Berta Sándor

4 év letöltendő börtönt kapott egy spammer

A férfire az elmúlt évek kéretlen elektronikus reklámlevél-ügyeinek egyik legszigorúbb büntetését szabta ki egy amerikai szövetségi bíróság.

Alan M. Ralsky és társai az 1990-as években a spamküldés aranykorszakában tevékenykedtek. A férfi magát üzletembernek tartja, a sajtóban és az online közösségben mégis csak úgy emlegették: a michigani spamkirály. Ralsky és tettestársai hosszú éveken keresztül naponta több millió kéretlen elektronikus reklámlevelet küldtek a felhasználóknak és a cégeknek. A tevékenységükkel nem csak bosszúságot okoztak, hanem számos tőzsdei részvény árfolyamát is megpróbálták manipulálni.

A spammer ugyanakkor próbálta a szerepét elbagatellizálni és úgy beállítani magát, mint, aki nem egyike a legnagyobb spamküldőknek. "Mindenkit kihúztam az e-mail listámból, aki azt jelezte vissza, hogy nem akar több reklámlevelet kapni" - vallotta például a szövetségi bíróság előtt. Marianne O. Battani szövetségi bírót azonban nem hatották meg a most 64 éves Ralsky szavai és jogerősen 4 év 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre, valamint 250 000 dolláros pénzbírságra ítélte a spamküldőt.

A Detroit News tudósítása szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a férfi és társai megpróbálták manipulálni számos kínai részvény tőzsdei árfolyamát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a michigani spamkirály az ügyben végig együttműködött a hatóságokkal, vallomásra bírta a másik tíz vádlottat, valamint számos más bűncselekmény hátteréről is informálta a nyomozókat.

Az ügyészség éppen ezért azt kérte a bíróságtól, hogy ne a legszigorúbb ítéletet hozza meg. Nos, ez csak részben teljesült. A bíróság ugyanis súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfit korábban már két csalási ügyben is elítélték, valamint azt, hogy a tőzsdei manipuláció az eddigieknél komolyabb bűncselekmény. Steve Fishman, a spammer ügyvédje azt mondta: nem szabad túlbecsülni védence tevékenységét, mivel csak olcsó, úgynevezett Penny Stocks papírok és nem un. blue chipek, mondjuk az AT&T részvényeinek árfolyamát próbálta manipulálni.

Az ügyészség adatai szerint Ralsky 2005 nyarán a tevékenységével 3 millió dollárt keresett. A michigani spamkirály ellen tavaly januárban emelt vádat a detroiti szövetségi vádesküdtszék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #9
    Átszúrnám mindkét kezét egy-egy golyóstollal és írd le 3 milliószor: Utolsó féreg vagyok megbántam amit tettem.
    Ja és kapna 2 webkamerát, hogy online lássa az össes ilyen féreg (trójai és vírus írók, botnet üzemeltetők...) mi vár rá.
  • bertino #8
    én életfogytiglanra ítéltem volna.
  • Kandurex #7
    Szorozd a 3 millát sokszor,...elenyésző büntetést kapott.
  • Frayer #6
    haljon meg a börtönben
  • ostroml #5


    "Alan M. Ralsky és társai az 1990-as években a spamküldés aranykorszakában tevékenykedtek."

    és a végén

    "Az ügyészség adatai szerint Ralsky 2005 nyarán a tevékenységével 3 millió dollárt keresett. "

    és 15évig ????
  • bakagaijin #4
    Ez egy ilyen világ, ha e-mailben viagrát akarsz eladni akkor lecsuknak 3 évre, ha lakásokat akkor 8 millió forintot kell fizetni. Ha pedig óriásplakátról spammeled szét a járókelőket magad gigantikus képével, vagy papíralapú szórólapon a postával küldeted szét propaganda anyagaid mindenkinek közpénzből akkor... Ehh, hagyjuk...
  • metaljesus #3
    de azt mind egy nyár alatt :)
  • tntmax #2
    máglyára vele
  • mad mind #1
    csak 3 milliót? Milyen "spamkirály" az ilyen?