Gyurkity Péter

Egyszerűbb névvel jönnek a GeForce kártyák

Bár az nVidia tavaly módosította saját grafikus kártyáinak elnevezési sémáját, most ismét egyszerűsítenének, ezúttal a G/GT/GTX jelzések elhagyásával. Maradnak a háromjegyű számok.

Tajvani forrásból származik a hír, miszerint az nVidia már októberben piacra dobja első 40 nanométeres grafikus chipjét - kapkodniuk is kell magukat, hiszen az AMD már szeptemberben lerántaná a leplet gyorsabb, a DirectX 11 technológiát is támogató fejlesztéseiről, a különálló mobil kártyáknál pedig már a rivális vezet. Az nVidia esetében DirectX 11-ről egyelőre nem szól a fáma, viszont változnak a vezérlők típusjelzései.



Az első 40 nanométeres chip ugyanis a GeForce 210 lesz, amely DDR2, illetve DDR3 memóriával, a DirectX 10.1 és a Shader Model 4.1 támogatásával érkezik, valamikor októberben, a TSMC jóvoltából. Az év utolsó negyedében a cég a jelenleg még csak GT230 és GT300 kódnéven ismert példányokat is bemutatná, ezek hivatalos nevét azonban egyelőre nem ismertették. A fenti példány pontos típusjelzése azonban arra utal, hogy a jövőben tovább egyszerűsítenek a neveken, elhagyják a G/GT/GTX megnevezéseket, az egyes változatokat pedig egyedül a háromjegyű szám különbözteti majd meg egymástól.

Az nVidia ezzel azt ismeri el, hogy a tavaly bemutatott GTX200 sorozat megjelenése, majd pedig a korábbi csúcstartó GeForce 9000 család 100-as típusjelzésre történő átnevezése igencsak nagy kavarodást eredményezett a fejekben. Ez a marketingesek dolgát is megnehezítette, miközben az AMD bátran nyomult előre a Radeon HD 4000 sorozat erősebb példányaival. A jövőben tehát maradnak a háromjegyű számok alkalmazásánál, így számíthatunk arra, hogy a megmaradt GeForce 9000 típusok GeForce 1xx néven, a következő generációs fejlesztés (GT300, illetve N70 kódnéven) pedig GeForce 3xx jelzéssel bukkan majd fel a piacon.

Az év végére tehát letisztul a kép az nVidia háza táján, az AMD pedig várhatóan Radeon HD 5000 néven mutatja majd be DirectX 11-es fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsolt10 #45
    Én ugy tudom az ati meg az nvidia 1 cég miért is kellene versenyeznie saját magával?
  • Sir Ny #44
    az ati kiesett. nem vesztett sokat a világ.
  • Sir Ny #43
    miért? az viszont a szíve joga, a kiadóknak, ha nvidia exkluzív játékokat dobnak piacra. van xbox exkluzív, van ps3 exkluzív játék, akkor miért ne lehetne nvidia exkluzív játék?
  • Telpapa #42
    Azért ebben a ki,kit,mikor fizetett le dologgal nem dobáloznék..
    Személy szerint mint vásárlót ez ápszolute nem érdekel.Beleszolni ugy sem fogok tudni hápogni meg minek?Értelmetlen szájtépés lenne.Max véleményem lehet.
    Ellenben az viszont rengeteget számit hogy egy egy vga gyártó mennyi támogatást ad az adott szegmensben a kártyájához.Ez mint vásárlót is érdekel,és mint játékfejlesztőt is.Ezért is irtam lejebb hogy én személy szerint sajnálnám ha az NV kiesne,mert nagyon sokmindenben sokkal elörébb tart mint bármelyik vetélytársa.Nem véletlen az sem hogy a kártyáinak a Driverei ennyire okésak.Szerintem a megbizhatóság,használhatóság majd ugyanannyira fontos mint az ár és a sebesség.
    Nem szabad azt sem elfeljeteni hogy az NV nem keveset tett hozzá ahoz hogy a jatékfejlesztők élete sokkal könyebb legyen és sokszor a maxot ki lehessen hozni az adott technologiából amit a kártyáikban felvonultat.Nem beszélve a rengeteg tool-okbol,technikai segitségekből,teljes supportbol amiket ingyenesen elérhetővé tett.Anno mikor a 3dfx kifeküdt nagyon megdöbbentem(bevallom nagyon szerettem a Voodoo-kat:) de szvsz most sokkal nagyobbat veszetene a világ ha az NV kiesne.Persze ugyan ez igaz az Ati-ra is.
  • RoyalPredator #41
    Minek kell keverniiiii
  • nkmedve #40
    Mert akkor fizethetné ő is a milliárd eurókat a versenyügynek.
  • Sir Ny #39
    de csak azt nem értem, hogy az nvidia, ha már lefizette a programozókat, akkor mérnem nvidia onlyvá tétette a gémeket. ha az ember választ egy olyan kártya között, ahol sok játék nem fut, meg egy olyan között, ahol minden fut, akkor az utóbbit fogja választani.
  • scarabeus86 #38
    Nekem kétféle ATI kártyám volt, de egyikkel sem voltam megelégedve, egyik nem azt nyújtotta amit vártam, másik meg 2 hónap után tönkrement.
    Nvidiám is kétszer volt, ill. most van a 3-ik, amikkel teljesen megvagyok elégedve. AMD-től egy életre elment a kedvem.
  • Sanyix #37
    az nvidia még nem, de az intel már lefizetett, mondjuk áruházláncokat. Legalábbis eddig ezt került bíróságra... de a kedves államigazgató "elitünk" se állt bíroságon, pedig ők bizonyosan elkövettek nem kevés disznóságot. Ilyen a kapitalista diktatúra (egy úr van, a pénz (pina nem, mert azt lehet pénzért venni :D), az egyetlen törvény, a pénz)
  • Rexhawk #36
    [HUN]FaTaL :
    "A GT300ról semmiféle információ nincs, maximum a fanok álmaiban, ellentétben a HD5xxx-el."
    Van, csak nem kizárólag az SG-n kéne olvasni:)

    Frayer:
    "Ahogy beszáll az intel a video iparba, és eljön a sandy bridge idelye, az nvdia lehúzhatja a rolót."
    Hát én azért nem sok reményt fűznék az intelhez...

    Sir Ny:
    "egyébként mi az a nagy AMD hype? egyre másra csak azt olvasom a fórumokban, hogy az intel így lefizette az embereket, az nvidia úgy lefizette a játékfejlesztőket."
    az AMD meg a fórumozókat :D

    Adenoma:
    "biztos hülyeség, főleg ha ennyien beszélnek róla, sőt még bírósági pereskedés is van belőle..."
    Nem tudom hol olvastál olyan cikket, hogy bíróság elé kellett állnia az nvidiának, mert lefizette a játékfejlesztőket.