Gyurkity Péter

Perlik az Apple-t a multitouch kapcsán

Egy tajvani chipgyártó perelte be az amerikai céget arra hivatkozva, hogy a multitouch technológiára támaszkodó kijelzőket nem lenne joga felhasználni saját készülékeiben, így például az iPhone telefonokban.

Az Elan Microelectronics nyújtott be panaszt az International Trade Commission felé, mégpedig azzal a céllal, hogy tiltsák meg az Apple számára több fontos termékük bevitelét az Egyesült Államokba. Teszik mindezt azért, mert állításuk szerint a multitouch technológia saját szabadalmuk, amelyet az Apple-nek nem áll jogában felhasználni a szükséges megállapodás (és nyilván az ilyenkor szokásos "pénzügyi hozzájárulás") híján.

Az ügy pikantériája, hogy az Apple korábban éppen azzal az indokkal perelte be a HTC-t, hogy a gyártó több mint húsz, az iPhone grafikus felülete által használt szabadalmukat használta fel jogtalan módon - amennyiben most az Elan állítása beigazolódik, az almás cég maga is kénytelen lesz meghátrálni. Mi több, a tajvani cég nemcsak az iPhone, hanem az iPod Touch, a MacBook, a Magic Mouse, valamint a most megjelenő iPad esetében is jogtalannak tartja a multitouch alkalmazását, és ezen termékek bevitelének esetleges megtiltása, bármilyen korlátozása igencsak súlyos helyzetbe sodorhatja az Apple-t.

Az amerikai cég egyelőre nem reagált a hírre, az viszont mindenképpen figyelmeztető jel lehet számukra, hogy az Elan korábban sikeresen védte meg szabadalmát, mégpedig 2008 során a Synaptics ellenében - akkor a mostanihoz hasonlóan a másik fél több terméke is veszélyben forgott, a komoly bajt peren kívüli egyezséggel kerülték el. Most egészen pontosan azon érintésérzékeny beviteli eszközök forgalmazását tartják kifogásolhatónak, amelyek észlelik kettő vagy több ujj érintését, azokat megfelelően kezelik. Ez nyilván lefedi a multitouch technológiát, amely nem kis szerepet kapott az Apple új termékeiben.

Az ügyben várhatóan az elkövetkező hetekben érkeznek majd a további hírek, amelyeket kíváncsian várunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WilliamMcKinley #13
    de most komolyan, erre most jöttek rá? hihetetlen számomra
  • NullZ3r0 #12
    Az a gáz, hogyha nem lennének szabadalmak, senkinek sem érné meg kifejleszteni semmit. Így viszont, ha ki is fejlesztik, rettenetesen lehúznak vele mindenkit és az egészet megtartják maguknak. Vagy: ki se fejlesztik, csak kamu szabadalmakat írkálnak, és ha netán valaki kifejleszt hasonlót, akkor szarrá perlik.

    Tehát mit tegyünk: a túl erős és a túl gyenge szabadalmi rendszer is káros, valahol meg kell találni a középutat.

    Első lépés: csak konkrét ötleteket lehessen szabadalmaztatni, nem általános kamukat. Ehhez szükséges több hozzáértő ember a szabadalmi hivatalokban.
    Második lépés: minden szabdalom maximum 15 évig érvényes. Ugyanez vonatkozik a zenére, filmre és szoftverekre is (jogvédettség).
    Harmadik lépés: a szoftverszabadalmakat, ahogy az USA-ban vannak, egy az egyben eltörölném, ezek a legkárosabbak az összes közül.
  • Yv@n #11
    Halkan jegyezném meg, hogy az apple épp most perelte be nemrég a HTC-t a multi touch miatt. Pedig a htc csak a hw-t gyártja, a szabadalmat legszarabb esetben is max a google sérti meg az android-al, amiben ugye csak most a 2.1-es verzióval tették elérhetővé a multi touch támogatást(a hw meg már évek óta tudja).
  • Yv@n #10
    Pedig erről szól az egész pattent trollkodás téma.
  • Inquisitor #9
    Lol. Mint ha az Apple gyártaná a kijelzőt ... vagy bármi alkatrészt a saját készülékébe. Vagy akár a készüléket.
    Egyébként Wikipedián szépen meg lehet keresni a Multitouch szót, és lehet csodálkozni a dátumon :)
  • Ability #8
    Mert a Surface nem multitouch technológiát használ, hanem egy infrakamerás megoldást alkalmaznak benne.

    MÁS: azért érdekes ez a szitu, mert az Apple keményen támogatta a multitouch kifejlesztését, később pedig fel is vásárolták a fejlesztőcéget, így hozzájuk került minden tulajdonjog. Illetve ahogy tudom az amerikai szabadalmi hivatal jóváhagyta az erre vonatkozó beadott szabadalmaztatási kérelmüket.
  • Katlan #7
    [apro]most nehogy azzal gyertek, hogy aki gyárt, feltalál valamit annak kötelessége az ÖSSZES létező licensznek utánanéznie, mert ennyi erővel én is beperelhetném az egész világot amikor gittelni megy a WC-re hogy az a tevékenység jogvédett , mert már Spanyolországban lefeketették az első kábeleket, a spanyolviasz feltalálói.
  • Katlan #6
    Nem szép dolog ugyan lopni, és most nem itt nem is védeni akarom az Apple-t, de...
    nem-e lehet, hogy egymástól függetlenül kép ember is rájön ugyanarra a technológiára?

    Mint pl. ismeretes, hogy Siemens és Jedlik Ányos egymástól teljesen függetlenül is feltalálta a tekercses dinamót, 5 év különbséggel. (Jedlik ugyan 5 évvel korábban már szerkesztett egy "alfa"verziót, végül Siemens szabadalmaztatta a találmányt)
  • yesname #5
    Nem maga a multitouch lehetősége, hanem a kijelző technológiája miatt perlik.
  • Nos #4
    lehet megvették a technológiát,
    kibírják