Gyurkity Péter

Csúszhat az USB 3.0 elterjedése

Bár az Intel korábban számos érdekes részletet is elárult a technológiáról és elkötelezett támogatónak tűnt, iparági források szerint egy évvel elhalasztották az első termékek bevezetését.

Az EETimes még a múlt héten számolt be a fejleményekről, mégpedig egy jól ismert PC-gyártó névtelenségbe burkolózó vezetőjére hivatkozva. A forrás elárulta, hogy bár korábban 2010 első felére irányozták elő az első termékek megjelenését (az Intel határozott támogatása mellett), a processzorgyártó döntése alapvető hatással lesz a szegmensre.

A problémát az jelenti, hogy az Intel szinte uralja az alaplapi lapkakészletek piacát, részesedése hatalmas ezen a téren, a mostani (eddig nyilvánosságra nem hozott) döntés pedig azt eredményezi, hogy az egyes alaplapgyártóknak más cégek USB 3.0 vezérlőit kell majd termékeikre integrálniuk. Ez természetesen alaposan megnöveli majd a költségeket (hiszen az eredeti tervek szerint az Inteltől kapott lapkakészletek részeként érkezett volna a fontos komponens), így a legtöbb gyártó valószínűleg csak a csúcskategóriás változatokon használja majd az alternatív megoldást.

A következő lépésben (látva az alaplapgyártók kényszerű megoldását) a külső eszközök készítői sem rohannak majd előre a váltással, így az USB 3.0 elterjedésének üteme igencsak lelassulhat. Ez ugyan nem jelent majd óriási meglepetést, hiszen korábban is napvilágot láttak jóslatok, miszerint csak óvatos terjeszkedés várható az elkövetkező években, a döntés azonban még tovább ront az összképen. Az alaplapgyártók a maguk részéről ördögi körbe kerülnek, amiből csak az Intel segítségével juthatnak majd ki.

Az Intel eddig annyit közölt, hogy nem halasztották el az új interfészek megjelenését, ám részükről még mindig hiába várjuk a pontos útitervek, vagy a hozzávetőleges időpontok közlését, ami mindenképpen figyelmeztető jel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #9
    Azért az USB3 messze van már az újtól, ráadásul semmi baja, köszöni szépen jól működik lassan nem is érdemes mást venni.
  • mx5 kevin #8
    Az usb 3.0 egy mérnöki elnagyolt gány vacak a sok közül semmi ilyesmi cuccot nem szabad megvenni ami jelenleg van ha ez nem fejlődik az egy zsákutca.Felismerhető a kék elejéről persze a komoly búgjairól nem beszélnek elnagyolt mérnöki munkákat dobnak a piacra tele van a szoftveripar/hardveripar búgos összetaknyolt gányolt termékekkel.Rengeteg ujjítás van amin az ember a fejét fogja és felháborodik hogy mivel verik át miket nem mondanak el.Kidolgozatlan összegányolt elnagyolt vackok kerülnek polcokra amiknek még a tervezőasztalon lenne a helye.Már a polcokon van de nem működik normálisan ezt érdemes végigolvasni:Klikk ide dirtywindows USB 3.0

    A SRÁC IS JÓL MEGSZÍVTA AZ ÚJ ÉS ÖSSZECSAPOTT TERMÉKKEL!!! ITT A TANULSÁG NEM A LEGÚJABBAT KELL MEGVENNI HANEM A LEGJOBBAN KIDOLGOZOTTAT!
  • Szemjuel #7
    persze, de az csak elméleti sebesség, annyit az életbe nem fog elérni
  • readswift #6
    van ám igény :D
  • pixx #5
    Itt a sebbeségen van a hangsúly 5 giga/sec, ami nagyon gyors...
  • torcipepe #4
    az usb3-as eszközök működnek usb2-es porton, mint ahogy az usb2-es megy usb1-esen?? röviden: kompatibilis-e visszafelé??
    mert ha igen, akkor a gyártóknak felesleges várni. megcsinálják 3.0-val az eszközöket, aztán a felhasználók úgyis elkezdik rágni az intel fülét, hogy há' le van maradva. ahelyett hogy rántanának rajta egyet, inkább megvárják.
  • pixx #3
    Úgy látszik teremtik a lehetőséget az AMD-ATI-nak, először az Nvidia nyakára lépett rá, lehet, most majd az intelére fog?
    Érdekes...amúgy nem értem miért nem jönnek ki vele igény lenne rá, ráadásul megnövelhetné a külső USB eszközök számának elterjedését jelentősen...
  • morpheus133 #2
    Ez milyen hir?
    Pont most olvastam itt Két USB 3-as ASUS ról!
  • Segal #1
    Itt egyébként az AMD lehet majd a megoldás állítólag az ő 8xx es chipkészlete már tudni fogja az USB 3.0 át és az ugye májusra várható tehát ha ők kijönnek vele akkor kénytelen lesz az Intel is. Szerintem a sandy bridge már tudni fogja...