26
  • 12346
    nah, hát én letéptem az arcom, mikor a napokban ilyen kártyákat kaptam. a GT220-at még megemésztettem (amit elsőre GTS220-nak olvastam^^), de ez a 210... végülis az ezekkel kb megegyező 8400gs, meg 9500-akat - amik ráadásul olcsóbbak is - vhogy ki kell vonni lassan:c
  • llax
    A 6Mbit az éppen elég normális minőségű SD videóhoz, de HD-hoz már kevés... Lehet akár 1-2Mbit-re is konvertálni x264-el a 720p videót, azzal talán boldogul egy P3-mas is, aztán lehet örülni, hogy a péhárom is viszi a hádét... A minőség más kérdés...
  • Sanyix
    "P4 / A64 a fullHD videóhoz, de némely kódolással/bitrate-tel még a 720p is kifoghat rajtuk."

Hát 2100 mhz-s athlon xp-m szépen vitte a 6 mbites x264-es 720p-ket... úgyhogy az a64-nek simán vinnie kell.
  • Sanyix
    mi gyorsítja a flasht? Pár hónapja azt hazudták hogy a 10. akárhányas fogja. Szart se csinál. Besírok néha, ahogy néhány jútyúbos hd video szaggat a 4400+-os x2mön... ami még egy 720p-s x264-et is izomból, hw gyorsítás nélkül 1 maggal elvisz. Azt a rommátömörített artifaktos képű jútyúb hd meg képes szaggatni...
  • llax
    A P2 még akkor is kevéske lenne sok esetben, W2K drivert meg nem hiszem, hogy találsz DXVA támogatással.
    Korábbi P4 / Athlon64 -es (ill. Celeron / Sempron) gépekbe viszont kell a DXVA-t támogató kártya, ha fullHD videót akarsz nézni, sok esetben még a kétmagosakba is. Kb. olyan a helyzet, mint a P1-es és alacsonyabb órajelű P2/Celeron gépek idejében: azokba a DVD lejátszáshoz kellet mpeg2-es kártya. Ma kb. így viszonyul egy P4 / A64 a fullHD videóhoz, de némely kódolással/bitrate-tel még a 720p is kifoghat rajtuk. De ezeken a procikon már nem kevés mostani flash animáció és videó "akadozik"...
    Viszont ilyen gépekből jelenleg még rengeteg van használatban (még sokkal több megy belőlük, mint C2D / Phenom alapú procikból), akár a legolcsóbb, párezer forintos mostani low-end nV /ATI kártya is képes ezeket a gépeket HD-ra alkalmassá tenni.
  • zola2000
    Na akkor a régi pentium 2esembe asszem veszek egy olcsó AGPs nvidia kártyát használtan, ami gyorsítja a flasht, és dekódolja a hd videokat, ha adnak hozzá win2000 drivert, de a mai sok gigahertzes gépekbe minek?
  • ffxi
    Tizen x évvel ezelőtt ilyen kártyám lenne :D Viritottam volna, hogy fut nálam a Heroes xD
  • readswift
    ez szerintem ilyen macintosh szintü cucc.
    Fermi alapú gyorsitókártyákat várok, bűnös dolog lenne primitiv directx derivált dolgokat bizni rá.
  • llax
    HTPC-be igazából majdnem mindegy (korábban "mire elég" kérdésre válaszoltam), még a fejlettebb integráltak is megteszik, sőt, az Intel G45 sem kíván súlyos kompromisszumokat, de még a VIA-nak is van a célra alkalmas IGP-je.

A maximalisták külön kártyára bízhatják a fizikát, illetve ATI kártya mellé is teheted (újabban hack-elt driver-el), oda elég a GT220.

Jönnek a nyílt platformok. MAJD. Jelenleg is gyorsabban terjed a CUDA. Ha a terjedés sebessége változik a nyílt platformok javára, akkor lehet reménykedni.

A Flash helyzete elég bizonytalan, elvileg nV-re fejlesztik.

Elindult az ATI, de még nem ért oda.. Majd lesz jól működő Linuxos ATI 3D driver is. MAJD és picit ott a talán is...

Aki most akar venni, az nem nézheti, hogy mi lesz jövőben, azt kell néznie, mire használhatja most. Ha változik a helyzet, nem jár nagy szívfájdalommal a cseréje, nem egy drága csúcskártya...
  • Vanek úr
    Félig-meddig igazad van; de csak azért félig, mert ha az NVIDIA tönkremegy, akkor csak egy ideig lesz egyedüli szereplő az AMD/ATI, hiszen egyrészt az Intel is készít VGA-kat; másrészt meg jönnek az egybeCPU+GPU-s megoldások, ahol a különálló videokártyák piaca erősen vissza fog esni (így az ATi sem sokáig örülhetne a konkurencianélküliségnek).
  • Vanek úr
    Pár megjegyzés:
    HTPC-be jobban megtéri ATI-s kártyát venni, mert olcsóbban megveszed az azonos tudásút.
    Nagyobb kártya mellé -szerintem- teljesen felesleges; mert a nagyobb kártya is kezeli anyira a PhysX-et, amennyire kell.
    A CUDA-nak lassan bealkonyul, hiszen megjelentek a nyílt általános platformok, amikre jobb/egyszerűbb fejleszteni (nem kell külön kód az egyik VGA-gyártónak, meg külön a másiknak, ...), mint a zárt és csak az NVIDIA által támogatottra.
    Flash-hez lesz ATI-s gyorsítás is (a Stream-en keresztül).
    Elvileg az ATI is elindult kb. egy fél éve a Linux útján, hiszen nyílttá és ingyenessé tette a megfelelő SDK-kat, hogy a Linux-ra is megfelelő ATI-s driverek íródhassanak.
  • [HUN]FaTaL
    Ha becsődől az nv minden drága lesz te nagyon okos.
  • Pare
    Hát látom naon nem vagy tisztában dolgokkal ha becsödöl az nvidia nem lesz vetélytárs igy az ati annyiért adhatná a karikat amennyiért épp gondolja,és ha 300k lesz egy jobb kártya akkor az annyi is marad sokáig
  • llax
    Sokkal többre mint hinnéd :)Az biztos, hogy nem hardcore játékosoknak való.

HTPC-be tökéletesen megfelelnek, a DXVA miatt
    Nagyobb kártya mellé PhysX-re (nV only)
    CUDA-t támogató szoftverekhez, egyre több van desktopra is (nV only)
    Hamarosan itt a Flash-hoz a GPU gyorsítás (várhatóan nV only)
    Linux alatt minimális 3D, normálisan működő (gyakorlatilag nV only)

3D-ben jelenleg sokkal jobban áll az ATI. De van, ahol nem a 3D az elsődleges szempont, hanem szeretnéd a lehető legszélesebb körben kihasználni a GPU-ban rejlő egyéb lehetőségeket, akkor nVidia GPU-ra lesz szükséged. Ilyen esetben nem feltétlenül a csúcskártyák között kell keresgélni, sok GPU-t kihasználni képes feladathoz megfelelnek a kisebbek is. Desktop környezetben a GT220 legtöbb ilyen feladatra megfelel, ráadásul fogyasztásban is sokkal jobb, mint a korábbi nV belépőszintű GPU-k.

Megfelel 3D-re is a nagyobbik: 15-17-es monitoron élsimítás nélkül még elmegy, illetve régebbi játékokkal nagyobb felbontásban is megbirkózik (perszen nem 1920*1200-on).

Továbbá kell valamilyen kártya az "áruházi" konfigokba is. Azok többségébe (ha nem integrált videós) valamely olcsó GeForce kerül... ATI-t alig látni. Ráadásul sokkal több ilyen kész "áruházi" konfig fogy a piacon, mint ahányan maguknak építenek gépet, vagy építtetnek számtechboltban... Várhatóan nem keveset fog ilyen módon eladni ezekből az nVidia...

Továbbá Rexhawk megyjegyzése: Win7 matrica :) Ha egy olcsó konfigra ilyet akarnak ragasztani, akkor min. dx10.1-es kártya kell. Mint fentebb írtam, ezekben a kofigokban nagy többségben nV kártya van, méghozzá ebből a teljesítmény kategóriából...
  • mcganyol
    azért mert van sok hozzá nem értő ember, aki nem veszi a fáradtságot hogy utánanézzen és annak simán el lehet adni az 1GB ddr2-t szép felárral, mert szerintük attól lesz jó egy videókártya hogy sok rajta a RAM...
    Mert a ram meg a megahertz meg a gigabájt... meg a digitális zoom meg a megapixel. ezek ilyen varázsszavak, amire nyílik az emberek pénztárcája.
  • Reb Tevye
    Csak azt tudnám, hogy minek raknak rá 512-1024MB memóriákat? Mire az a harmatgyenge memóriabusz megtölti a videoRAMot, az eleje bepenészedik.
  • AgentKis
    Mi a sz@rnak egy belépszitű kártyára ventilátor! Rohadjon meg az összes zúgó zörgő befőttjük. (Persez tudjuk, hogy azért, mert egy ilyen venti olcsóbb, mint 20 deka réz... De az is csak 2-300 Ft, annyit megérne a csend.)
  • Rexhawk
    ti is tájékozottak vagytok...csak a dirext 10.1 és 11-es videókarik kaphatják meg a win 7 capable matricát (húúhhha), ezért kellett kifejleszteni a kártyákat.

Szefmester:
    gt 220 a 4650-nel van pariban , a gt 210 pedig a 4350 -nel, teljesítmény alapján.
    Én öszintén már csak annyit várok hogy becsödöljön az nvidia,és fillérekért lehessen új videókarikat kapni:D
  • Sanyix
    Just not to fall into the hands of terrorists!
  • readswift
    azé az durva hogy még ezen is keresnek pénzt, az nv nek mindegy hogy ki adja el az olcsó chipet. Hitfu, menj a p-ba.
  • hiftu
    Ez arra jó, hogy valami történjen az NVIDIA háza táján.
    Csak megmozgatják az újságírókat, hogy a nép ne felejtse el a cég nevét.
  • Szefmester
    vajon ez mire elég? hogy kicsit jobb legyen mint az alaplapla integrált inteles borzalom?
  • tmisi
    Marketing. Ez olyan mint az XFX 9400GT Fatal1ty "gamer" kártya.
  • billxxx
    a cikkben dd2 es van a dobozon meg ddr3-as akkor most melyik az igaz?
  • Nonix
    Play it. Tweak it. Get more out of it.

Ezt miért írják rá dobozra ? :)