Berta Sándor

junaio - Augmented Reality alkalmazás iPhone-ra

A metaio nevű cég hivatalosan is elérhetővé tette az iPhone készülékekhez kifejlesztett Augmented Reality (AR) alkalmazását.

A junaio különlegessége, hogy a korábban megjelent Layar és Wikitude World Browser programokkal szemben nem nevezhető böngészőnek, ugyanakkor hozzáférést biztosít a felhasználóknak a helyi Google-keresésekhez.

"Mi a közösségre helyeztük a fő hangsúlyt. A célunk az, hogy a felhasználók állítsák elő a tartalmakat. A Layarhoz viszonyítva a junaio nem egy böngésző, ugyanis a szociális szempontok nálunk sokkal inkább előtérbe kerültek" - nyilatkozta Jan Schlink, a metaio szóvivője. Az új szoftver lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az iPhone kezelőfelületéről érjék el a helyhez kötött AR-tartalmakat és ezeket maguk is létrehozhassák. Emellett az online platform számos ingyenes alkalmazást is kínál, amelyek segítségével az Apple készülékével nem rendelkezők is megtapasztalhatják az AR-programok használatának érzését.


S hogy mi mindenre jó a junaio? Nos, a felhasználók fotók alapján animált 3D-s felvételeket készíthetnek, ezeket hozzárendelhetik egy helyszínhez, egy objektumhoz vagy egy épülethez, de megoszthatják más portálok, például a közösségi oldalak látogatóival is. Ezenkívül a felvételekhez illeszthetők Twitter-üzenetek vagy akár weblinkek is. A cég munkatársai ugyanakkor leszögezték, hogy még csak egy hosszú fejlesztési folyamat elején járnak, bőven van tennivalójuk. Schlink szerint a program semmiképpen nem őrzi meg a jelenlegi külsejét. A jövőben már lehetőség lesz a különböző felvételek kategóriákba sorolására, annak meghatározására, hogy melyik tartalmat kik nézhessék meg és a fejlesztők a nem kívánt tartalmak kiszűrésének lehetőségét is biztosítani akarják.

A junaio továbbfejlesztése nagyban függ majd a közösségtől és az emberek vállalkozókedvétől. Schlink elmondta, hogy már most egy nagy listájuk van, amin a különböző funkcióigények szerepelnek. Kérdés azonban, hogy melyik funkció mennyire gyorsan lesz integrálható a programba és meg fogják vizsgálni azt is, hogy az adott szolgáltatásra valóban szükség van-e és hányan igényelnék a bevezetését. Az ingyenesen letölthető szoftver egyelőre csak angol nyelven érhető el és a használatához mindenképpen szükség van az iPhone OS 3.1-es változatára.

Schlink közölte, hogy a jövőben mindenképpen lesznek helyi nyelvi és más mobil operációs rendszereket (Android, Symbian stb.) támogató változatok is, de egyelőre fontosabb volt, hogy az új szolgáltatást megismerjék az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kasabian #9
    lehet, hogy később szemmozgással is lehet majd irányítani, az lenne az igazi, de akkor meg a szemed fárad el :D
    Van olyan AR játék is, amit egy darab papírral, meg webcammal lehet irányítani. pl check this :P
  • madenta #8
    Olyasmit olvastam hogy elég fárasztó a szív vonala felé emelt kéz, szóval lehet hogy hosszútávon fárasztó lenne ezzel gépezni. De szerintem is egy követendő fejlesztési vonal. Ha személyi számítógépeken nem is terjed el de még nagyon sok felhasználási területe lehet.
  • Kasabian #7
    ezzel egayáltalán nem értek egyet, én várom, hogy elterjedjen ez a rendszer, nem csak iphone-ra, már most rengeteg alkalmazás van, amit billentyűk nélkül irányíthatsz számítógépen is...
    Az egér is szokatlan volt DOS oprendszer után, úgy emlékszem, sokan ellenezték, ma meg nélkülözhetetlen, úgy néz ki hamarosan csak a kezünk és mozdulataink fognak kelleni, hogy irányítsunk egy alkalmazást vagy egy gépet, nagyon baró lenne legalábbis
  • Professzore #6
    Namost ez egy dologra jó: azokat teszi sikeresebbé és gazdagabbá, akik fejlesztik, és azokat vesztesekké és szegényebbé, akik alkalmazzák. Ahogy az iwiwet, a facebookot, a twittert vagy a többi hányadékot.
  • bakagaijin #5
    TED-en volt egy ilyen videó. Boltban még azt mondom ok, de ha turizmusról van szó inkább a dolgokat nézem és kevesebbet tudok róla, minthogy inkább a telefonom bújjam és meg se nézzem magamnak a dolgot :)).
  • Inquisitor #4
    Lehet ezt értelmes(ebb) dolgokra is használni, volt jó pár hónapja egy hosszú videó egy ilyen prototípusról, amit egy nemzetközi kis csapat alkotott. ilyen kellemes dolgok voltak benne, hogy pl. boltban sétálva realtimeban írta ki a termékek paramétereit, összetételét, származási helyét. Természetesen az utcán sétálva 3D-ben a valós háttéren megmutatta mi merre van, a nevezetesebb dolgokról meg azonnal nyomta az adatokat, és még kismillió egyéb dologra is jó volt. Csak ház az majd valamikor pár év múlva lesz elérhető ha a hordozható kütyük teljesítménye eléri egy jelenlegi alsó kategóriás PC szintjét.
    Sajnos videóban nem találtam meg, különben belinkeltem volna.
  • willcox #3
    Ismét egy értelmetlen, semmire sem jó "alkalmazás".
  • pyrohun #2
    kb :) azt hittem van értelme is )
  • Solten #1
    Jo jatek, 5 eveseknek.