Berta Sándor

Minden okostelefonra elérhető a Samsung böngészője

Újabb alternatívával bővült a mobilböngészők piaca, miután a dél-koreai cég minden Androidot használó számára elérhetővé tette a szoftverét.

A Samsung Internet 6.2.00.8 számot viselő béta verziója minden olyan okostelefonra hozzáférhetővé vált, amelyen az Android 5.0 vagy újabb operációs rendszer fut. A Chrome böngészőn alapuló programot eddig kizárólag a társaság termékein, valamint a Google Nexus és Pixel készülékein lehetett használni. A böngésző új kiadása három új funkciót is kínál a felhasználók számára. Van éjszakai és magas kontrasztarányú üzemmódja, emellett lehetővé teszi a szinkronizált könyvjelzők letöltését. Újdonság továbbá a WebGL, a WebVR-, a WebBluetooth- és a Gamepad Extensions-támogatás, de azt először az "internet://flags:" megadásán keresztül aktiválni kell.

Az éjszakai üzemmód lényege, hogy a szoftver - más alkalmazásokkal ellentétben - este nem csupán sötétebb színsémára vált át, hanem jelentős mértékben csökkenti az adott eszköz kijelzőjének fényerejét is. Egy tesztkészüléken a böngésző egy sötét szobában gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta az automatikus fényerő-szabályozást és szinte teljesen elsötétítette a telefon képernyőjét. A magas kontrasztarányú üzemmód azoknak segíthet, akiknek a látása korlátozott és növelheti a sötét háttér előtt megjelenített színes szövegek olvashatóságát.

A Samsung Internet stabil verziója már képes lesz arra, hogy szinkronizálja a Google Chrome asztali változatával a mobil könyvjelzőket. Ehhez ugyanakkor a felhasználóknak fel kell telepíteniük a Samsung által kiadott Chrome-kiegészítőt. A dél-koreai óriáscég programja a Chromium 56-on alapul. A Chrome böngészőhöz képest komoly eltérés a jelszóval védett privát böngészési mód, s a könyvjelzők és más beállítások szinkronizálása egy Samsung-fiókon keresztül. A funkció eléréséhez ugyanakkor az utóbbit a más márkájú készülékeket használóknak először létre kell hozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A samsung adathalasz fiokjanak tamogatasan kivuk mindezeket tudja a sima chrome is, termeszetesen a google adathalasz fiokjat hasznalva. A samsung gyakorlatilag csak egy skin-t tett a chome motorra. Erdekes, de nem tul hasznos fejlesztes. (a magas kontraszt es az ejszakai uzemmod mar android 2.4-en is elerheto volt jobb keszulekeken, pl. sony telefonokon, az utobbi adaptiv fenyero neven es nem csak a bongeszoben, hanem a teljes rendszeren mukodik)