negyedévvel korábban a szakemberek még csak 6,9 százalékos értéket regisztráltak. Csak a harmadik helyen található Kína, ami mindenképpen meglepetésnek tűnik. Az ázsiai államban tevékenykedő hackerek az internetes támadások csupán 7,5 százalékáért felelősek. 2009 harmadik negyedévében ez az adat még 6,5 százalék volt.

A legtöbb elkövető, a kiberbűnözők 74 százaléka a 445-ös portot támadja, ez azonban betudható a Conficker elterjedtségének is. Az SSH portokat a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 22, a NetBIOS portokat 139, a Microsoft-RPC portokat 135, míg a Telnet portokat 23 támadás érte. Az Akamai munkatársai megvizsgálták azt is, hogy melyik országban van jelenleg a legtöbb IPv4-cím. Ebben az összehasonlításban az Egyesült Államok egyértelműen vezet 124 953 865 IPV4-címmel, a második Kína (52 113 869, míg a harmadik Japán 32 259 547 IPv4-címmel. Egy lakosra viszonyítva a legtöbb IPv4-cím egyébként sorrendben Norvégiában, Svédországban és Finnországban található.

A leggyorsabb internetelérések továbbra is Dél-Koreában vannak, az ázsiai államban az internethozzáférések átlagos letöltési sebessége 11,7 Mbit/s. A kutatók kizárólag a 2 Mbit/s-os vagy annál gyorsabb kapcsolatokat vették figyelembe. Ilyen hálózatok elsősorban az európai és az ázsiai országokban vannak. Globális viszonylatban az internetelérések átlagos sebessége 1,7 Mbit/s, ami bizonyos fokú csökkenést jelent a korábbi negyedévekhez képest. Ez a folyamat érdekes módon Dél-Koreában is megfigyelhető, ott ugyanis 24 százalékkal csökkent az internethozzáférések átlagos sebessége.

A 256 kBit/s-os vagy lassabb internetkapcsolatok száma viszont 41 százalékkal nőtt a tavalyi esztendő harmadik negyedévéhez képest. A legtöbb ilyen sebességű elérés Kubában és Franciaország Mayotte nevű tengerentúli gyarmatán található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!