Kruza Richárd

Pálfordulás a Memorexnél

A Memorex márkanév jól ismert a múltból, igaz, teljesen más termékeket gyártott mint manapság. Úgy tűnik, a minőségnél ma már sokszor fontosabb a marketing és a divat.

A felnőtt, főleg zenekedvelő-hallgató korosztály bizonyára felfigyel arra, hogy a Memorex Magyarországon is bevezeti új termékeit. Az analóg adathozdozók, szalagok és audiokazetták világában ugyanis valaha csúcsminőséget képviselt: "Is it live, or is it Memorex?" (élő, vagy Memorex?) - így szólt a reklámszlogen, mely azután hangzott el, hogy Ella Fitzgerald hangja egy Memorex kazettán visszahallgatva eltört egy poharat. A törött poharas reklám anno nagyon ismert volt, szinte minden magazinban szerepelt. Nem hiába, ugyanis ezek a szalagok valóban nagyon jól szóltak - szólnak.

A cég múltja egyébként egészen 1961-ig nyúlik vissza, tevékenysége professzionális számítógépszalagok gyártásával kezdődött, majd a Memorex később is sokáig tevékenykedett az IBM beszállítójaként. A cég és a márkanév életében az elkövetkezendő években nagyon sok változás történt, ennek ellenére mára a CD-DVD piacon az USA piacvezetőjévé vált. 2006-ban vásárolta meg az Imation, a márkanév megmaradt, mely alatt most teljesen új termékek jelentek meg.

Aki tehát olyan jellegű termékekre számít, melyek híresség tették a márkát, csalódni fog. Jelenleg ugyanis Memorex márkanév alatt iPod-hoz és iPhone-hoz kapcsolódó készülékeket, ébresztőórás rádiókat fogunk látni. A lényeg a rajtuk lévő iPod dokkoló, melynek köszönhetően a tartozék távirányítóval kezelhetővé válik, ami ilyenkor természetesen töltődik is. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint eme készülékek kialakítása mögött nagyon átgondolt marketingmunka áll. A célpiac elsősorban a 30-as, jól szituált, stabil anyagi és egzisztenciális háttérrel rendelkező, esetleg már családos hölgyek csoportja.

Ez a koncepció a külső megjelenésben is nagyon meglátszik: a formatervezés extravagáns, finom vonalakra épül, ami miatt női kézbe illőek ezek a készülékek - a miniMove mi3x típus például nagyon hasonlít egy női táskára:


A Memorex audiotermékek között a hálószobai ébresztőórától a "boombox"-on keresztül a hifi (-nek nevezett) készüléken az asztali HDMI DVD lejátszóig bezárólag elég nagy a választék. Minden egyes készülék rendelkezik iPod dokkolóval, valamint vonalbemenettel, tehát bármilyen egyéb lejátszót is csatlakoztathatunk (ilyenkor le kell mondani a távirányításról).

Érdekességnek számít a SingStand, ami lényegében egy karaoke-vel egybeépített mikrofonállvány. Az iPodot vagy más lejátszót a mikrofon alatt lévő polcra helyezhetjük, a csatlakozó is itt van. A beépített modulátor kiszűri a zenében hallható vokált, tehát nincs szükség a felvételek karaoke verzióira, és bármilyen meglévő felvételt alkalmazhatunk. A hangszóró a mikrofonállvány talpába van szerelve, és természetesen a mikrofon is tartozék. A plusz vonalbemenetnek köszönhetően egy hangszert is csatlakoztathatunk a beépített erősítőhöz. A SingStand jellege és 2x4 wattos teljesítménye családi környezetben, amatőr felhasználást tesz lehetővé. A furcsa az, hogy az elhangzottak szerint csupán 2010 elejéig lesz gyártás alatt, ugyanis a Memorex ezt a terméket csak figyelemfelkeltőnek szánja.

Az előadáson elhangzott, hogy harminc év alatt nagyon megváltozott, vagyis sokat fejlődött a technika. Ezt illusztálandó a prezentáción láthattunk egy Sokol rádiót, mellette pedig egy hokedlit, melyre rádiónkat igény szerint rá lehet helyezni. Az igen figyelemreméltó gondolatmenet azt mutatja, mennyire fontosak a marketing és a külsőségek. A készülékeket ugyanis ki lehetett próbálni, és hangminőségről ez esetben bizony nem is beszélhetünk.

A példa egyébként amúgy is teljesen fals, mert az USA-ban Sokol rádiót nem túlzottan széles körben használtak 30 évvel ezelőtt, jó minőségű zenehallgatásra alkalmas eszközöket viszont nagyon is. Ebben az értelemben tehát sokkal inkább visszafejlődésről lehet beszélni: mára széles körben a szűken vett hangminőség háttérbe szorult, és az áruházakban kapható minihifik, házimozirendszerek meg sem közelítik a '70-es - '80-as évek készülékeinek minőségét. A zenekedvelők nagy része emiatt régi készülékeket használ, és hallani sem akar az újdonságokról.

Ez a Memorex mostani termékeire is érvényes, mert semmivel sem szólnak jobban mint a harminc évvel ezelőtti hordozható készülékek, hogy a komolyabb berendezéseket ne is említsük. Kétségtelen azonban hogy más a megjelenésük, divatosabbnak hatnak (nem feltétlenül szebbek), azonban a múltban a Memorex márkanév egészen más koncepciót hordozott - változik a világ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Solten #7
    Van par ilyen DVD-m:



    Nem rossz es olcso.
  • Sanyix #6
    A legjobb a csíptetős. Nem kell foglalkozni a 40 féle tetű inkompatibilis szar csatlakozóval, egyszerűen levágni a csatit és be lehet csíptetni a nyers vezetéket.
  • kvp #5
    Manapsag azert mar lehet jo minosegu dolgokat is kapni, raadasul megfizetheto aron. Pl. egy spdif dekoder, beepitett mosfet erositovel nagyon pici tud lenni es meg a 24 bites valtozat sem olyan draga. Igy gyakorlatilag a hangszoroba el lehet helyezni az egeszet. Kabelek szintjen pedig csak szurt egyenaramu tapfeszultseg es az spdif jel kell, ami szabvany rca dugos kabelen is erkezhet. Mivel a jel digitalis formaban megy el a hangszoroig, ezert zaj sem kerulhet bele. Fontos, hogy lehetoleg tomoritetlen spdif-et hasznaljunk, ha a kimenet tamogatja akkor 24 bites, ha mas nincs akkor 16 bites felbontassal es a felvetel eredeti mintavetelezesi frekvenciajaval vagy annak egesz szamu tobbszorosevel.

    Nekem nehany regi csehszlovak tesla hangfalam van, amiket a fent emlitett kiegeszitessel nagyon jol lehet hasznalni, de 60 ezer forint koruli darabaron ma is lehet kapni nagyon jo hangfalakat, amiket erdemes kiegesziteni a digitalis spdif dekoderrel. (tehat a kozponti dekoderbol/szamitogepbol jonnek ki mono vagy sztereo spdif kimenetek, amik mennek a hangfalakhoz, tovabba lennie kell valahol egy zajszurovel ellatott aktiv pfc-s tapegysegnek is a hangfalak szamara) Erre a megoldasa mondhatjuk, hogy korszeru es meg a hangja is jo minosegu es jo tap eseten teljesen zajmenetes.
  • Cat #4
    Teljesen más a kettő célközönsége. Egy a cikkben látható rózsaszín izét simán el tudok képzelni egy fiatal lány szobájában, míg az alattam látható szürke téglatestet nem igazán, valószínűleg sikítva dobná ki az ablakon akkor is, ha nagyságrendekkel jobb a hangminősége.

    Nem a tudás számít. Audiofil van a világon pár százalék, divatos, jól kinéző cuccokra vágyó fiatal pedig minden országban rengeteg. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt.
  • B0nFire #3
    Így néz ki:



    Nem rossz kis cucc ez, csak már nem elég modern. Pl a hangfalcsatlakozója amolyan csíptetős. Nincs rajta modern Jack aljzat, hanem csak tuchel aljzat: , ami már eléggé idejétmúlt. De fonnyasztottam hozzá fordítókat és megy pöpecül. 2x10 W! Nem sok, de az kijön belőle, és nem PIMPÓ!
  • B0nFire #2
    Nekem 30 éves Videoton hangfalaim vannak, meg egy hasonló korú NDK receiver. A neve: akkord sr 1510 hi fi. Igaz, a hangfalakra már ráférne a csere, mert itt-ott kikönyököl belőlük a hangszóró, de elérhető áron hasonló minőséget sajna nem tudok.

    Az ébresztőórákat meg sosem szerettem. Mindig olyankor csörög, amikor az ember alszik!
  • Piel #1
    Azt hittem, hogy öregszem és az én hallásommal van baj, amikor ezeket az csilli-villi masinákat hallottam szólni. Ezek szerint rosszabbak hangminőség terén mint régen voltak. Nem is fogom lecserélni az több mint évizedes jól bevált Technics tornyot.