Berta Sándor

Tiltakozás a lengyel internetblokád-tervek ellen

A lengyel kormány feketelistát akar összeállítani a szerinte illegális tartalmakat kínáló honlapokról. A tervezet ellenzői arra kérték Lech Kaczynski államfőt, hogy semmiképpen se írja alá a vitatott törvényt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnököt számos kritika érte, ezek közül az egyik legkeményebb, hogy illegális módszerekkel akarja elősegíteni a cenzúra bevezetését. "A tiltakozáshoz több mint száz lengyel művész, politikus, vállalkozó és tudós csatlakozott" - jelentette ki Borisz Musielak, az akció szervezője. Tavaly nyár óta a törvénytervezet elleni petíciót 77 000 felhasználó írta alá, akik mind egy jövőbeli cenzúrától tartanak. A kampányt több civil szervezet kezdeményezte és ők egyértelműen kiálltak a véleményszabadság mellett.


"Az ötlet rendkívül veszélyes és ellentétes az emberek érdekeivel. Egy csak bizonyos honlapokhoz a hozzáférést blokkoló szűrő bevezetése olyan, mintha azelőtt megtiltanánk az állampolgároknak, hogy kimondjanak egy szót, hogy az elhagyta az ajkukat" - szögezte le Musielak. A tervezet minden ellenzője a maga módján tiltakozik. Martin Lechowicz zenész például egy balladát írt, amit feltöltött a YouTube-ra.

A vitában Kaczynski is megszólalt. Az államfő nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy nem írja alá a törvényt. Pavel Wypych az államfői hivatal minisztere a Rzeczpospolita című újságnak elmondta, hogy Kaczynski a döntés előtt mindenképpen tüzetesen megvizsgálja a tiltakozók érveit, mivel neki személy szerint is komoly aggályai vannak a tervezettel kapcsolatban.

A lengyel kabinet ugyanakkor eddig nem reagált az akcióra. Donald Tusk egyébként azzal indokolta az új rendszer bevezetését, hogy a kormány így akar harcolni az online szerencsejátékok és a tiltott tartalmak, elsősorban a gyermekpornográf anyagok terjedése ellen. Ennek céljából létrehoznának egy feketelistát és azon szereplő IP-címeket minden lengyel internetszolgáltató köteles lenne blokkolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lakati #4
    csak nehogy úgy járjanak , mint a Csaucseszku házaspár....

  • bakagaijin #3
    Aztán majd felkerül az épp aktuális kormánytól függően a nol vagy a heti válasz is :). Cenzúra "érdekessége", hogy sosem tud önkontrollt gyakorolni - nincs olyan kicsi hatalom amivel ne lehetne visszaélni.
  • NullZ3r0 #2
    Hú, hát már látom is, hogy nemsokára a kurucinfót hasonló módszerekkel fogják blokkolni, ha már a szervert nem sikerült lekapcsoltatni. Szerepel majd még a betiltandó oldalak listáján a Trianon, Jobbik, Árpád-sáv témájú oldalak többsége, valamint a Barikád és a Szent Korona Rádió.
  • Darth Sith #1
    Féltik a "demokratikusan megválasztott" hatalmukat?...