Gyurkity Péter

Itt az első USB 3.0 és SATA 3 termék

A hét első napján két fontos bejelentésre is sor került, a NEC, illetve a Seagate jóvoltából. Előbbi USB 3.0 vezérlőjét, utóbbi pedig SATA 3 illesztővel ellátott merevlemezét harangozhatta be.

Elsőként a NEC adta hírül, hogy a korábban ismertetett vezérlő immár elnyerte az USB Implementers Forum jóváhagyását is, ezzel pedig megindulhat a termék terjedése a kereskedelmi forgalomban megjelenő különféle megoldásokban. A µPD720200  jelzésű komponens a SuperSpeed minden előnyét magába foglalja, így hamarosan érkezhetnek a nagyobb sebességű perifériák.

Az USB 3.0 vezérlő második generációs PCI Express interfészre épül, a mostani jóváhagyás pedig azt jelenti, hogy rövidesen érkezhetnek a megfelelő logóval ellátott első termékek. Itt a NEC és a többi érdekelt gyártó elsősorban arra alapoz, hogy bőven lesz igény a megnövekvő átviteli sebességre (4.8 Gbps), mégpedig nemcsak a belső, hanem a külsőleg csatlakozó kiegészítők terén is, legyen szó merevlemezekről, digitális fényképezőgépekről, avagy MP3-lejátszókról. A cég ennek megfelelően már el is készítette system-on-chip megoldását, amelyre építve a többi gyártó is piacra dobhatja egyedi megoldásait. A visszafelé kompatibilitással nem lesz gond, így a korábban megjelent kiegészítőket is nyugodtan használhatjuk majd az új illesztőkön.

A Seagate eközben jelezte, hogy elkészültek a Barracuda XT névre keresztelt merevlemezükkel, amely már az új SATA 3 szabványra épül. A cég márciusban adta hírül, hogy jól haladnak a szabvány alkalmazásával, amely immár 6 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet nyújt, ismét megduplázva az előd által nyújtott elméleti felső határt, ahogy az a második generáció esetében is történt. A Barracuda XT ezt persze nem is éri el, ám a 140 MB/s-os iramot tartani tudja, ami mindenképpen jó eredménynek számít, ezt pedig 5 éves garanciával toldják meg.

A 2 TB-os, 500 GB-os tányérokkal dolgozó merevlemez 7200-on pörög, belső gyorsítótára 64 MB, ára pedig a megjelenés pillanatában (még ezen a héten) 300 dollár lesz a tengerentúlon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #7
    és szerinted a cache-be honnan rakja be?
  • torcipepe #5
    van egy olyan érzésem, itthon 100eFt fölött jön majd a vinyó
  • Sanyix #4
    csecsből ja... de az olyan mint babakocsira a spoiler.
  • emerte #3
    és szted a cache-ből nem megy gyorsabban?
  • BenceYCE #2
    Colossus meg mindjárt a 2 határait súrolja. Ráadásul az SSD-knél megszokott 1000/1GB-os áron.
  • gkalcso #1
    > 140 MB/s-os iramot tartani tudja

    A SATA 1.0 sebességét már lassan eléri a lemez.