Berta Sándor

Iránba, Szudánba, Kubába is exportálna szoftvereket az USA

Az amerikai pénzügyminisztérium azt tervezi, hogy feloldja a szoftverexport-korlátozásokat bizonyos országok esetében. A cél a gonosz tengely kormányainak gyengítése.

Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel segítené elő a személyes internetes kommunikációs szolgáltatások elterjedését és a demokratikus átalakulási folyamatokat Iránban, Szudánban és Kubában. Az információt a The New York Times közölte, de az nem derült ki a cikkből, hogy a szoftverexport-korlátozásokat pontosan mikortól oldaná fel az amerikai pénzügyminisztérium. A szaktárca szóvivője csupán annyit árult el, hogy egy átfogó exportlicencet akarnak biztosítani a személyes internetes szolgáltatásoknak és a megfelelő alkalmazásoknak. Mindez azt jelenti, hogy a pénzügyminisztérium gyakorlatilag elfogadta és megvalósítja az amerikai külügyminisztérium tavaly decemberi ajánlásában leírtakat.

Az iráni felhasználók eddig is hozzáférhettek a Twitterhez vagy a Google Mailhez, de az amerikai cégeknek nem kell büntetésre számítaniuk, ha hasonló szolgáltatásokat kínálnak Kubában vagy Szudánban. Az amerikai vezetők így akarják támogatni a három országban a kormányellenes erőket és azok tevékenységeit. A szakemberek azt remélik, hogy a több online kommunikációs szolgáltatás megjelenésével, sikerül lekötni a kubai, az iráni és a szudáni kormány erőforrásait, ezáltal az eddiginél szabadabban tarthatják majd egymással a kapcsolatot a helyi ellenzéki politikusok és aktivisták.

A pénzügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az exporttilalom alól nem elsősorban a titkosítási és az anonim böngészést lehetővé tévő technológiákat szabadítják fel, bár tény, hogy az engedélyezendő anonim szörfölést biztosító szolgáltatások között van a Haystack is, amit a Censorship Research Center nevű kaliforniai szervezet üzemeltet. Az Amerikai Kongresszus még 2008-ban összesen 15 millió dollárral támogatta az internetblokádok kijátszására képes rendszerek fejlesztését. Ugyanakkor az is igaz, hogy számos cég, köztük a Cisco vett részt cenzúrarendszerek kiépítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #4
    "Gonosz tengelye", hehe...
    Még jó, hogy az usa a "jó" és "önzetlenül segíti" a kicsiny rászoruló országokat, csak hogy nekik jó legyen. Jaj milyen megható!
  • sitteslaci #3
    gondolom a windows 7-et is exportálNÁK, ha lenne rá kereslet...
    kiadnának belőle még egy új, "kóstoldCsakMegNemMérgező!" verziót

    "kattintsCsakIdeNemTrójai" kiegészítőkkel..
  • andersh #2
    jogos lol
  • Tetsuo #1
    LOL Kémszoftver alap..