Gyurkity Péter

Bemutatkozott az iPhone OS 4.0

Az Apple az előzetes várakozásoknak megfelelően bemutatta az iPhone operációs rendszerének sorrendben negyedik generációját, amely több fontos újítással érkezik.

A hivatalos oldalon végigszaladhatunk ezen újítások listáján, ám az rögtön kitűnik, hogy a hangsúly a multitask megvalósításán van. Nem véletlenül, hiszen azt maga Steve Jobs is elismerte a bemutató alatt, hogy nem ők futottak be elsőként ezen a téren. Rögtön hozzátette azonban, hogy a legjobbak szeretnének lenni - lássuk, ezt mivel is érnék el.


Jobs elmondása szerint könnyű a multitask megvalósítása olyan módon, hogy az alaposan csökkenti az akkumulátorok üzemidejét, illetve lecsökkenti az előtérben lévő alkalmazás futási sebességét, egyfajta döcögést eredményezve a készüléken. Éppen ezért saját megoldásuk (amely a Home gomb kétszeri lenyomásával érhető el) mindkét területen előrelépést ígér.

A fejlesztők egészen pontosan 7 különböző módon vehetik igénybe a rendszert, itt példaként említették a háttérben futó audio stream alkalmazásokat (ilyen a Pandora), a Skype VoIP szolgáltatását (amelyet a program saját fejlesztői ismertettek, a háttérben, a program bezárása után befutó hívások gond nélküli fogadásával), valamint a GPS háttérben történő folyamatos frissítésével (amely viszont alaposan megugrasztja a készülék étvágyát, így érdemes inkább az autóban használni azt, állandó töltés mellett).


A könyvtárak (Folders) megjelenésével az egyes alkalmazások szervezése, csoportosítása válik könnyebbé, az egyes készülékeken immár maximum 2160 alkalmazást tárolhatunk és használhatunk. A levelezés kisebb foltozgatáson esett át az egyesített Inbox bevezetésével, valamint a postaládák közötti gyors váltogatással. Az iBook platform immár (az iPad után) a telefonokon is elérhető, a nagyvállalati felhasználók számára pedig az emailek jobb titkosítása, valamint az SSL VPN beépítése jelenthet segítséget.

A Game Center a játékosokat hivatott kiszolgálni (többek között a versenyzők automatikus párosításával), az iAd pedig a mobil hirdetések rendszerét honosíthatja meg a készülékeken. Utóbbival a fejlesztők számára szeretnének bevételi forrásokat biztosítani, teljes mértékben HTML5 alapokon, mellőzve az Adobe Flash platformját.


Az iPhone OS 4.0 a harmadik generációs iPod Touch, az iPhone 3GS és iPad készülékeken, valamint az idén esetlegesen megjelenő új hardvereken lesz elérhető. A régebbi változatokon szintén kipróbálhatjuk majd a rendszert, ám annak bizonyos funkcióiról a hardver korlátai miatt le kell majd mondanunk. A fejlesztői béta már elérhető, a végleges verzió idén nyáron esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #49
    te sem tudsz helyesen írni, és az a szégyen hogy mást ezzel oltasz.
  • FlyingV #48
    komolyan ilyen OSTOBÁK vagytok? ha nem tudjátok miről beszéltek, akkor csönd legyen. CSÖND. mert az nem érv, hogy sokmidnen hiányzik belőle, meg valami meg pár dolog meg stb.. konkrét érveket, ti szerencsétlenek, ja vagy azt képről nem lehet? :D komolyan, vicc ez az egész oldal az egész csőcselékkel, akik ideirkálnak.
  • narumon #47
    "1. nincs benne pár olyan dolog, ami alapvető lenne"

    Ezt egy párszor már letárgyaltuk nem kezdem újra. Van aki szerint minden benne van amire szüksége van. (pl szerintem)

    "2. sok olyan dolog vanbenne, ami felesleges"

    Azért plusz dolgok miatt nem fogok rinyálni, meghát ez erősen szubjektív is. Felesleges benne számomra mondjuk az MMS küldés lehetősége, de sok embernek ez meg alap feature.

    "3. nem érted mit pofáztam? Hogy sok olyan dolog van benne, ami felesleges!"

    Értem én, hogy mit mondasz, de ki dönti el, hogy feleslegeges? Fentebb már írtam. Nekem tök felesleges az MMS, nekem nem is kéne, de gondolom azért van benne mert másnak meg nem az.

    "mi a fasznak 7625501 darab fícsör EGYSZERRE, inkább egy fokkal butább telefont veszek, de olcsóbbért. És akkor már nem nyafognék, hogy nem tud "alapvető" dolgokat"

    Mondom ez kb olyan, hogy melyik a finomabb a csoki vagy a vanilia fagylalt?
  • fergusonpapa #46
    noob.na huztam inkábbinen itt nemlehet értelmesen dumálni senkivel.
  • cateran #45
    Hehh a valaszod alapjan az Iphone tulajdonosok diszpeldanya lehetsz...hogy a helyesiras nuku,az 1 dolog,de hogy magadat cafolod meg 2 mondattal,az mar irigylesre melto...
  • GregSB #44
    Winmobile! Köszi a viccet, most jót nevettem.

    "Ki is mondtad a lényege, egy csúcs telefon. Csak az iphone nem az, de annyiba kerül."

    Az a baj, hogy tévedsz.
  • fergusonpapa #43
    egyedül nekm a rossz hang tömöritésnem tetszik,de mik azoka az alapvető dolgok???

    kiváncsi vagyok,am igen igazad van ha te csak telozniakarsz minek vegyél gpses 1000megapixeles telefont..de gondolj bele amitmostmondok!

    jelenleg Nokiánál(maradjunk nála)több alfaj van kihajtható,egyszerü,érintöképernyös etc etc

    milene ha lenne több fajta ugyanugy de azt vinék továb pl

    low telefon csak telefonálás stb Nokia L 1.0,2.0 stb mit ujitanának bene?azt h tökéletesitenék azt amit tud,plkinézet(lásdmenyit változnak telok egyre szebbek)..vagy hardware,ruganyosabb gyorsabb oprendszer,bugok javitása(mindig van)aztán ha már tul low lene..tegyük fel máreltelt 5év és már 5.0náljár tehetének adigkra bele népszerü alkamazásokat amik könyitik dolgainkat pl fejlet számológép...(elvégrelow) ,hivás ezernyi félemodja plhanghivás ami anno mikor bejöt stb!


    aztán lenne középkategoriás ezis ugyanugy mene,persze jönének uj cucok stb egyes képeségek egyre megszokotabbak akkor itt már nincs megkötés h csak teleofnálásra van...,akor árértékben tenék beledolgokat,elején pl ha most nézük mai közép kategoriás készülékeket azt tudná..közbe tökéletesitenék a softot rajta..stb nem lene eza bbug ami rengeteg am...aztán jöne ki uj erösebb hardwarel,de ár ugyanaz lene mint mikor bejöt az egyel régebbi csak sokal jobb!és igy tovább...

    és igy szétosztani több féleképen...


    miért lenne elönyös??

    magát az oprendzsert joban tudnák optimizálni,folymaatosan fejlezsthetnék nem azvan h ez az mással megy,nem lehet egységesen és 1 évig tökéletesithetik amit továbvisznek anak következö generáciojára több modullal,amihez szükséges erösebb proci stb,kis design javitás kornak megfelelöen,erösebb kamera kész..

    másik elönye játék fejlesztöknek h mire fejleszhetnének,egy letisztult oprendszre joban fejlesztenének,tudnák menyit birna telo stb(mint iphonál most)
    tele lene joloptimizáltalkalmazásokkal amit átvihetzs majd ujab készülékre is hiszen csak anak elöbib generácioja,nemkülönben software fejlesztök is könyen átrakhatják (ha mondjuk felbontás változot)

    ésmég sorolhatnám

    miden igény kilene elégitve egy jol müködö stabil telefonnal ami melesleg nincs meg föleg egyre jobban bejövö sokkütyü érintö képernyömiden...aztán jön az h lefagy nem jo ezabaj...

    és ugye teszem azt megveszek egy 50eres telot mint közép kategoria...1honap lemegy ára 2 még 3 még 4 még..persze kicsivel..de az azelöt verzio számu közép kategoriás model meg mégolcsobb és elérhetöbb!bla bla!



    én ezt látnámészerünek!mert mai rendszer elégé szar!maradjunk anyiban,Apleneklene esze kinyomnának egy olcsobb változatot!enék mint a cukrot


    lehet irni nem tudok mielöt mondaná valaki de sztem gondolataim helyesek!
  • passatgt #42
    első iphone csak usa only volt, és ott nem volt akkor még 3g
  • n3whous3 #41
    1. nincs benne pár olyan dolog, ami alapvető lenne
    2. sok olyan dolog vanbenne, ami felesleges
    3. nem érted mit pofáztam? Hogy sok olyan dolog van benne, ami felesleges! És igen, a más gyártóknál is egységáron megy egy-egy szenzor beépítése stb, de mi a fasznak 7625501 darab fícsör EGYSZERRE, inkább egy fokkal butább telefont veszek, de olcsóbbért. És akkor már nem nyafognék, hogy nem tud "alapvető" dolgokat
  • narumon #40
    Na most akkor döntsétek el, hogy buta telefon az iphone, vagy sokmindent raktak bele. A hwnek ára van, ennyibe kerül. A konkurencia sem tudja igazán olcsóbban adni a hasonló készülékeit, csak a buták hiszik azt, hogy feleannyiért ugyanolyat kapnak.