Berta Sándor

Aláírta az internetblokádokról szóló törvényt a német államfő

Horst Köhler a döntésével teljesen meglepte a helyi pártokat, a politikusokat, a jogászokat és a felhasználókat.

A német elnök irodája pár soros hivatalos közleményben tudatta, hogy Horst Köhler aláírta "A kommunikációs hálózatokban lévő gyermekpornográf anyagok elleni harcról szóló" jogszabályt. Az indoklás szerint az államfőben nem merültek fel olyan alkotmányossági aggályok, amelyek miatt ne kellett volna ellenjegyeznie a dokumentumot. Az elnök egyúttal reményét fejezte ki, hogy a német kormány a február 4-i állásfoglalásának megfelelően a jövőben - a törvény alapján - hatékonyan és szigorúan fel fog lépni a világhálón pedofil tartalmakat terjesztők és birtoklók ellen.
Gyakorlatilag a teljes német közvélemény megdöbbent a bejelentésen. A SPIEGEL Online kiadása "A blamázs nevében" címmel közölt cikket. A megdöbbenés oka egyszerű: gyakorlatilag senki sem számított arra, hogy Köhler alá fogja írni a jogszabályt. Mindenki, a parlamenti pártok vezetői és képviselői, a bloggerek, a felhasználók, a távközlési cégek egyaránt úgy hitték, hogy Köhler nem látja el szignójával a dokumentumot és a német kormány egy új törvényt dolgoz majd ki.

A jelenlegi kormánykoalíció elvileg köteles elfogadni a döntést és a gyakorlatba is átültetni a jogszabályt, annak ellenére, hogy a kabinet február elején egy az államfőnek írt hivatalos levélben jelezte, hogy felhagy a hozzáférés-blokkolásokkal kapcsolatos program előkészítésével. Van tehát egy törvény, amit jelenlegi formájában senki sem akar és támogat, ennek ellenére hatályba lépett. Megoldást jelenthet, hogy az SPD, a Zöldek és a Die Linke azonnal jelezték: készek egy olyan törvénytervezetet elkészíteni, amely a jogszabály hatályon kívül helyezéséről szól. A téma elvileg február 25-én már a Bundestag napirendjére kerülhet.

Az AK Zensur civil szervezet élesen bírálta Köhlert és csalódottságának adott hangot a dokumentum aláírása miatt. A polgárjogi csoport úgy vélte, a labda most a kormány térfelén pattog, nekik kell mielőbb - ígéretükhöz híven - eltávolítani a közéletből ezt a csomagot.< Emellett azonban az AK Zensur is elkészít egy alkotmánybírósági beadványt, hogy ha másként nem menne, akkor így helyeztessék hatályon kívül az immár senkinek sem kellő törvényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #5
    Ezért nem kell elmenni Németországba, ez már itt és most is így van
  • andersh #4
    igazából nem a pedofilok miatt van, hanem minden olyan miatt ami nekik majd nem tetszik nekik és blokkolni szeretnék. csak ki kell építeni a technológiát.
    ezerszer leírták már itt sg-n is...
    úgyhogy ha bármi olyan oldalt indít valaki ami politikailag vagy egyéb szempont miatt nem tetszik nekik, blokkolják a picsába
  • Barpi #3
    Én nem értem, miért kellene erről a dologról egyáltalán szavazni? Minden szemét pedofil oldalt automatikusan blokkolni kellene az összes országban, a készítőket pedig valami elzárt szigetre, vagy egy működő vulkán tövébe szállásolni!
  • Cat #2
    Megszavazta a kormánytöbbség, de utána elismerték, hogy rossz. Az államfő mégis aláírta ahelyett, hogy visszadobta volna.
  • Amergin #1
    Most miva??
    Ha "senki" nem számított rá, hogy aláírja, akkor ki a fene szavaza meg?
    Egyébként meg a pedofil tartalmak korlátozása, az mitől tesz rosszat a köznek?
    Valahogy nem derülnek ki a részletek a cikkből, vagy csak én nem értem?