Gyurkity Péter

Multitaskban javíthat az iPhone OS 4.0

Egyes értesülések szerint az iPhone következő jelentősebb szoftverfrissítése a több alkalmazást egyszerre használók életét hivatott megkönnyíteni - várhatóan nagyobb felbontás mellett.

Az AppleInsider saját forrásra, egészen pontosan az Apple terveit állítólag jól ismerő személyekre hivatkozva számolt be arról, hogy az iPhone OS 4.0 mely területen kínálhatja talán a legjelentősebb előrelépést. Ez nem más, mint a multitasking, amelyben van is mit pótolnia a cégnek, hiszen bár az alapok eddig is adottak voltak, azok használata azonban a legtöbb esetben nem volt lehetséges.

A hír szerint az iPhone készülékek a Mac OS X kapcsán már korábban megismert Exposé funkcióhoz hasonló megoldással bővülnek, amely lehetővé teszi majd az éppen futó alkalmazások közötti gyors és kényelmes váltogatást. Ezt az asztali operációs rendszeren az egyes programok ablakainak egymás mellé helyezésével és görgetésével éri el a szoftver, ez azonban az okostelefonokon a kijelző jóval kisebb mérete miatt nyilván nem lenne éppenséggel kényelmes megoldás, ezért az ablakok helyett mindössze az alkalmazások ikonjai közül válogathatunk majd.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy bizonyos esetben eddig is élvezhettük a preemptive multitasking jótékony hatását, az Apple azonban ezt lekorlátozta saját alkalmazásaira, úgy mint a Safari és a Mail. Mindeközben a riválisok (Palm WebOS, Google Android, Windows Mobile, RIM Blackberry OS, Nokia Symbian OS) kivétel nélkül lehetővé teszik a külső alkalmazások közötti váltogatást, azok háttérben történő futtatását. A Microsoft a Windows Phone 7 Series esetében már más utat jár, itt még a natív alkalmazások megírásának lehetőségét is megvonták a külső fejlesztőktől.

Az Apple állítólag a júniusban esedékes WWDC alatt mutatja majd be az új készülékeket, ezekkel együtt érkezne majd az iPhone OS 4.0 - és talán egy CDMA-mobiltelefon is, amelyről szintén megjelentek az első hírek. Emellett a The Wall Street Journal információi szerint az Apple két új iPhone-modellt is fejleszt, amelyeket a Verizon Wireless, illetve az AT&T forgalmaznak majd. Jelenleg az Applenek exkluzív együttműködési megállapodása van az AT&T-vel az iPhone készülékek egyesült államokbeli eladásáról. A The Wall Street Journal azonban bennfentes személyektől úgy értesült, hogy az Apple egyszerre két új iPhone-változat piacra dobását is tervezi. Az egyik terméket a Verizon Wireless mobilszolgáltató fogja forgalmazni, míg a másik kizárólag az AT&T-nél lesz megvásárolható.

A két eszköz kifejlesztése azért vált szükségessé, mert a Verizon és az AT&T a hálózataikban eltérő szélessávú adatátviteli eljárásokat használnak. A Verizon a Code Division Multiple Access (CDMA) szabványra esküszik. A készülékek gyártása várhatóan az idén szeptemberben kezdődne, a CDMA-kompatibilis iPhone-t az Asus egyik leányvállalata, a Pegatron készítené. Az új változat neve akár iPhone HD is lehet, a képernyője maximális felbontása elérheti a 960 x 640 képpontot. Az elődjénél nagyobb és gyorsabb telefont ellátnák egy a videotelefonálást segítő második kamerával is az előlapon.

A hírt egyelőre sem az Apple, sem a másik két vállalat részéről nem akarták megerősíteni vagy kommentálni, ugyanakkor nem is cáfolták. Mindenesetre a The Wall Street Journal az Apple termékeinek vonatkozásában megbízható hírforrásnak számít. Az újság korábban elsőként közölte az iPad technikai részleteit és az adatok valósnak bizonyultak. Az Apple célja egyértelmű: az iPhone napjainkban egy kulturális szimbólummá vált, viszont a Steve Jobs vezette konszern ennél többet akar: meghódítani a világpiacot. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükség van arra, hogy az iPhone mindenki számára kapható és megfizethető legyen.

Érdekesség, hogy az Engadget blog információi alapján az új modellek nem szeptemberben, hanem már június 22-én a boltokba kerülnének, míg John Gruber azt állította, hogy a két új iPhone "lelke" egy módosított Apple A4 chip és az Nvidia Tegra-2 grafikus chipje lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #19
    - Flashből élek, de a telefonomon nem kérek belőle.

    - Egy oprendszer pont akkor jó ha a felhasználók nem veszik észre, használják és működik, gördülékenyen mintha ez lenne a természetes. Nekem ha használnom kell más telefont, akkor döbbenek rá, hogy létezik akadozás, lag, lassú nehézkes mozgás és másodperces várakozások.
  • CamelX #18
    Backgrounder progival így is van multitask, persze csak aki nem riad vissza a jailbreaktől ;) nem csak tört app-okra valo ugyebár
  • narumon #17
    Pont erről szoktam beszélni az iphone fikázóknak a fórumokon, hogy papíron bármit le lehet írni. Ha valakinek ez megfelel mint használhatóság akkor hajrá! Persze az anti iphone bandának semmit nem lehet elmagyarázni....
  • narumon #16
    "Vagy nagyon gyorsan sokkal lassabban jon be egy menu mint egy olcsobb SE "

    Ezt nem értem mire gondolsz, de iphone messze az egyik leggyorsabb telefon.
  • narumon #15
    "ja, mint a DOS :)"

    Inkább mint a win 3.1
  • tomonor #14
    A nokia régen nagyokat alkotot. Ám a touchscreen témában egy ideig az Apple lesz a nyerő.

    Tudom, mert van egy iPod Touch-om (ami lényegében ugyanaz mint az iPhone) és meg kell mondjam le vagyok nyűgözve. Még játékplatformnak is jobban használható, mint a nokia Ngage-je. >_<
  • Ability #13
    Kommentár nélkül. Ha gondolkodtok, kitaláljátok milyen szándékból linkeltem be.
  • kvp #12
    "Nekem a gyorsaság sokkal fontosabb mint a multitask, és ebben jelenleg verhetetlen az iphone."

    Nagyon gyorsan nem futtatja a flash-es oldalakat. Vagy nagyon gyorsan sokkal lassabban jon be egy menu mint egy olcsobb SE telefonon. Igazabol nem olyan jo a rendszer, csak a felhasznalok ezt nem veszik eszre, mert nekik mindegy vagy igy is jo.
  • M2 #11
    Nekem a gyorsaság sokkal fontosabb mint a multitask, és ebben jelenleg verhetetlen az iphone.
  • Dynamic #10
    Jah látom, közben másoktól is megkaptad az oltást... hát ez van:)