MTI

Internet a tévé képernyőjén

Az internetes televíziózás olyan népszerűvé vált, hogy egyes európai médiacégek a tévére akarják vinni a világhálót, hogy a web a nappaliban álló készülék képernyőjén is megjeleníthető legyen.

Alig néhány hónap múlva az erre alkalmassá tett készülékkel rendelkező tévénézők a szalonban nézhetik majd az állami tévétársaságok internetes adását, amelyen bármely időpontban újra megtekinthetőek akár az előző heti műsorok is. Nagy-Britanniában a BBC és több partnere még ambiciózusabb, részben interaktív programokon dolgozik.

De vajon mi szükség van arra, hogy a néző, aki kábelen vagy antennával már most több tucat állomás műsora közül válogathat, még egy további lehetőséget kapjon? Az úgynevezett catch-up - utólagos megtekintést lehetővé tévő - szolgáltatások, amilyen a BBC iPlayer programja Nagy-Britanniában és a Hulu az Egyesült Államokban, lehetővé teszik, hogy a tévét az emberek beillesszék napi programjuk legalkalmasabb idősávjába. A baj az, hogy ezek a televíziós programok jelenleg csak számítógépen érhetőek el.


Az új, hibridtévének nevezett televíziós technológia, amely egyaránt tartalmaz földi sugárzású és szélessávú elemeket, nem csak ezen változtathat, hanem a tévé és az internet kombinálásával a távirányítást a "digitális egymásra találás" fontos eszközévé teheti. Az új kombináció hívei szerint olyan lehetőségeket nyithat, mint az Apple iPhone-ja, amelynek segítségével a fejlesztők egyéni alkalmazásokat hozhatnak létre. Például egy főzőműsor végén megjelenhet egy lista azokról a honlapokról, amelyeken hasonló jellegű archivált programok találhatók, köztük olyanok, amelyek tájékoztatnak arról, hol lehet a recepthez szükséges összetevőket beszerezni.

"Ezzel átlépjük a Rubikont" - jelentette ki Gavin Patterson, akinek cége, a BT brit távközlési társaság a BBC, az ITV és a Five tévékkel együttműködve fejleszti a hibridprojektet. "Ez az a nagy pillanat, amikor a tévé és az internet valóban összetalálkozik." Már ma is számos módja van annak, hogy az emberek tévét nézzenek a számítógépen, és több olyan tévékészülék is kapható, amelyen lehet internetadást is fogni. Ezek azonban csupán a két média külön-külön használatát teszik lehetővé, anélkül, hogy a kettőt új médiává forrasztanák össze.

A tévétársaságok korábban óvakodtak az internet felkarolásától, mert attól tartottak, hogy azok felfalják közönségüket, márpedig a nézettségtől függ a hirdetési bevétel. Manapság azonban, amikor a recesszió következtében a tévéhirdetésekből származó jövedelem mindenképpen csökken, egyes cégek felülvizsgálják eddigi gyakorlatukat. Sőt olyan európai közszolgálati tévék, amelyek kevésbé függenek a hirdetésektől - a BBC például egyáltalán nem sugároz reklámokat -, a maguk részéről szintén azt kutatják, hogy miként tarthatják meg nézőtáborukat a számtalan új médialehetőség közepette.


Az elemzők szerint a hibridtévé visszacsábíthatná azokat a nézőket és hirdetőket, akik beleuntak a hagyományosba. A Screen Digest kutatóközpont várakozása szerint a Project Canvas néven ismert brit hibridtévé 2012-re már 2,3 millió nézőt vonzhat, és megváltoztathatja a brit televíziós tájképet. Richard Halton, aki a BBC különböző fejlesztéseit irányítja, a Canvast a Freeview földi sugárzású digitális tévérendszer folytatásának tekinti. A Freeview több tucatnyi csatornát foglal magában ugyanúgy, mint a műholdas- és kábeltelevíziók, de szolgáltatása ingyenes - a tévékészülékkel rendelkező 25 millió brit háztartás közül 10 millióban ezt veszik.

A Canvas tévéprogramjait az elképzelés szerint a Freeview biztosítaná, megtoldva egy szélessávú kapcsolattal, amely internetes szolgáltatásokat és a nézők által egyénileg kért tartalmakat sugározna. Egyes programokért ugyan fizetni kellene, de senki számára sem lenne kötelező az előfizetés. A Canvasnak azonban előbb át kell mennie a hatósági kontrollon. A BBC részvételét a projektben vitatja a British Sky Broadcasting, a vezető fizetős kábeltévé-szolgáltató, amely ellenzi, hogy a BBC kiterjessze birodalmát, és behatoljon az általa nagy beruházások árán megteremtett piacra. A Sky a BBC felügyeleti hatóságához, a BBC Trusthoz fordult az ügyben. A hatóságnak az év végéig kell döntenie arról, hogy a Canvas program folytatódhat-e.

A Sky-nak olyan adui is vannak, mint az, hogy a brit Premier League labdarúgó mérkőzéseinek és számos hollywoodi filmnek közvetítési jogaival a társaság rendelkezik. A Canvasban közreműködő BT távközlési cég saját, szélessávú internetes fizető szolgáltatásának csak 430 ezer előfizetője van, míg a Sky 9 millióval dicsekedhet. A meglévő tévészolgáltatásoktól eltérően a Canvas nyitott lenne más tévétársaságok irányában is, ezek mind beszállhatnának saját film-, sport- és más műsoraikkal. Mindez közös elektronikus irányítású programmá szerveződne, amelyből egyetlen távirányítóval lehetne válogatni és rendelni. A szolgáltatások eléréséhez a nézőknek szükségük lesz az új beltéri egységekre, amelyeket a fejlesztők jövőre kívánnak a piacra dobni.

Az a német vezetésű hibridtévé projekt, amely több francia tévétársaság és technológiai cég együttműködését is elnyerte, nem megy ilyen messzire. Csak azt tekinti feladatának, hogy kidolgozza a hibridtévé normáit az adók és a tévék, illetve a beltéri modulok gyártói számára. A tévétársaságok és internetes cégek e sztenderdeknek megfelelően hoznák létre saját hibridszolgáltatásaikat, eltérően a britektől, akik egyetlen cégre bíznák a programok összefogását.

A német piacon hamarosan forgalomba kerülnek olyan tévékészülékek, amelyek közvetlenül rákapcsolhatók a hibridszolgáltatásokra, és lehetővé teszik a nézők számára a közszolgálati ARD és ZDF adók műsorának utólagos megtekintését. A németek filozófiája szerint egyszerűsíti az új technológia bevezetését, ha minden tartalomszolgáltató szabadon dönthet arról, mit nyújt - azaz, ha nem vezetnek be "kapuőrt" egy közös elektronikus szolgáltató formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csiber #10
  lassan már az SG-t meg az iwiwet is tv-n fogom olvasni... Minek akkor PC?
 • mutsux #9
  Az lehet, hogy a németek, meg a BBC erre most kezd rájönni, meg tervezik, meg agyalnak, de Magyarországon ezt már megvalósították....4 éve. lassan a technológia is kezdi utolérni őket.
  http://htpc.hu/homesys/english.php

  „…mi nem. mi forradalmasítjuk a TV‐t...összemossuk az internetes videókat, a hagyományos tv‐el...kis dobozban, csak a doboz áráért (~50,000 HUF, egyben normál számítógép is), nem kell kábeltv előfizetés sem. Csak egy átlagos net elérés…NEM TV csatornákat veszek, hanem műsorokat. Akkor és azt, amit éppen akarok…”
 • Gerygrey #8
  csak 8200 forint
 • Gerygrey #7
  Na jó,
 • Gerygrey #6
  Ha 16 éves gyerekem lesz aki történetesen az apjához hasonlóan érdeklődik a gép iránt, akkor alap hogy lesz kettő, hogy tudjuk egymást ölni CoD 20-ban :)
 • emerte #5
  off: jó drága volt az a kábel :)
 • trabiubi #4
  Ha ezt megcisnálják egy jó kezelőfelülettel, akkor biztos, hogy akit eddig nem fogott meg, vagy bonyolult volt a számítógép az is rá fog kattanni az egészre :)
 • kvp #3
  Egy sima media pc, tv kartyaval kb. ugyanezt tudja, belertve a felveteli lehetosegeket is es a tv/video nezes kozbeni bongeszest. Erre mar egy 1998-as pc is kepes volt, elfogadhato aron (azota hasznalok pc-t tv nezesre). Az egyetlen ami valtozott, az a gepek kapacitasa, a videok felbontasa es a kijelzok merete. (bar az elso monitorom 51 centis videoton volt, ehhez kepest most egy 51 centis samsung lcd-m van) Az iranyitasra szolgalo taviranyito es infras/radios billentyuzet sem ujdonsag. Az emberek akkor jarnanak a legjobban, ha nem a cikkben is emlitett zart platformok, hanem a sima pc alapu rendszerek terjednenek el.
 • kicsizoz #2
  Képzeld el azt, hogy a 16 éves fiad hozzá van gyógyulva a géphez, te meg épp megnéznéd az esti meccs végeredményét egy sportoldalon...
 • Gerygrey #1
  Én ha akarnék, most is tudnék netezni a tévén. 10.000 Ft-os beruházás volt egy 10 méteres HDMI kábel, vezetéknélküli bill+egér meg régebb óta van. De inkább csak zenehallgatásra, torrentről letöltött HD filmek nézésére és játékra használom ezt a funkciót, netezni nekem valahogy sokkal kényelmesebb a számítógépasztal előtt. Nem hinném, hogy valaha is lecserélném a tévémet egy olyanra, amiben van böngésző.