Gyurkity Péter

Hardveres gyorsítással jön az IE9

Az előzetes híreknek megfelelően a Microsoft bemutatta az Internet Explorer 9 egy igen korai változatát, amely több területen is előrelépést nyújt majd az elődökhöz (és talán a riválisokhoz) képest.

A PDC09 alatt megtartott bemutatóra mindenképpen érdekes kitérnünk, hiszen az IE továbbra is uralja a böngészők piacát, a legtöbb számítógépen a Microsoft saját megoldása található meg (köszönhetően a Windows hatalmas fölényének), bár ez az előny egyre fogyadozik. Nyilván a trend folytatódását szeretnék megelőzni, vagy legalább a folyamatot lelassítani az új verzióval, amelyen alig három héttel ezelőtt kezdtek el dolgozni.

Az egyik legfontosabb újítás a hardveres gyorsítás beemelése lesz, amelynek révén az eddig használt Windows GDI (Graphical Device Interface) infrastruktúra helyett a böngésző már a Direct2D technológiára támaszkodik, kihasználva a grafikus kártya erejét. Példaként különböző szövegeket, az azokkal történő műveleteket, valamint a Bing Maps szolgáltatást mutatták (ahogy az a Cnet által készített videóinterjúban is látható), ezt megtekintve pedig leszűrhető, hogy néhány területen sokkal simább, kellemesebb végeredményre számíthatunk. A Microsoft illetékesei szerint ez a megoldás sokkal hasznosabb lesz az átlagfelhasználó számára, mint a Google által fejlesztett Native Client, avagy a Mozilla WebGL platformja, amely szintén a hardveres (3D-s) gyorsítással kísérletezik.

Szintén a sebességen gyorsítanak majd a Javascript futtatás területén, ahol a Chrome, a Safari, az Opera és a Firefox jelentős előnyre tett szert a lemaradó IE-vel szemben. Ez nyilván a cég saját szolgáltatásai elérésénél is fontos, hiszen a Google-hez hasonlóan a Microsoft is egyre hangsúlyosabban van jelen az online szolgáltatások területén, ezekhez pedig gyors és kényelmes böngészőre van szükség. A szabványokat is igyekeznek jobban támogatni - a cég nemrég tucatnyi fejlesztőt küldött a W3C találkozójára, az Acid3 teszten pedig a legfrissebb (ám alig 3 hetes) példány 32 pontot ért el, amely a családon belül jónak mondható, ám a riválisoktól még messze elmarad.

A fejlesztőcsapat előtt természetesen még hosszú út áll, ám ez már most elmondható, hogy a riválisok sikere komolyabb munkára késztette a szoftvercéget, és ez már önmagában nagy eredmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #23
    Kíváncsi vagyok, hogy az Opera 10.10 megjelenése (és a Unite) mikor éri el a szerkesztők ingerküszöbét Csak ha már a címlapon 3 másik böngésző is szerepel egyszerre... ;)
  • cousin333 #22
    "Opera esetén azért ingyenes, mert CSAK A PC-s ingyenes"

    Ez nagyon jól hangzik, csak nem igaz. A PC-s verzió korábban többféle konstrukcióban létezett, egyik a próbaverziós-fizetős, a másik a reklámos vagy fizetős. Magyarul ha elfogadtál némi reklámfelületet a böngészőben, akkor korlátozás nélkül, ingyen használhattad. A 8.5-ös verzió óta pedig teljesen ingyenes. Ennek egyik oka, hogy nem nagyon akart elterjedni és jött a Firefox, a másik, hogy a mobile eszközökből származó bevétel tudta pótolni a kiesést (ami ma már nem is kiesés, köszönhetően a kereső-szerződéseknek).

    A PC-s verzió ingyenes, az Opera Mini ingyenes. Az Opera Mobile hivatalosan nem az, de gyakorlatilag mostanában csak (jó) bétákat adnak ki, ami értelemszerűen szintén ingyenes. A Wii Internet Channel szintén ingyenes (bár valószínűleg csak a felhasználóknak).

    Az Opera mostanában a szolgáltatókkal köt üzletet az egyediségért (pl. Mini), illetve az implementációért (Set-Top-Box-ok), a végfelhasználók közvetlenül nem nagyon fizetnek semmit.

    "Először is az FF engine-jét nem csak az FF használja, hanem pl. a Google is,"

    Hát pont nem. Nem mondom, hogy az FF-ből nem használ semmit, de a motor az Apple (pontosabban WebKit), a JS motor meg a "V8" (saját, vásárolt). És mellesleg az FF is szép summákat húz a Google-el való kereső-szerződésekből, meg a nem hátsó szándék nélküli (ti. IE pozícióinak gyengítése) céges adományokból.
  • gemihu #21
    A linux csak egy, de a MAC használók szerintem jobban szaporodnak (ráadásül hajlamosak gyorsan megfertőzni környezetüket :) ) .Ráadásul a mobil kütyük is terjednek és ezek többségében is előszeretettel használnak linux alapú rendszereket.
  • Sir Ny #20
    hardweres gyorsítás? végre használni fogja a processzort?
  • bakagaijin #19
    Melyik böngészőről kérdezed, mert mások a motivációk. IE esetében egyszerű: saját szabvány, hiszen így eladhat hozzá mindenféle más dolgokat is (fejlesztő eszközök, konzultációs órák, IIS, stb. A legtöbb intranetes fejlesztés MS alapú.) Nem véletlen hogy az ACID teszten sem szerepelnek olyan jól, nevezetesen masszívan lesz@rják, ők saját szabványt akarnak követni, nem olyat amit más is tud :). Hosszú ideig nem is a web volt a cél, hanem céges megrendelések. S ha már megvan az ügyfél akkor szorongatják és megpróbálják belőle kifacsarni a legtöbb pízt. Akkor lepődtek meg amikor a gugli csak webkeresés mellé adott reklámokból pénzt tudott csinálni, hogy jéé ilyet is lehet.

    Opera esetén azért ingyenes, mert CSAK A PC-s ingyenes (nem ment a bolt, régen fizetős volt, asszem a 7 vagy 8 óta ingyenes). Ők abban gondolkodnak hogy legyen egy jó kis kompakt valami, beépítve spec feat-ekkel. S ha tetszik a pc-den akkor meg fogod venni minden más - BÁRMILYEN - platformon, legyen szó mobiltelóról, játékkonzolról, hűtőszekrényről, vagy akármiről.

    FF esete megintcsak más. Előszöris az FF engine-jét nem csak az FF használja, hanem pl. a Google is, de sok más programban is meg lehet találni beépítve. Ez tehát tipikusan opensource jellegű fejlesztés, ahova fejlesztői kapacitásokat nagyobb cégek is nyomnak, egyszerűen azért mert használják a végterméket és/vagy az engine-t.
  • who am I 7 #18
    2%?Nem mondtál egy kicsit túl sokat?
  • Emmegki #17
    Elbukja a 2%-os linux piacot?
  • Flang3r #16
    Opera, Firefox: e kettö kell nekem...
  • cousin333 #15
    Már nem. :) A Wii Internet Channel ingyenes...

    De valóban, ez az egyik üzleti oldal.

    Miből él az Opera
    Opera Devices SDK és ami mögötte van
  • k0zi #14
    Opera megjelent pl Wii-re is, és ott komoly pénzeket kérnek el érte :)