Berta Sándor

Egységes adatvédelmi elvekben állapodott meg az EU és az USA

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a jövőben közös adatvédelmi elveket alkalmaz a transzatlanti rendőrségi együttműködésben, továbbra sem kérnek vízumot egymástól, és felülvizsgálják a légiutas-egyezményt.

A kooperáció az úgynevezett Stockholmi Program keretében még intenzívebb lenne. A tervek alapján a két fél a következő hónapokban kidolgozza és megköti az erről szóló megállapodást, továbbá részletesen kitérnek majd az internetre és annak lehetséges szabályozására is. Az Európai Unió és az Egyesült Államok első lépésként egy közös transzatlanti adatvédelmi állásfoglalást tett közzé. Ebben kitértek a személyes adatok kezelésére a különböző programokban (légiutas-nyilvántartások, pénzügyi tranzakciók ellenőrzése stb.).

Az állásfoglalást kiadását az amerikai fél részéről az belbiztonsági minisztérium a hivatalos blogjában üdvözölte. A rendőrségi és az igazságügyi együttműködés mellett az EU és az USA még szorosabbra vonná a kapcsolatát a terrorizmus elleni harcban, valamint a határvédelem területén. Az együttműködésbe bevonnák a gazdasági és a tudományos intézeteket is.

A két fél bejelentette, hogy adatvédelmi szempontokból felülvizsgálják a korábban kötött légiutas-egyezményt. Emellett az Európai Unió és az Egyesült Államok garantálni akarják, hogy a polgáraik a jövőben is vízum nélkül utazhassanak be egymás területére. Az amerikai belbiztonsági minisztérium szoros kapcsolatokra törekszik a Frontex európai uniós határvédelmi ügynökséggel és a kooperáció kiterjedne a későbbi határőrizeti rendszerek fejlesztésére is. Ezenkívül szintén együttműködne a két fél az online gyermekpornográf tartalmak és a kiberbűnözés elleni harcban, illetve a terroristák nemzetközi pénzmozgásainak felderítésében és ellenőrzésében. Végül, de nem utolsó sorban az EU és az USA közösen akar hatékony kibervédelmi rendszereket létrehozni.

Peter Hustinx európai uniós adatvédelmi biztos júliusban a Stockholmi Program kapcsán már élesen bírálta az európai adatgyűjtéseket. A szakember leginkább az európai uniós belügyi politikusok ellenőrzési őrületét támadta, mondván nem elég, hogy mindig újabb adatbankokat hoznak létre, ráadásul ezeket még össze is kötik egymással. Az EU elnöki tisztét betöltő Svédország ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy erősítik az adatvédelmet és a belső biztonság fokozása semmiképpen sem valósulhat meg a polgári jogok és adatvédelem kárára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!