Berta Sándor

Disney-technológia a digitális filmkópiákért

Új technológiát jelentett be a Walt Disney. A konszern ezzel hivatalosan is a Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) konkurensévé vált.

A Walt Disney által bemutatott Keychest technológia célja, hogy széles körben elősegítse a digitális filmmásolatok elterjedését. A stúdió az új megoldással a DVD-lejátszók és a televíziók helyett egyértelműen a számítógépekre és a mobil készülékekre összpontosít. A Walt Disney közleménye szerint a Keychest hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a "materiális tulajdonjogok" helyett már a "hozzáférési jogok birtoklásáról" beszélhessünk.

A technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszeri díjfizetés után bármikor hozzáférhessenek egy film vagy egy televíziós műsor digitális másolatához, valamint hogy ezeket a tartalmakat különböző platformokon (iPhone, web, video-on-demand stb.) használhassák, másolhassák. A Walt Disney ezzel a megoldással a felhasználók előtt tornyosuló két legnagyobb akadályt akarja megszüntetni: az egyik, hogy jelenleg a filmek a számítógépek mellett nehézkesen játszhatók le más eszközökön, a másik probléma pedig a PC-k vagy laptopok merevlemezének véges tárolókapacitása.

A hollywoodi stúdió ezzel a lépéssel egyértelműen a Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) konkurensévé vált, amelyek hasonlóak a céljai és amit egy évvel ezelőtt hívtak életre. A DECE tagja többek között a Warner Bros., a Fox és a Paramount, valamint olyan óriáscégek, mint a Microsoft, az Intel, a Philips, a Toshiba, a Cisco, a Comcast, a Hewlett-Packard és a Sony. Utóbbi vállalat adja Mitch Singer személyében a szövetség jelenlegi elnökét. Mivel Steve Jobs tavaly elutasította a DECE-hez való csatlakozást és a Walt Disney egyik fő részvényese, így aligha lesz meglepő, ha a közeljövőben a stúdió mellé felsorakozik az Apple is.

A két szövetség teljesen más elveket képvisel. A DECE új szabványokat akar kifejleszteni, ezzel szemben a Walt Disney a Keychest technológiát a már meglévő formátumokhoz és készülékekhez integrálná. A technológiát hivatalosan a jövő hónapban mutathatják be. Bob Chapek, a Walt Disney Home Entertainment részlegének elnöke arra számít, hogy a Keychest a következő öt évben nem fog érezhető pénzügyi eredményeket hozni. Azonban úgy vélte, hogy később a Blu-ray és a Keychest ötvözésével már komoly forgalomnövekedéssel számolhatnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #12
    "hozzáférési jogok birtoklásáról" beszélhessünk. Ilyen a Steam is akkor? Az nem rossz.
  • Yv@n #11
    Igaz ez a dvd-ig bezárólag. Bluray lemezeknél már megoldható az utólagos tiltás is. Lóghat neten a lejátszó ahonnan letölti a firm frissítést, de a lemezek is tartalmazhatnak olyan adat sávot, amiben új firmware van, vagy akár infó arról, hogy mely készülékeket/kiadványokat kell letiltani.

    Szóval szép sunyiban becsempészik az ilyen megoldásokat a teljes egészében offline-nak hitt eszközökbe és ugyanúgy korlátozhatnak, csak a legtöbben nem is tudnak róla.
  • kvp #10
    "vagy ha letölthető, akkor átmásolhatod a saját cuccaidra."

    Felhivnam a figyelmet, hogy a szomszed tv-je mar nem sajat cucc, de akar csaladon belul is elofordulhat, hogy a papa altal vasarolt filmet mar nem lehet megnezni a mama altal vasarolt tv-n ami a gyerekek szobajaban van, mivel technikailag az mar nem sajat keszulek. De ugyanigy mukodik az itunes masolasvedelme is, tehat aki az itunes boltbol vasarol, az nem tudja meghallgatni az adott szamot csak a sajat keszulekein. Ha le akarja masolni, akkor ujra meg kell vennie meg egy peldanyban. (valojaban az adat lemasolhato, csak a masik felnek is vennie kell hozza egy sajat kulcsot, ez mehet automatikusan is, a play gomb megnyomasakor) Igy lehet eladni egy filmet vagy zeneszamot annyi peldanyban ahany csaladtag van. Ez sokminden de nem tisztesseges.

    ps: Ha megszunik az elofizetes akkor az osszes adat elerhetetlen lesz, ha megszunik a ceg akkor is. Ha jogsertest gyanit a ceg akkor meg kozpontilag szuntetheti meg az adott felhasznalot vagy muvet. Tovabba lehetoseg van utolag cenzurazni egy filmet. Pl. kijon egy film amiben benne marad egy poltikai megjegyzes, ezt egy poltikai valtas utan meg lehet patch-elni, majd a regi peldanyok hozzaferesi jogat torolni, igy minden filmtulajdonos automatikusan kap egyet az uj peldanybol. De ugyanigy cenzurazhatoak a drm-et hasznalo rendszerekben tarolt csaladi fotok is. Pl. a mai modern gps-es vilagban keletkezesi hely es ido alapjan torolheto lenne egy-egy esemenyrol keszult osszes kep. Vagy a gyerek szuletesnapi kepei, ha veletlenul szerzoi jog ala eso tartalom is kerult ra, esetleg csak ugyanazon felhasznalo alatt vannak tarolva mint akit eppen kitiltanak egy feltetelezheto szerzoi jogsertesert. A studioknak ez jo, de szamunkra mi az elonye?
  • nyalógép #9
    A cikkben nincs szó bérleti díjról, meg cserében adatbázis hozzáférésről. Hanem az általad licenszelt zenét, filmet többször is megnézheted, vagy ha letölthető, akkor átmásolhatod a saját cuccaidra.
  • vax #8
    Ez most valami hasonló akar lenni mint, amit a vodafone csinált. Egy havi díjat fizetek és cserébe tölthetem a zenéket le? Elméletileg nem lenne rossz ötlet, ha a havi bérleti díj nem lesz "földtöl" elrugaszkodó és a tartalmak is jók lesznek hozzá, amiből lehet csemegézni. Mondjuk az már egy más kérdés, hogy ha nem fizeti valaki a "bérleti díjat" valami oknál fogva tovább, mi lesz az addig letöltöttekkel?
  • vax #7
    Bocsi, sokat félreütöttem. Ennyire nem vagyok rossz nyelvtanból. :)
  • vax #6
    Ezt most valami hasonló akar lenni mint amit a vodafone csinált. Egy havi díjat fizetek és cserébe tölthetem a zenéket le? Elméletileg nem lenne rossz ötleg ha a havi bérleti díj nem lesz "földtöl" elrugaszkodó és a tartalmak és jók lesznek hozzá amiből lehet csemegézni. Mondjuk az már egy más kérdés, hogy ha nem fizeti valami a bérleti díjat valami oknál fogva tovább mi lesz az addig letöltöttekkel?
  • nyalógép #5
    USA-ban lehet működőképes lesz a dolog, mert ők jobban engedik magukat hülyének nézni...
  • KillerBee #4
    Pedig kvp-nek nagyon igaza van. A DVD megvásárlásával nem leszek ugyan a film tulajdonosa, de senki nem is akadályozhat meg abban, hogy tetszésem szerint bármikor és bárhol megnézhessem és elvenni sem tudják tőlem. Emlékezz csak arra, amikor nemrég az Amazon letörölte a vevők Kindle-járól az általuk már megvásárolt és kifizetett Orwell-regényt - pedig ott nem is az Amazon szerverén volt tárolva a könyv, csak az Amazonnak volt hozzáférése a vevő Kindle-jához.

    Aztán az is szempont, hogy ha valahol nincs szélessávú netem, akkor sokra megyek a hozzéférési joggal. Másik szempont az, hogy igen sok szolgáltató alkalmaz forgalmi korlátot, vagyis a hozzáférésnek egyéb költségei is lehetnek.
  • metaljesus #3
    most se tulajdonjogért fizetsz (hiába fogalmaz így a cikk)! azzal, hogy megveszed a dvd-t, a lemez a tiéd lesz, de a rajta lévő anyag akkor sem lesz a tulajdonod. sőt, ez még csak licensz vagy egyéb jogokat sem garantál, ha megsérül a lemez, ugyanúgy meg kell venned teljes áron, leszarják hogy már egyszer kifizetted érte a "jogdíjat". ebből a szempontból sokkal jobb ez amit most felvázolnak. és azt is leírják hogy azt amit megvettél, másolhatod, szóval tőled nem tudják kitörölni, max a későbbiekben nem lesz másoknak hozzáférhető.