Berta Sándor

Egységes letöltési szabványokat akarnak a multik

A cégek azt remélik, hogy ha ezeket a feltételeket megteremtik, akkor a jelenleginél jóval több video- és zenelejátszó készüléket, valamint zenei albumot, illetve filmet adhatnak el.

A nagy technológiai és médiavállalatok egységes szabványok kidolgozásával növelnék az online letöltések számát. A Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) nevű konzorcium tagjai között megtalálható a Sony, a Microsoft, a Universal, a Comcast, a Philips, a Paramount Pictures és a Warner Brothers Entertainment. Az Apple és a Walt Disney viszont nem tagjai a szervezetnek. A DECE olyan irányelveket akar kidolgozni, amelyeket később az online szolgáltatásokkal és a médiahordozókkal kapcsolatban lehet majd használni.

"Megpróbáljuk a letöltési piacon lévő zavaros állapotokat letisztázni. Egységes élményt akarunk létrehozni a felhasználók számára. Az Apple-nek egy nagyon jó működő rendszere van, amely lehetővé teszi a tartalmak eladását. Mi azonban azokra a vásárlókra akarunk koncentrálni, akik több felhasználási lehetőség közül szeretnének választani" - szögezte le Mitch Singer, a DECE vezetője.

A csoport tagjai úgy vélik, hogy az egyik legnagyobb problémát a digitális másolásvédelmek jelentik, amelyek jelentősen korlátozzák a tartalmak felhasználási lehetőségeit. Ezek által meghatározható, hogy egy fájlt milyen készülékeken és milyen gyakran lehet lejátszani, illetve lemásolni. Az új szabványokat támogató oldalakat és eszközöket egy logóval jelölnék. Legyen szó CD-, DVD- vagy Blu-ray lemezekről, a DECE mottója egyszerű: Egyszer megvásárolni, bárhol lejátszani! A lényeg, hogy bárki olyan egyszerűen és könnyedén játszhassa le a dalokat vagy nézhesse meg a filmeket, mint ahogy például a fotókat oszthatja meg másokkal.

A konzorcium felkeltette számos cég érdeklődését, így komolyan fontolgatja a DECE-hez való csatlakozást az Alcatel-Lucent, a Hewlett-Packard, a Cisco, az Intel, a Toshiba, a Fox Entertainment, a Lionsgate és a Verisign is. "Amennyiben szétnézünk a piacon, akkor azt látjuk, hogy a nyílt szabványok egyre inkább teret hódítanak. Nagy az igény olyan online tartalmakra, amelyek szabadon felhasználhatók. Minél sikeresebbek vagyunk, annál többen akarnak majd részt venni az új rendszerben" - nyilatkozta Nico Popp, a Verisign innovációért felelős elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Igen o arra gondolt h a fos MPEG-2 helyett x.264-ben egy CD-re is raferne a film hasonlo minosegben. Ez szerintem nem volt felreertheto..
    Az avi kiterjesztesu fajlok pedig nem feltetlenul rosszabbak mint az MPEG-2 vel tomoritettek, a kodektol es a nyersanyagtol fugg.
  • Gerygrey #7
    és ráfér egy CD-re a film DVD minőségben

    Na ezt azért én túlzásnak érzem. Persze, az MPEG-2 egy elavult, szar technológia, de még mindig nagyságrendekkel szebb mint az AVI. Szerintem amire te gondolsz az az X.264, ami a DVD-vel megegyező bitrátán HD 720p felbontásban is gyönyörű képet ad.
  • zoli47 #6
    Nem kamu kifogások ("egységes anyámkínja") kellenek, hanem olcsó, reális árak. A luxusprofitot ezután se akarják kicsengetni az emberek.
  • vajon kiki #5
    a DVD esetében is valami multi , zsírfejű b*zi , okostojás találta ki mint szabványt. az mpeg2 tömörítés adott volt, namármost ezt iszonyú fondorlatosan átnevezték .vob-ra és felszabdalták 4 darab 1 gigás részre hogy még véletlenül se tudja lejátszani egybe egy videopléjer program se, hanem sz*pni kelljen vele jó sokat , mint a torkos borz , ehhez képest pl. xpben beleraktak egy iszonyat gagyi másolásvédelmet, illetve le se enged játszatni alapba dvd filmet, de ez olyan gagyi védelem hogy egy 6 éves gyerek kijátsza ... ehhez képest jött a divx, az xvid és megannyi szabvány tömörítési algoritmus, amelyet tényleg okos programozók írtak és ráfér egy CD-re a film DVD minőségben , illetve egy DVD-re 6-7 film ugyanolyan minőségben. namármost tíccsák be az okos programozókat ezek a b*zi semmihezse értő zsírfejű okostojások és akkor a saját sz*r szabványukat terjeszthetik ahogy akarják, ez lenne nekik a kóser megoldás de ebből nem esznek.
  • Windforce #4
    "! A lényeg, hogy bárki olyan egyszerűen és könnyedén játszhassa le a dalokat vagy nézhesse meg a filmeket,"

    Mar nagyon nagyon reg ota tok egyszeruen lejatszok barmilyen formatumot. Csak ketszer kell rakattintani...
  • kvp #3
    Alapvetoen nem a masolasvedelmi rendszerek inkompatibilitasa okozza a gondot, hanem a jelenlete. Az apple foleg azert olyan sikeres, mivel a vasarloik jo resze annyira gazdag, hogy mindig mindenert hajlando fizetni.

    Az egyetlen nagytomegben elfogadott szabvany az, amin nincs semmilyen masolasvedelem, digitalis jogkezeloi rendszer vagy barmi ami az adatok szabad felhasznalasat gatolna. Ezt viszont nem kell feltalalni, ezert a technologiaert mindenki halas a fraunhofer intezetnek, meg akkor is ha eredetileg csak a transzatlanti telefonvonalak kapacitasat akartak novelni.

    Hiaba jon egy vallati szovetseg, akik a nyilt forraskodu titkositast tamogatjak, de a kulcsokat nem akarjak odaadni a felhasznalonak. A ps3 konzol is sokra megy azzal, hogy sony linux fut a jatekok alatt, ha a gyarto ceg nem hajlando kiadni a hozzaferesi kulcsot, hogy barki ingyen fejeszthessen a konzolra 3d-s modot hasznalo jatekokat. A zenei piacon ez meginkabb igaz, hiszen semmilyen megoldas nem jo, amiert fizetni kell, tovabba semmilyen megoldas nem jo, ami megprobalja a szerzoi jogi torvekenyeket technikai ezkozokkel betartatni.
  • vajon kiki #2
    ki NEM sz*rja le h mit akarnak a "multik" ??
  • phoenix1 #1
    "Egyszer megvásárolni, bárhol lejátszani! A lényeg, hogy bárki olyan egyszerűen és könnyedén játszhassa le a dalokat vagy nézhesse meg a filmeket, mint ahogy például a fotókat oszthatja meg másokkal."

    ... és ilyenkor jön a kedves német (hirtelen nem jut eszembe kik) akik jól megbüntetik azokat akik nyilvánosan (nem saját használatra) halgatják, nézik, táncolnak rá ... vagy bármi. Haa