Berta Sándor

Szövegfelolvasás a hallássérültek internetezéséért

Olyan megoldáson dolgoznak szakemberek, amelyek valós idejű online kommunikációt tesznek lehetővé a süketek és a hallássérültek számára.

A fejlesztések célja olyan szoftverek létrehozása, amelyek a jövőben jelentősen megkönnyíthetik a süketek és a hallássérültek számára az internet használatát és valós idejű szöveges kommunikációt tesznek lehetővé a számukra. Minél több multimédiás tartalom jelenik meg a világhálón, annál nehezebb a süket vagy hallássérült emberek dolga. Ennek oka, hogy a legtöbb honlap a mai napig nincs akadálymentesítve, így a tartalmukat a süketek vagy a hallássérültek nem tudják elolvasni.

Az egyik lehetséges megoldást a különleges chatek és azonnali üzenetküldő programok jelenthetik. A fejlesztési programot az Enabling Access nevű kezdeményezés támogatja. Első lépésként a Real-Time Text Taskforce (R3TF) nevű csoportot hozták létre, amely az RFC 5194-es szabályzat alapján dolgozik az úgynevezett Text-over-IP kiegészítő programok megalkotásán.

"Szintén érdekesek lehetnek az internetes telefonszolgáltatások, amelyek fokozatosan felváltják a hagyományos vezetékes technológiát. A VoIP-megoldások használata azonban jelenleg komoly problémát jelent. Éppen ezért van szükség egy olyan VoIP-kiegészítőre, mint a Real-Time Text" - jelentette ki Arnoud van Wijk, az R3TF projektvezetője. Az azonnali üzenetküldőkkel és a chatekkel ellentétben az R3TF minden egyes betűt elküld abban a pillanatban, ahogy azt a billentyűn lenyomják. A szakemberek ezt a technológiát szeretnék továbbfejleszteni.

Van Wijk és kollégái úgy vélik, hogy ennek a megoldásnak a használata sokkal kevesebb sávszélességet igényel, mint a hagyományos chatek és azonnali üzenetküldők alkalmazása. Ezenkívül a süketek és a hallássérültek internetezést és valós idejű online kommunikációját megkönnyíthetik az ISL nemzetközi jelbeszéden alapuló videó e-mailek és videotelefon-beszélgetések. A Videonize az egyik olyan cég, amely ilyen lehetőségeket kínál és a 2007-es müncheni World Deaf Tennis Cup rendezvényen 20 nemzet tagjai használták a jelbeszédes video e-maileket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Andrus #2
  Két hozzászólásom lenne a cikkhez, alapjába véve tökjó, hogy ilyet feltalálnak, és megvalósítanak....

  1, Na, ugye az illem szóhasználat siket lenne, és nem pedig süket!!! És nem jelbeszéd, hanem jelnyelv!!!
  Íme egy példa: a jelbeszéd az indiánok füstjelei..
  Erre azért figyeljünk/figyeljenek, hogy hogyan használjuk/használjanak szavakat.... Sértő is lehet a rossz szóhasználat!


  2, Az előző hozzászólóhoz szeretnék üzenni, hogy a siketek, és a hallássérültek nem az, hogy nem tudnak olvasni, hanem - sajnálatos módon - kevesebb szókinccsel rendelkeznek, mint egy átlagos emberé. Ezáltal számukra a bonyolult, és összetett mondatokat nehezebben tudják értelmezni, és megérteni... így ezért van szükségük az akadálymentesítésre...
  Röviden ennyi.
 • Griphons #1
  "...a legtöbb honlap a mai napig nincs akadálymentesítve, így a tartalmukat a süketek vagy a hallássérültek nem tudják elolvasni..."
  Hogy mi van? A süketek nem tudnak olvasni??? Esetleg a multimédiás tartalmakat nem hallják, de szerintem azért olvasni bizonyára tudnak.
  Az viszont tény, hogy a süketek és hallássérültek számára a honlapok akadálymentesítése elég nagy munka, és nehezen megvalósítható (videók automatikus feliratozása nem megvalósítható). Ma az akadálymentesítés főleg a vakok és gyengénlátók számára biztosítja a honlapok elérését.
  Viszont az internet jelenleg így is 90%ban írott, olvasható adatokból áll, ami egy hallássérült embert nem korlátoz az internet használatában.