Gyurkity Péter

Új belépő szintű kártyák az nVidiától

Egészen pontosan két, az OEM-konfigurációkban korábban is megjelent változatot dobott piacra az nVidia különálló megoldásokként, erre pedig számos partnerük rögtön felkapta a fejét.

A két szóban forgó változat a GeForce GT 210 és GT 220, amelyek nevéből rögtön látható, hogy ezúttal nem erőgépekről van szó, a legfontosabb cél pedig a vékony pénztárcájú vásárlók jobb lefedése. Ennek megfelelően meglehetősen szerény képességű kártyákról (grafikus vezérlőkről) olvashatunk a hivatalos beszámolóban, ám a változatosság kedvéért érdemes végigfutnunk azon.


A GeForce GT 210 a GT218 kódjelzésű vezérlőre épül, amely mindösszesen 16 shader processzorral, valamint 589 MHz-es magórajellel érkezik. Ezt egy szintén gyengécske, 64 bites memóriavezérlő egészíti ki, amely az 512 MB, 800 MHz-en futó memóriát hivatott kiszolgálni, a kijelzők csatlakoztatásáról pedig D-Sub, DVI, valamint HDMI illesztő gondoskodik. A szerény felszereltségért cserébe 40 nanométeres gyártástechnológiát, DirectX 10.1 támogatást, valamint igencsak kedvező árat kapunk - a több gyártó által gyorsan bejelentett kártyák 50 euró körüli áron érkeznek majd kontinensünkön.


A GeForce 220 a maga GT216 kódjelzésű vezérlőjével egy hajszálnyival izmosabb a család leggyengébb tagjához képest. Itt már 48 shader processzort találunk, 128 bites memóriainterfésszel, 625 MHz-es magórajellel, amit akár 1 GB 800 MHz-es DDR2 memória egészít ki. A külső csatlakozók listája megegyezik, az ár viszont (a némileg kedvezőbb mutatók miatt) már inkább 80 euró körül mozog, a gyártástechnológia pedig itt is 40 nanométeres. Ezekkel a kártyákkal az nVidia nyilván nem az AMD új fejlesztéseivel száll szembe, ám az valószínű, hogy számos konfigurációkban helyet kapnak majd az olcsó példányok, természetesen nem elsősorban számításigényes feladatok elvégzése céljából.

A következő generációs fejlesztés (GT300) körül továbbra is nagy a csend, márpedig a cégnek előbb-utóbb elő kell rukkolnia valamivel, ha nem akarnak túl nagy előnyt adni az AMD már elrajtolt új sorozatának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 12346 #26
    nah, hát én letéptem az arcom, mikor a napokban ilyen kártyákat kaptam. a GT220-at még megemésztettem (amit elsőre GTS220-nak olvastam^^), de ez a 210... végülis az ezekkel kb megegyező 8400gs, meg 9500-akat - amik ráadásul olcsóbbak is - vhogy ki kell vonni lassan:c
  • llax #25
    A 6Mbit az éppen elég normális minőségű SD videóhoz, de HD-hoz már kevés... Lehet akár 1-2Mbit-re is konvertálni x264-el a 720p videót, azzal talán boldogul egy P3-mas is, aztán lehet örülni, hogy a péhárom is viszi a hádét... A minőség más kérdés...
  • Sanyix #24
    "P4 / A64 a fullHD videóhoz, de némely kódolással/bitrate-tel még a 720p is kifoghat rajtuk."

    Hát 2100 mhz-s athlon xp-m szépen vitte a 6 mbites x264-es 720p-ket... úgyhogy az a64-nek simán vinnie kell.
  • Sanyix #23
    mi gyorsítja a flasht? Pár hónapja azt hazudták hogy a 10. akárhányas fogja. Szart se csinál. Besírok néha, ahogy néhány jútyúbos hd video szaggat a 4400+-os x2mön... ami még egy 720p-s x264-et is izomból, hw gyorsítás nélkül 1 maggal elvisz. Azt a rommátömörített artifaktos képű jútyúb hd meg képes szaggatni...
  • llax #22
    A P2 még akkor is kevéske lenne sok esetben, W2K drivert meg nem hiszem, hogy találsz DXVA támogatással.
    Korábbi P4 / Athlon64 -es (ill. Celeron / Sempron) gépekbe viszont kell a DXVA-t támogató kártya, ha fullHD videót akarsz nézni, sok esetben még a kétmagosakba is. Kb. olyan a helyzet, mint a P1-es és alacsonyabb órajelű P2/Celeron gépek idejében: azokba a DVD lejátszáshoz kellet mpeg2-es kártya. Ma kb. így viszonyul egy P4 / A64 a fullHD videóhoz, de némely kódolással/bitrate-tel még a 720p is kifoghat rajtuk. De ezeken a procikon már nem kevés mostani flash animáció és videó "akadozik"...
    Viszont ilyen gépekből jelenleg még rengeteg van használatban (még sokkal több megy belőlük, mint C2D / Phenom alapú procikból), akár a legolcsóbb, párezer forintos mostani low-end nV /ATI kártya is képes ezeket a gépeket HD-ra alkalmassá tenni.
  • zola2000 #21
    Na akkor a régi pentium 2esembe asszem veszek egy olcsó AGPs nvidia kártyát használtan, ami gyorsítja a flasht, és dekódolja a hd videokat, ha adnak hozzá win2000 drivert, de a mai sok gigahertzes gépekbe minek?
  • ffxi #20
    Tizen x évvel ezelőtt ilyen kártyám lenne :D Viritottam volna, hogy fut nálam a Heroes xD
  • readswift #19
    ez szerintem ilyen macintosh szintü cucc.
    Fermi alapú gyorsitókártyákat várok, bűnös dolog lenne primitiv directx derivált dolgokat bizni rá.
  • llax #18
    HTPC-be igazából majdnem mindegy (korábban "mire elég" kérdésre válaszoltam), még a fejlettebb integráltak is megteszik, sőt, az Intel G45 sem kíván súlyos kompromisszumokat, de még a VIA-nak is van a célra alkalmas IGP-je.

    A maximalisták külön kártyára bízhatják a fizikát, illetve ATI kártya mellé is teheted (újabban hack-elt driver-el), oda elég a GT220.

    Jönnek a nyílt platformok. MAJD. Jelenleg is gyorsabban terjed a CUDA. Ha a terjedés sebessége változik a nyílt platformok javára, akkor lehet reménykedni.

    A Flash helyzete elég bizonytalan, elvileg nV-re fejlesztik.

    Elindult az ATI, de még nem ért oda.. Majd lesz jól működő Linuxos ATI 3D driver is. MAJD és picit ott a talán is...

    Aki most akar venni, az nem nézheti, hogy mi lesz jövőben, azt kell néznie, mire használhatja most. Ha változik a helyzet, nem jár nagy szívfájdalommal a cseréje, nem egy drága csúcskártya...
  • Vanek úr #17
    Félig-meddig igazad van; de csak azért félig, mert ha az NVIDIA tönkremegy, akkor csak egy ideig lesz egyedüli szereplő az AMD/ATI, hiszen egyrészt az Intel is készít VGA-kat; másrészt meg jönnek az egybeCPU+GPU-s megoldások, ahol a különálló videokártyák piaca erősen vissza fog esni (így az ATi sem sokáig örülhetne a konkurencianélküliségnek).