Alex

Az EU korlátozza a hordozható zenelejátszók hangerejét

Az EU erőfeszítéseket tesz a hordozható zenelejátszók használata során fellépő, halláskárosodáshoz vezető zajártalom korlátozására.

Az elmúlt években megugrott a hordozható zenelejátszók, különösen az mp3‑lejátszók eladása. Becslések szerint az Európai Unióban összesen kb. 50-100 millió ember használ ilyen készülékeket napi rendszerességgel. Az elmúlt négy évben a becslések szerint 184-246 millió euró értékben adtak el hordozható zenelejátszókat, ebből 124-165 millió euró értékben mp3-lejátszókat. EU-szerte sok millió ember naponta hallgat hordozható zenelejátszót, és teszi ki magát - nem megfelelő használat esetén - halláskárosodás kockázatának.

A fogyasztók védelme érdekében az Európai Bizottság a mai napon határozatot fogadott el, melynek értelmében a jövőben a hordozható zenelejátszók előállítói kötelesek lesznek készülékeiket a biztonságos zajszinteknek megfelelő alapbeállítással ellátni, és egyértelmű módon figyelmeztetni a felhasználókat a túlzott hangerő melletti tartós használat káros hatásaira.

A SCENHIR 1 uniós tudományos bizottság 2008 októberében kibocsátott véleménye szerint azok a felhasználók, akik hordozható zenelejátszójukat hosszabb időn keresztül nagy hangerőn hallgatják, maradandó halláskárosodást szenvedhetnek. Ez a veszély a felhasználók 5-10%-át fenyegeti, jellemzően azokat, akik napi rendszerességgel több mint egy órán keresztül, nagy hangerő mellett használják készüléküket. Becslések szerint az EU-ban ez akár 10 millió veszélyeztetett felhasználót is jelenthet. Az Európai Bizottság a mai napon megbízatást küldött az EU szabványügyi bizottságának, a CENELEC-nek, melyben új műszaki biztonsági szabványok kidolgozására kéri fel a szervezetet.

Meglena Kuneva európai fogyasztóvédelmi biztos a kezdeményezés kapcsán elmondta: "A felhasználók - főleg forgalmas utcán sétálva vagy tömegközlekedési járművön utazva - sokszor észre sem veszik, hogy mp3-lejátszójukat káros hangerőre állítják. Tények bizonyítják, hogy az embereknek - és különösen a fiataloknak, akik képesek akár heti több órán keresztül is nagy hangerőn zenét hallgatni - fogalmuk sincs arról, hogy ezzel a veszélyes gyakorlattal hallásukat teszik kockára. Évekbe telhet, mire a halláskárosodás kimutathatóvá válik, akkor azonban már túl késő. A szabványok olyan apró műszaki módosításokat vezetnek majd be, amelyekkel a lejátszók használata alapbeállítás szerint és normális felhasználás mellett biztonságos lesz. A felhasználók választhatnak majd ezt meghaladó hangerőt is, de világos figyelmeztetés adja majd tudtukra, milyen kockázatot vállalnak ezzel."

A jelenleg hatályos uniós szabványok nem írnak elő maximális hangerőre vonatkozó korlátozást, és nem teszik kötelezővé hangerőről tájékoztató speciális címke használatát sem, azonban elrendelik, hogy a használati utasítást tartalmazó kézikönyvben szerepeljen egy olyan nyilatkozat, amely a túlzott hangerő káros hatásaira figyelmeztet. Az Európai Bizottság és az EU 27 tagállama által javasolt megbízás minden hordozható zenelejátszóra és zenelejátszási funkcióval rendelkező mobiltelefonra kiterjed.

A tervek szerint ezentúl a termékek csak a biztonságos zajszintnek megfelelő alapbeállítással kerülhetnek majd forgalomba. Szándékosan nem térnek ki konkrét technikai megoldásokra, de a gyártókat azonbann kötelezik majd arra, hogy biztosítsák: a készülékek alapbeállítása normális használat mellett megfelel a biztonsági előírásoknak. A biztonságos használat a zajnak való kitettség időtartamától és a hangerőtől függ. 80 dB(A) hangerő mellett hetente legfeljebb 40 órát, 89 dB(A) hangerő mellett pedig hetente legfeljebb 5 órát szabadna a lejátszókat hallgatni.

A termékeket a fent meghatározott biztonságos zajszintek szerinti alapbeállítással kellene forgalomba hozni. A lejátszókon lehetőség lenne magasabb hangerő kiválasztására is, amennyiben azt a felhasználó szándékosan állítja be, és ha az azzal járó kockázatról a termék őt megbízható módon figyelmezteti.

Kiemelik, hogy a felhasználókat megfelelően figyelmeztetni kell a használattal járó kockázatokra és azok elkerülésének módjára, például abban az esetben, amikor a felhasználók az eredeti fülhallgatókat más típusú fülhallgatóval cserélik fel, ami nagyobb, a hallásra veszélyt jelentő hangerőt eredményez. A megoldások között szerepelhet például címke használata vagy képernyőn megjelenő digitális információ.

Az uniós szabványokat a CENELEC európai szabványügyi testület dolgozza ki. A legfeljebb 24 hónapig tartó folyamatban tudósok, ágazati szakemberek, fogyasztói csoportok és más érintettek vesznek részt. Az uniós szabványok betartása nem kötelező, azonban, ha az Európai Bizottság elfogadja az új szabványt, és az megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, de facto ágazati normává válik. Az e szabványoknak megfelelő árucikkeket eleve biztonságosnak tekintik, míg a többi terméken a gyártóknak költséges tesztelési eljárásokat kell elvégeztetniük. Az új biztonsági szabványok csak az új termékekre vonatkoznak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • B0nFire #33
  Hogy is függ össze a teljesítmény (W) a hangnyomással (dB)?
 • Sanyix #32
  Én azért azonnali kivégzést adnék a felelősnek.
 • Sanyix #31
  inkább a zenék hangerejét korlátozzák, mondjuk úgy hogy nem engedik hogy a köcsög kiadók úgy felhangosítsák, hogy a színuszhullámok csúcsa inkább egy fennsík mint csúcs.

  Mert a sok igénytelen szar embernek ez tetszik, mert a kurva hangerőszabályzót most sem ismerik. Ha mégjobban lehalkítják a zenéket még hangosabbra kell venni ezeknek a hülyéknek, és mégszarabb minőségű lesz annak aki nem botfülű és igénytelen.
 • KillerBee #30
  Nem egészen. A normál műsoroknál a dinamika miatt csak a csúcsok - pl. egy kiáltás vagy durranás - érik el a megengedett maximumot, összességében azonban a hangerő jóval a max. alatt van. A reklámoknál viszont dinamika-kompressziót alkalmaznak, azaz a reklám egész szövege nagyjából azonos hangerőre van komprimálva. Eztán az egészet felnyomják a megengedett maximumra.

  Emellett lehet, hogy a 2kHz körüli tartományt is némileg kiemelik, mert ott a legérzékenyebb a hallásunk.
 • Inquisitor #29
  Az is szabályozva van, de valaki mondta, hogy ki lehet játszani, nem a hangerőt állítják, hanem kiemelnek bizonyos hangtartományokat ... de akkor is görénység.
 • Inquisitor #28
  Lehet rosszul emlékszem, de hosszú évek óta van ilyen korlátozás, azt hiszem csatornánként valami 12 mW kimenő teljesítményre csatornánként? Ellenben lehet kapni olyan ázsiai csempészárut, amit nem EU piacra szántak, ott simán előfordul 40 mW, attól simán meg lehet süketülni egyszeri (hülye) használattól is.
 • bertino #27
  ha a járművekben nem korlátoznak semmilyen hangerőt, akkor már jók vagyunk.
  nehogymá ők szabják meg, hogy mikor süketülök meg bazeg

  persze zenelejátszó megint más tészta.
 • Azorut #26
  Viszont az senkit nem zavar az EU-ban ezek szerint, amikor a Tv-ben megszakítják a filmet és megszólal a SOKKAL hangosabb reklám.
 • Azorut #25
  Én meg pont ezért használok agybadugósat, fele akkora hangerő kell, hogy tisztán halljam a zenét a buszon, mint bármilyen másfajta füleshez.

  Néha van olyan, amikor egy zenét hangosan akarok hallgatni, és az csak idegesíteni fog, hogyha mindig figyelmeztet a kütyüm, hogy túl hangos, hadd döntsem már el ÉN könyörgöm.
 • Darth Sith #24
  Ezt a baromságot. Rávan írva, h ha túl hangosan hallgatod, megsüketülsz/károsodik a hallásod. Aki ezek után így hallgatja, magát okolhatja. Miért kell az embereket megvédeni a saját hülyeségüktől? szivük joga hülyének lenni.