Berta Sándor

Számítógépen szólaltathatók meg antik hangszerek

Virtuális modellek segítségével több évszázada először csendült fel számos ókori, elsősorban görög hangszer hangja.

Az Ancient Instruments Sound/Timbre Reconstruction Application (ASTRA) program keretében kutatók először az epigonion, egy az ókori Görögországban megalkotott hárfaszerű hangszer hangját varázsolták elő. Ahhoz, hogy a szakemberek létrehozhassák a teljesen valósághű számítógépes modelleket, számos számítóhálózat erőforrásait használták fel. A tudósok összesen négy hangszert építettek és ezek segítségével megszólaltattak egy középkori zenés művet. Az érdeklődők számára elérhetővé tettek az ASTRA hivatalos honlapján néhány hangmintát.

"Korábban az antik zene reprodukciójához szükséges számítási teljesítmény elérhetetlen volt a számunkra. Csak a nagy teljesítményű hálózatok megjelenésével nyílt lehetőségünk arra, hogy a kutatásból valóság legyen" - nyilatkozta Guiseppe La Rocca, az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet munkatársa, az ASTRA-projekt grid-összeköttetési felelőse. Az intézeten kívül a fejlesztésben részt vettek még a Salernói Konzervatórium és a Salernói Egyetem Matematikai és Számítógép-tudományi Tanszékén működő hanglaboratórium munkatársai.


A tudományos munka alapját az epigonionnal kapcsolatos régészeti leletek, a történeti leírások és illusztrációk, valamint az irodalmi források jelentették. Ezek alapján hozták létre a hangszer fizikai modelljét és megpróbálták szimulálni a működését. Így tudták végül az epigonionnal lejátszható összes hangot egyenként digitálisan rekonstruálni. "Ez egy izgalmas program mind a zenészek, mind pedig a történészek számára" - közölte Francesco De Mattia, a Salernói Konzervatórium igazgatója, az ASTRA koordinátora.

A számítások rendkívül erőforrás-igényesek. Egyetlen 30 másodperces hang rekonstruálása négy órába kerül egy nagy teljesítményű számítógéppel. Vagyis hagyományos PC-kkel ez a feladat szinte megoldhatatlannak bizonyult volna. Ezért az olasz szakemberek egyaránt kihasználták a GÉANT2, a GILDA és az EUMEDCONNECT grid-hálózatok kapacitását. "Az ASTRA-projekt sikere bizonyítja, hogy a nagy sebességű hálózati technológiák igenis támogatást adhatnak a nemzetközi kutatási együttműködésnek" - hangsúlyozta Dai Davies, a Delivery of Advanced Network Technology to Europe (DANTE) nevű brit nonprofit szervezet vezérigazgatója. A DANTE része az Enabling Grids for E-sciencE (EGEE) európai uniós programnak, amelynek keretében több mint 60 000 processzor erejét egyesítik.

Belehallgatás a hangszer muzsikájába

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • YMan #7
    kvp: akkor eszerint ha nagyon elszaporodnának a legyek Magyarországon, te felépítenél a kékesre egy hatalmas teljesítményü lézert ami az egész országot behálózó megfigyelőközpont adatai alapján egyesével szedné le a legyeket pl. a Sopronban lévő óratorony faláról is?
  • angol #6
    a szmájli lemeradt bocs szal: köcsögök vagytok :))
  • angol #5
    jellemző vazz, hogy a zenei & művészeti érték nem jön le, csak a fika, köcsögök vagytok
  • Tetsuo #4
    barmikor epitenek nagy halozatot, az "elavult" lesz mire megepul..
  • kvp #3
    A fabol faragas a mi regeszeinkre jellemzo. Itthon tobb ember is keszit antik hangszer reprodukciokat. A fenti project lenyege az volt, hogy demozzak a leirt szamitasi halozatot. Igy ezentul elofordulhat, hogy valaki pl. egy hid vibracioinak kiszamitasahoz is igenybe fogja venni, amit nem szabad szamitasok nelkul megepiteni. (a Tacoma narrows eseten pl. jobban jartak volna ha elotte szamolnak)

    ps: Egy jobb nvidia kartyat hasznalva, gepenkent 4 kartyaval 64 sima pc-bol is kijott volna a teljes europai unios grid es meg a halozatot sem terhelne. Persze amikor elkezdtek epiteni, akkor ezek a kartyak meg sehol sem voltak, de hasonloan jart a cell is, egyszeruen atlepett rajtuk a technika.
  • YMan #2
    wazze sok agya van a tudósoknak. NEM LETT VOLNA EGYSZERÜBB KIFARAGNI FÁBOL WAZZEG? Így sokkal több fányi élővilágot pusztítanak el a felhasznált áram miatt.
  • Tetsuo #1
    es ezek meg elegge primitiv hangszerek.. ezert is van meg kicsit odebb h csendgepet hasznaljunk, vagyis valos idoben modellezzuk kornyezetunk akusztikajat es egyeb adatokat..