Kruza Richárd

TIPA díjat nyert a Panasonic Lumix G sorozat

A Panasonic új tükörreflexes rendszere a gépek kis súlya és mérete miatt aratott sikert. A cég célja a kategóriával a kompakt modellek uralmának csökkentése.

A "2009 Európa legjobb innovációs dizájn" díjat idén a Panasonic G sorozatú tükörreflexes gépei kapták meg. A díjra a TIPA (Technical Image Press Association) találta méltónak a Panasonic aprócska tükörreflexes gépeit, tehát a Lumix G1-et és a GH1-et.

A tükörreflexes gépek világában teljesen új szabványnak számít a rendszer, mely a Micro FourThirds rendszerre illetve szabványra alapszik. A G sorozat elsősorban innovatív zárszerkezetének köszönhető kis méreteivel és súlyával keltett feltűnést, és aratott sikert. A nyilatkozatok szerint szerint a Panasonic új sorozata azoknak előnyös, akik kacsintgatnak a tükrös gépek irányába, azonban a gépvázak és optikák nagy mérete eddig visszariasztotta őket a váltástól.


A cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek piaca folyamatosan bővül, azonban a teljes piac még mindig csak mintegy 7%-át teszi ki. A cég azért mozdult el a méretcsökkentés irányába, mivel amikor még a film volt a domináns képrögzítési médium, akkor a szegmens jóval népszerűbb volt, tehát szerintük a kategória számára jócskán van még növekedési lehetőség.

"A Panasonic Lumix G sorozatú gépek az elsők, melyek a Micro FourThirds rendszerre alapszanak, éppen ezért ez a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető optikás rendszere. A Lumix G1 and GH1 gépek lényegében kiküszöbölik a zárszerkezet struktúráját, mely determinálta a DSLR gépeket, ezáltal ezek a gépek közel fele akkora méretűek és nehezek." - áll a TIPA hivatalos közlésében. A TIPA független szervezet, mely Európa 12 országát képviseli. Az általa kiadott díjakat a termékek minőség, ár/teljesítmény alapkategóriákban nyerhetik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Garga Pitic #26
  Van, de alaphelyzetben nyitott. [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1241879115&no=6]#6[/URL], [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1241879115&no=15]#15[/URL] és a pixinfós srácok is tesztelték.
 • babajaga #25
  "G1 and GH1 gépek lényegében kiküszöbölik a zárszerkezet struktúráját, mely determinálta a DSLR gépeket, ezáltal ezek a gépek közel fele akkora méretűek és nehezek."

  Ez meg oltári sületlenség nem a zár miatt lesz kisebb egy gép és a súlya se amiatt lesz kisebb.
 • babajaga #24
  Ha volna benn redőnyzár akkor hogyan lehetne az EVF keresőben a képet látni az exponálás elött?
 • sztyui2 #23
  Nemrég volt alkalmam próbálni egyet. Kalap szar:D
  Csak ennyit mondok. Odaadtam a tulajdonosának az én 30D-met az 50mm f1.8-al(amíg kipróbáltam a kis panasonicot), hogy ugyan próbálja már ki, és akkor mondja a saját gépére, hogy jó.
  Köpni nyelni nem tudott szegény gyerek, inkább csak egyszerűen visszaadtam neki, hogy tovább hajtogassa a gagyi kijelzőjét és örüljön neki, hogy mire költött több mint 100ezer ft-ot, amiért ma már simán kap egy belépő DSLR-t.
 • Kurfürst #22
  Dpreview alapján azért ennyire nem kóser.

  -a akksi sokkal kevésbé bírja mint a DSLR gépeknél (érhető, hiszen a kereső folyamatosan eszi az energiát)
  -a digitális kereső szép nagy, jó a felbontása, a DSLR-rel szemben pontosan látod de rossz fényviszonyok között használhatatlanul zajos lesz, és darabos a kép (alacsony FPS)
  -a képminőség jó, jók a részletek, élethűek a színek, a zajcsökkenntés is szép, de magas ISO/rossz fényviszonyok között nem igazán összemérhető a belépőszintű DSLR-ekkel
  -kevés objektív kapható
  -gyenge vaku
  -a 3 kép/sec sebességet csak JPG-kkel lehet elérni, a lehető legnagyobbra nyitott blendével

  Szerintem a gép korlátai elég ismerősek, ez egy nagyon kellemes, kissé túlhypeolt bridge/high-end kompakt gép, cserélhető objektívvel, a kompaktok minden azok minden hátrányával és előnyével, de továbbra sem DSLR - mert ugye azokat nem (csak) a tükör miatt, hanem az hosszú készenléti idő, gyors sorozat, gyors fókusz, snapshot lehetőségek kihasználhatósága és a rossz fényviszonyok közötti használhatóság miatt szeretjük.
 • synch #21
  Panasonic GH1 hírek
  http://twitter.com/panasonic_gh1http://twitter.com/panasonic_gh1
 • synch #20
  Panasonic GH1 hírek
  http://twitter.com/panasonic_gh1
 • Beatmaster #19
  én imádom a tukorreflexesemet...
 • tudatlanka #18
  Samsung
 • KillerBee #17
  Végül is szerintem a tükör alkalmazása kényszermegoldás volt a filmes korszakban (gyerekkoromban Newton-keresős, később tükörreflexes filmes géppel fotóztam), a digitális gépeknél megfelelő felbontású keresővel elhagyható. Kíváncsi vagyok, mikor jelennek meg APS-C és full frame gépek is tükör nélkül.