31
  • ozric
    #31
    Azt el is felejtettem, hogy a DOM2 Style az IE8-ban sincs - még mindig - teljes mértékben implementálva, azért is szív annyit aki JavaScript nyelven akar CSS2 stílust programozni. De a sort még bőven lehetne folytatni...
  • ozric
    #30
    az IE6 megjelenésének idején még sehol nem voltak (ugye?) ezek az állítólagos webes szabványok

    Miről beszélsz?

    IE6 megjelenés: 2001. augusztus 27.

    Nézzük a legfontosabb webes szabványokat az IE6 megjelenése előttről:
    HTML 4.01: 1999. december 24.
    CSS2: 1998. május 12.
    DOM2 Style: 2000. november 13.

    de pont nem az IE6 - egyébként iszonyat gyors - szabványait támogatták

    Mi van? Az IE6 implementációja sohasem volt szabvány, csak egy inkompatibilis korcs, aminek rendkívül jó a marketingje. Rendkívül sok olyan dolog van benne, ami ugyanaz csinálja, mint amit a szabvány előír, csak máshogy hívják. Mi ez ha nem szándékosság? Arról nem is beszélve, hogy mennyi minden van és volt részlegesen implementálva. Ráadásul az IE sohasem volt gyors. Lásd Futuremark Peacekeeper.

    A 2009. március 19-én megjelent IE8 már egészen jól kezeli az 1998. május 12-én megjelent - nagy részben saját maga által alkotott - CSS2 szabványt. Azért együk észre, a világ leggazdagabb cégétől ez nem kis teljesítmény!

    Microsoftos W3C szerzők:
    HTML4:
    Scott Isaacs (Microsoft)
    Ed Tecot (Microsoft)


    CSS2:
    Chris Wilson (Microsoft)
    Ed Tecot (Microsoft)
    Laurie Anna Kaplan (Microsoft)
    David Meltzer (Microsoft Typography)
    Stephen Waters (Microsoft)
    Scott Isaacs (Microsoft)

    DOM Style:
    Chris Lovett (Microsoft)
    Chris Wilson (Microsoft)
    Eric Vasilik (Microsoft)
    Jonathan Marsh (Microsoft)
    Rich Rollman (Microsoft)
    Scott Isaacs (Microsoft)

    IE5-ban -szinte- dekádok óta prímán kezeli az animált kurzorokat

    Csakhogy: az animált kurzor szabadalmaztatva van a Microsoft által. Nagyon sok olyan szabadalom van, aminek a használati jogát az MS nem adja el, hanem kizárólagosan használ. Ez nem a többi böngésző sara.

    ennyit a szabványokról és az egységről...

    A Microsoft nagyon sok olyan (főleg) W3C szabványt segített létrehozni, amit szándékosan inkompatibilisen valósított meg, miközben üvöltöttek a "kompatibilitás" és "interoperatibilitás" szavak a sajtóanyagaiból. Minek alkot szabványt, ha utána leszarja? Ennyit a szabványokról és az egységről...
  • xyl
    #29
    Nem arról van szó egyébként, hogy annyira ragaszkodnám az IE akárhányas verziójához, leginkább Mozillát használok, illetve sokszor ami kéznél van. De elegem van abból, amikor azzal jönnek, hogy frissítsem a /gépet/oprendszert/gcc-t/böngészőt/... A sor végtelenül folytatható. A legdurvább eset Linux alatt ért egyébként, amikor azt írta ki, hogy a két hónapja forrásból telepített gcc-m régi.
    Mert ugye a programozónak kell az a mittoménmilyen fícsör, ami csak a legújabban van meg. És aztán telenyomják a programot teljesen felesleges dolgokkal. Ha volna rá időm, energiám, kellő programozási tapasztalatom, akkor csinálnék egy weboldalt ami a program downgrade-del foglalkozna.
  • ozric
    #27
    tehát ugye IE8, mégis több weblap kajabál, hogy hémánelavultálbaszki.

    Ezért van ez az irgum-burgum, mert az IE8 a szuper innovatív bekkvard (in)commpatibility módban (lásd pár hozzászólással lejjebb) IE6-nak hazudja magát. Mindez szándékos, tehát feature. Létezik egy lista - amit a Microsoft tart karban -, ami a dög lusta oldalakat tartalmazza, amik még mindig IE6 kódot tartalmaznak. Néhány esetben az oldal kódját frissítették (ápgrédelték), viszont a listát nem. Ennek két oka lehet: vagy az MS emploijeejaji tetű lassúak, vagy nem frissítetted (ejnye-bejnye) az IE kompatibilitás listát a Windows Update segítségével.
  • bunny
    #26
    Nem tudom ki hogy van vele, de nekem win7 van a gépemen tehát ugye IE8, mégis több weblap kajabál, hogy hémánelavultálbaszki. Persze, mert a töketlen IE8agent-jébe benne van az MSIE 6.0 szöveg is, és a sok primkó böngésző detektáló scriptben először a 6-ost ellenőrzik, nem a 8-nál kezdik ahogy kéne. Remélem a goggle is elcseszi, és akkor nagyon nagy anyázás lesz gyanítom :)
  • torcipepe
    #25
    én egy hatalmas bökkenőre lettem figyelmes a nagy kék e-betűvel kapcsolatban. tehát ha a felhasználó annyira láma, hogy nem tudja mi az a böngésző, akkor hogy a picsába képes kikapcsolni a windows frissítést?? illetve hogy nem omlott még össze az a rendszer a sok biztonsági résen átömlő vírusok és társak miatt?? viszont ha ezeket egy "szakember" hárította el, akkor az ilyen szakbarbárokat kéne lelőni.
    én ha win-t telepítek első dolgom a legújabb FF telepítése egy IE Tab-bal együtt, hogy a felhasználó még a Microsoft saját weboldalait is képes legyen megnézni a kék e-betűre kattintás nélkül. plusz rákérdezek, melyik napszakban van használva a gép a legtöbbet és a win és a defender updatet oda állítom be.
    még ha illegális win-t telepítek akkor is bekapcsolom az updatet, mert az M$ sok frissítést ezekre is engedélyez. a bejelentkezéskori késleltetést és a háttér hiányát meg nyelje le, ha már ennyire ragaszkodik ahoz, hogy win alól tudjon netezni egy ubuntu helyett.
  • ozric
    #24
    A fejlesztő veri az asztalt és problémázik, mert a több mint 5 éves IE6 silány, nem szabványos, idejét múlt, és a tesztelési idő többségét az IE6 megfelelőség viszi el, nem éri meg vesződni vele.

    A felhasználó veri az asztalt és problémázik, mert a több mint 5 éves kék e betű a szívéhez nőt, nem akar sárga karikát köré mert csak feleslegesen összezavarná (IE7 és IE8), ha már ilyen rég óta megvan, miért cserélné le? Az 5 éves savanyú káposzta konzerv is ehető, a Trabant is autó, felesleges olyan gyakran változtatni...

    A Microsoft meg vigyorog a háttérben: az Internet Explorer 6 támogatását biztosítja 2014-ig. No comment.
  • xyl
    #23
    Na jó, hát akkor ideírom a saját véleményem. Nehogy már más mondja meg, hogy nekem mi a jó! Ha szalonnát eszek szilvalekvárral, akkor azt, ha csak a tartalomra vagyok kiváncsi, akkor ne jöjjenek már nekem itt mindenféle csillogó-villogó felesleges vacakkal. Csináljanak meg valamit egyszer jól, aztán felejtsék el a mindenféle frissítéseket. Ha valamit feltelepítek, akkor legalább 5 évig ne kelljen azon változtatni.
    Amúgy nem vagyok a fejlődés ellensége, de ezt támogatom:
    http://www.anybrowser.org/campaign/
  • czyi
    #22
    "Hiányzik ugyanakkor a támogatási listából az Opera, ami mindenképpen érdekes lépés." --- eszerint én Opera 10-essel le vagyok ejtve? Támogatás/elérés nuku? Na szép...
  • Justil
    #21
    az ilyenen én is be tudok sírni :(
  • MrImy
    #20
    Nálam (közösségi weboldal)
    Firefox 51% (ezen belül 3.5 verzió - 67%)
    Internet Explorer 33% (ezen belül 6.0 verzió - 10%)

    Mondjuk már eddig is ki volt írva, hogy IE6.0 nem támogatott (AJAX miatt).

    A fenti minta 1700 egyedi látogatóra vonatkozik.
  • gyoridavid
    #19
    Üdvözlöm a lépést, remélem többen csatlakoznak az offenzívához. Néha kín az ie6-ra fejlesztés..
  • visnait
    #18
    Egy megjegyzés: volt itt egy megjegyzés weboldallal kapcsolatba, hogy a látogatók nagy része még IE6-ot használ. Persze a statisztikákban igen, mert a keresőrobotok (vagy ki hogy hívja őket) és társaik általában IE 6 -ként viselkednek, pontosan a kompatibilitási gondok miatt. És még itt vannak a weblap letöltő aplikációk, pl. OfflineExplorer, ami alapban IE6 nak álcázza magát (Bár még 4 -es is állítható)
  • ozric
    #17
    a JavaScript eleve nem szabványos az ECMAScript szabványba pedig még rengeteg dolgot nem implementáltak

    Csak apróság, de ha mélyebbre nézünk, akkor nem a JavaScript a probléma, hanem az Internet Explorer hírhedten rossz DOM (Document Object Model) implementációja, amit JavaScript nyelven lehet elérni.
  • Penge4
    #16
    "A korlátozás egyelőre csak a Google Docs és a Google Sites szolgáltatásoknál lesz érzékelhető."

    Ezzel adtak egy pofont a szarnak. Ha a Google kereső nem menne márciustól IE6-tal. Na, akkor azt mondanám, hogy fasza gyerekek.

    "A króm állítólag szabványos, innentől csak egy krómnak kamuzó opciót kell az operába rakni, a ff és ie-nek kamuzás mellé."

    Azért ezek picivel komplexebb oldalak a HTML+CSS párosnál. Kezdjük ott, hogy a JavaScript eleve nem szabványos az ECMAScript szabványba pedig még rengeteg dolgot nem implementáltak, addig eleve ki sem tudja váltani. Plusz mivel támogatják az IE7-et és IE8-at (ami még mindig nem 100%-ig szabványkövető) nem fogják minden böngészőre külön megírni, hanem a hibatűrésre hagyatkoznak.

    Amúgy a Google-t sajnos már nem lehet átverni a sima maszkolással, ugyanis lefuttat pár böngészőspecifikus rutin tesztet, amiből megállapítja, hogy az FF-nek/Chrome-nak álcázott böngésző valóban az-e.
  • ozric
    #15
    Ha rajtam múlna, ugyanúgy betiltanám az IE6-ot, mint ahogy be van tiltva a Microsoft Java. Közös bennük, hogy szándékosan inkompatibilisek. Szégyen, hogy a Microsoft részt vett sok internetes szabvány (egyeseknek: ajánlás) kidolgozásában (HTML, CSS, SVG, ...), és a piaci (nagyhatalmi) érdekei miatt nem követi őket. Kövesse inkább a világ őket. Persze. Miután kinyírták a rivális Netscape-et, elzavarták az Internet Explorer teljes fejlesztő csapatát. Négy évig senki sem fejlesztette a böngészőt. Méghogy a Microsoft a világ leginnovatívabb cége.

    Tragikus, hogy az IE8-nak van "kompatibilitási" módja. Legalábbis így hívják. Röhej. Mivel az IE6 nagyjából 90%-ban inkompatibilis a W3C követelményeivel, az IE8 meg úgy 30%-ban (főleg a CSS érintett), ezért a "kompatibilitási" mód valójában szabvány (ajánlás) inkompatibilitási mód.

    Aki meg sír az IE6 kivonása miatt azt 1 (egy) havi DOS alatt futó szöveges internetezésre ítélném. Utána majd máshogy áll hozzá.
  • tmisi
    #14
    Az IE6 azért népszerű, mert a még szintén népszerű Windows XP szerves tartozéka. És a júzernek az jó, hogy felmegy az XP és egyből van net.
  • B0nFire
    #13
    Azt sem tudják, mi az a böngésző. Az ő gépükön nincs olyan, hogy "böngésző", az ő gépükön csak "internet" van. Az a kék e betű. Legtöbben ettől nem tudnak elvonatkoztatni.

    Érdekes példát hozott fel Donald Kacsa a PC fórumon: "Esti tagozatos vagyok az Óbudai Egyetem (BMF) Mérnök Informatikusi szakán. A múltkor be kellett mennem a Tanulmányi Osztályra, mert nem tudtam valami szolgáltatást elérni a Neptun-ban 5 különböző böngészővel 2 különböző operációs rendszerben sem. Azt mondták, hogy próbáljam újra. Csatlakoztam a mobilommal (Opera Mini), de ott sem volt elérhető a szükséges funkció, az iskola belső gépeivel úgyszintén. Visszamentem a TO-ra elpanaszolni a problémám, amire azt mondták, hogy oké, akkor megnézzük ott a TO-n közösen, hogy ők is lássák mit csinálok. Leültettek egy gép elé, és én egyből azt kérdeztem, hogy milyen böngészőt használjak? Mire az volt a válasz, hogy csak menjek fel az internetre. Oké mondom, de milyen böngészővel? Válasz: Ne bonyolítsam szakzsargonnal, csak kattintsak duplán arra a kék "e" betűre.... Hát fél percig lefagytam, mint a Windows..."

    Sajnos, ez a véres valóság. Tiszta szégyen.
  • mumpic
    #12
    Annyit azért hozzá kell tenni, hogy ma már mindenkinek lehet számítógépe, még úgy is hogy nem ért hozzá. Pl barátnőm, és a kolis szobatársai. Ha egy rart kell kicsomagolni, mindegyik sikongat segítségért. :)
    Barátnőm gépén is mindent én csináltam meg amit eltolt, azért kapott linuxot hogy legalább vírusokat ne egyen meg.
    Szóval: nagyon (nagyon-nagyon) sokan simán nem képesek váltani programot, talán fel sem fogják, vagy ha igen, akkor nem tudnak a problémával mit kezdeni.
  • awking
    #11
    Az Operát nem támogatják, de azért aktívan lopják az ötleteiket abba a szutyok krómba :P
  • johnsmitheger
    #10
    "Vesszen már el a süllyesztőbe ez az elavult szar." Abszorohattul egyetértek!
  • djw
    #9
    na végre valaki felvállata, ha már az MS nem...
  • vmiki88
    #8
    én nem is optimalizálok IE 6-ra az oldalaimat, nem látogat senki IE 6-os böngészővel. (Vajon miért?? :D)
    Vesszen már el a süllyesztőbe ez az elavult szar.
  • liberty2
    #7
    Google docs helyett? Open Office természetesen. :)

    Amúgy tökéletesen egyetértek a Google stratégiájával. Nekem ugyan csak egy pici honlapom van, de azon ugyanúgy az IE6-os a leggyakrabban használt böngésző. Személy szerint szánalmasnak tartom mert nem azért fejlesztik nekünk az új programokat, hogy megnézzük, nyugtázzuk, aztán a régit használjuk tovább.

    Amire a leginkább kíváncsi vagyok, hogy a Chromium OS milyen lesz. Nagyon nagyon várom.
  • Gerygrey
    #6
    Nyilván nem fog ennyivel csökkenni a forgalmuk.

    Aki ma is képes IE6-ot használni, bizonyára MS Office 97-tel szerkeszt szöveget, nem google docs-szal.
  • Sanyix
    #5
    "Hiányzik ugyanakkor a támogatási listából az Opera, ami mindenképpen érdekes lépés"

    A króm állítólag szabványos, innentől csak egy krómnak kamuzó opciót kell az operába rakni, a ff és ie-nek kamuzás mellé.
  • DeedY
    #4
    Igen ezt!
  • zola2000
    #3
    Vicces ez a google, csak ne csodálkozzanak, ha március 1től 20%al csökken a forgalmuk.

    Mellesleg tud valaki egy jó alternatívát a google docs helyett?
  • Lazarus
    #2
    Ezt kell csinálni e!
  • nyalógép
    #1
    Ez főként annak tükrében érdekes, hogy pont ők nem tették elérhetővé win2k alatt a chrome futtatását.