23
  • cousin333
    #23
    Kíváncsi vagyok, hogy az Opera 10.10 megjelenése (és a Unite) mikor éri el a szerkesztők ingerküszöbét Csak ha már a címlapon 3 másik böngésző is szerepel egyszerre... ;)
  • cousin333
    #22
    "Opera esetén azért ingyenes, mert CSAK A PC-s ingyenes"

    Ez nagyon jól hangzik, csak nem igaz. A PC-s verzió korábban többféle konstrukcióban létezett, egyik a próbaverziós-fizetős, a másik a reklámos vagy fizetős. Magyarul ha elfogadtál némi reklámfelületet a böngészőben, akkor korlátozás nélkül, ingyen használhattad. A 8.5-ös verzió óta pedig teljesen ingyenes. Ennek egyik oka, hogy nem nagyon akart elterjedni és jött a Firefox, a másik, hogy a mobile eszközökből származó bevétel tudta pótolni a kiesést (ami ma már nem is kiesés, köszönhetően a kereső-szerződéseknek).

    A PC-s verzió ingyenes, az Opera Mini ingyenes. Az Opera Mobile hivatalosan nem az, de gyakorlatilag mostanában csak (jó) bétákat adnak ki, ami értelemszerűen szintén ingyenes. A Wii Internet Channel szintén ingyenes (bár valószínűleg csak a felhasználóknak).

    Az Opera mostanában a szolgáltatókkal köt üzletet az egyediségért (pl. Mini), illetve az implementációért (Set-Top-Box-ok), a végfelhasználók közvetlenül nem nagyon fizetnek semmit.

    "Először is az FF engine-jét nem csak az FF használja, hanem pl. a Google is,"

    Hát pont nem. Nem mondom, hogy az FF-ből nem használ semmit, de a motor az Apple (pontosabban WebKit), a JS motor meg a "V8" (saját, vásárolt). És mellesleg az FF is szép summákat húz a Google-el való kereső-szerződésekből, meg a nem hátsó szándék nélküli (ti. IE pozícióinak gyengítése) céges adományokból.
  • gemihu
    #21
    A linux csak egy, de a MAC használók szerintem jobban szaporodnak (ráadásül hajlamosak gyorsan megfertőzni környezetüket :) ) .Ráadásul a mobil kütyük is terjednek és ezek többségében is előszeretettel használnak linux alapú rendszereket.
  • Sir Ny
    #20
    hardweres gyorsítás? végre használni fogja a processzort?
  • bakagaijin
    #19
    Melyik böngészőről kérdezed, mert mások a motivációk. IE esetében egyszerű: saját szabvány, hiszen így eladhat hozzá mindenféle más dolgokat is (fejlesztő eszközök, konzultációs órák, IIS, stb. A legtöbb intranetes fejlesztés MS alapú.) Nem véletlen hogy az ACID teszten sem szerepelnek olyan jól, nevezetesen masszívan lesz@rják, ők saját szabványt akarnak követni, nem olyat amit más is tud :). Hosszú ideig nem is a web volt a cél, hanem céges megrendelések. S ha már megvan az ügyfél akkor szorongatják és megpróbálják belőle kifacsarni a legtöbb pízt. Akkor lepődtek meg amikor a gugli csak webkeresés mellé adott reklámokból pénzt tudott csinálni, hogy jéé ilyet is lehet.

    Opera esetén azért ingyenes, mert CSAK A PC-s ingyenes (nem ment a bolt, régen fizetős volt, asszem a 7 vagy 8 óta ingyenes). Ők abban gondolkodnak hogy legyen egy jó kis kompakt valami, beépítve spec feat-ekkel. S ha tetszik a pc-den akkor meg fogod venni minden más - BÁRMILYEN - platformon, legyen szó mobiltelóról, játékkonzolról, hűtőszekrényről, vagy akármiről.

    FF esete megintcsak más. Előszöris az FF engine-jét nem csak az FF használja, hanem pl. a Google is, de sok más programban is meg lehet találni beépítve. Ez tehát tipikusan opensource jellegű fejlesztés, ahova fejlesztői kapacitásokat nagyobb cégek is nyomnak, egyszerűen azért mert használják a végterméket és/vagy az engine-t.
  • who am I 7
    #18
    2%?Nem mondtál egy kicsit túl sokat?
  • Emmegki
    #17
    Elbukja a 2%-os linux piacot?
  • Flang3r
    #16
    Opera, Firefox: e kettö kell nekem...
  • cousin333
    #15
    Már nem. :) A Wii Internet Channel ingyenes...

    De valóban, ez az egyik üzleti oldal.

    Miből él az Opera
    Opera Devices SDK és ami mögötte van
  • k0zi
    #14
    Opera megjelent pl Wii-re is, és ott komoly pénzeket kérnek el érte :)
  • krk
    #13
    Hardveres gyorsítás lesz benne. Aha. Meg szoftveres lassítás :)

    Tudja valaki, mi az üzlet egy ingyenes böngésző fejlesztésében?
  • cousin333
    #12
    "Az opera meg ugy nez ki, egyelore marad a szoftveres renderelesnel, mivel igy tud teljesen platformfuggetlen maradni, bar azert egy opcionalis opengl tamogatast rakhatnanak bele."

    Tévedés, az Opera már egy jó ideje fejleszti a saját megoldását, ami a VEGA motorját gyorsítja madj. DirectX és OpenGL támogtaás is lesz benne (utóbbi a platformfüggetlenséghez). Elvileg az Opera Devices SDK-ban már elérhető a funkció (mobil eszközökhöz). A PC-s változatokhoz is készül, de egyelőre még nincs belőle publikus verzió, és nem tudni, mikor jön majd.

    Régi demó
    VEGA bemutató

    Egyik sem tegnapi cikk...
  • RCH
    #11
    32 pont az ACID teszten! LOL!
    Tehat az MSIE9 villamgyorsan fogja megmutatni a szart.
  • throwthisaway
    #10
    hmm... valóban.
    A GTK 2.8 verzió óta azt használja (vagy tudja használni).
    Csak az rémlett, ha összezsarta magát a beryl, attól még az ablak tartalom megmaradt gnome alatt, csak a kompozitolt dolgok tűntek el.
    És a beryl-nek volt még a dependency-je a cairo, a Gnome ment nélküle.

    kvp: mégis mi mást használ akkor a Fireofox Win alatt?
  • kvp
    #9
    Az opera es a firefox sem hasznal gdi-t, csak az eredmeny megjelenitesehez es azt is csak windows-on. Igazabol az internet explorer kivetelevel senki nem is hasznalt soha gdi-t. A microsoft most atall a directx-re, miutan a vista-nal mar sikerult az ablakozorendszert atcsomagolni gdi-rol directx-re. A firefox csapat pedig bejelentette, hogy atall az opengl-re. Az opera meg ugy nez ki, egyelore marad a szoftveres renderelesnel, mivel igy tud teljesen platformfuggetlen maradni, bar azert egy opcionalis opengl tamogatast rakhatnanak bele. A safari pedig a webkit szoftvert hasznalja ami a linuxos konqueror motorja epul, tehat a letezo legbarkacsabb technologoia, igy semmilyen gyorsitast nem tartalmaz, cserebe ket egymast kolcsonosen utalo csapat fejleszti.

    ps:
    opengl = 2d es 3d grafikus api az sgi-tol, nyilt szabvany (gl = graphics library)
    directx = 2d es 3d grafikus api a microsoft-tol (d2d es d3d)
    gdi = a microsoft szoftveres rajzolo konyvtara (windows nt 4 ota opcionalisan gyorsitott, windows vista ota alapbol directx-el gyorsitott, de a gyorsitas letilthato)
    quartz = az apple szoftveres rajzolo konyvtara, a quicktime leszarmazottja (macos 10.4-ota opcionalisan gyorsitott, ha egy szoftver kulon keri)
  • Midas
    #8
    A video eleg meggyozo volt foleg annal a map-nal.
  • Drawain
    #7
    A cairo pont ugyanazt csinálja amit a d2d, igaz nem directx-re épül, ennyi.
  • throwthisaway
    #6
    A d2d pont a directX-re épül, annak minden hardware-es támogatásával.
    Arra nyújt API-t, hogy pl. szövegrenderelés, egyéb az ablakon belül megjelenő tartalom komponenseinek rajzolása legyen gyorsítva.
    Amennyire tudom a jelenlegi megoldások (Quartz, XGL alapú ablakkezelők), csak offscreen megrajzolják hagyományos módon az ablak tartalmát és ki-'blit'-elik/textúra-ként használják. Ehhez képest minősgi előreléps a d2d (meg a WPF is).
  • gemihu
    #5
    Hiába halad az IE,ha nem platform független.
  • Drawain
    #4
    Hardware-es gyorsítás szinte mindegyik böngészőmotorban van... Pl. cairo:
    Mozilla 2/GFX/3D Accel
    Cairo
  • barii
    #3
    haladnak a korral, 2 év múlva lesz ie9:) ha nem csusznak, vagy mi
  • A1274815
    #2
    Köhh-Köhh: Az OSX Tigerben nincs OpenCL, az csak a Havasi Párducba került bele. Te az OpenGL-re gondoltál. Figyelj erre oda! Nagyon nem ugyan az a kettő.
  • roliika
    #1
    Azé haladnak a korral. Az OSX Tigerben is vala ilyen ... csak ott Open CL-t használnak. És az nem mai rendszer(ott rendszer szinten van kiterjesztve a böngészőre).

    Meg ez csak d2d...gyengus...hát nem baj, Supermarióra jó lesz.