Berta Sándor

Az interaktív televíziózás okozhatja a hagyományos tévéadók vesztét

Az interaktív televíziózási szolgáltatások sokkal nagyobb mértékben változtatják majd meg a médiapiacot, mint az online sajtóorgánumok.

A blogok és internetes újságok megjelenése majd elterjedése alapjaiban változtatta meg az újságpiacot. Az akkorinál sokkal nagyobb változásokkal jár az interaktív televíziózás elterjedése, amely akár a hagyományos televízióadók vesztét is okozhatja. "A hatások drámaiak lesznek. A hagyományos televíziós műsorszolgáltatók már a következő öt évben tapasztalni fogják, hogy csökkenni fog a reklámbevételük" - jelentette ki Jan Wendt, a Netrange MMH tartalomszolgáltató ügyvezetője.

A szakember elmondta, hogy az első változások már most megfigyelhetők a nemzeti médiapiacokon. Néhány kiadó próbál még időben váltani és átállni az új technológiákra. Az interaktív televíziózás ma még csak egy érdekes ötletnek tűnik, de a következő esztendőkben világhódító útra indulhat. A nagy áttörést az internet és a televízió összeolvadása jelenti majd. Ehhez elsősorban megfelelő szélessávú internethozzáférésekre, egy kompatibilis tévére és egy set-top-boxra lesz szükség. Egyre több gyártó kínál netképes készülékeket és ezek folyamatosan elterjedhetnek, egyre olcsóbbak lesznek és kiszoríthatják majd a hagyományos modelleket. A jövőben teljesen elfogadott lesz, hogy egy televízióadó műsoraihoz interaktívan kaphatunk majd információkat, azokat továbbküldhetjük, szerkeszthetjük, kiegészíthetjük, webalapú widgetekkel láthatjuk el.

Néhány éven belül meghatározó szerepük lesz a médiapiacon a video-on-demand szolgáltatásoknak is. "Ezeknél nem csak mozifilmek lesznek kikölcsönözhetők, hanem akár televíziós sorozatok, videoklipek vagy éppen dokumentumműsorok is. Biztos vagyok benne, hogy az emberek hajlandók lesznek fizetni a tartalmakért. Már most vannak olyanok, akik 40 eurót kiadnak egy DVD-n megjelenő sorozatért. Egy exkluzív tévétartalom megtekintése nyilván nem 40 euróba, hanem 50 eurócentbe kerül majd. Ehhez azonban elsősorban megfelelő tartalomszolgáltató rendszerek kellenek" - hangsúlyozta Wendt.

A reklámipar jelentősen profitálhat a változásból, hiszen az interaktív televíziózás lehetővé teszi az ágazatnak, hogy közvetlenül és személyre szabottan érjék el a fogyasztókat. "Az eddigi passzív felhasználókat aktívak váltják majd fel és sokkal fontosabb lesz, hogy egy tartalom vagy műsor hány embert ér el, illetve, hogy közülük hányat érdekel a reklámozott termék vagy szolgáltatás" - szögezte le végül a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flang3r #3
    végre majd megtanulja a sok ingyenélő bőrkenélküli kampósorrú cionista sz*rházi, hogy milyen is minden reggel hajnalba kelni és éhbér és a minimálbér között látástól mikulásig dógózni...

  • gere1 #2
    "A reklámipar jelentősen profitálhat a változásból, hiszen az interaktív televíziózás lehetővé teszi az ágazatnak, hogy közvetlenül és személyre szabottan érjék el a fogyasztókat."

    hat a reklamipar ebben eppen ellenerdekelt. soksok munka, kisebb haszonkulcs
  • mrzed001 #1
    Ezt már rég meg is zenésítették:
    Internet killed the video star