Gyurkity Péter

Befejezi a chipkészletek fejlesztését az nVidia

Az nVidia jelezte, hogy egyelőre felhagy az alaplapi chipkészletek fejlesztésével, ezt pedig az Intelnek szánt panasszal egészítette ki. Utóbbi cég a GPGPU-megoldások biztonsága miatt aggódik.

Az nVidia a hét közepén jelezte, hogy nem folytatják az egykor oly sikeres és sokak által használt lapkakészletek fejlesztését, minden ezzel kapcsolatos munkát leállítanak, így ezek a termékek fokozatosan eltűnnek majd a polcokról. Korábban az integrált megoldások folytatását tervezték, ám ez állításuk szerint a riválisok magatartása miatt sem válhatott valóra.

Panaszaikkal elsősorban az Intelt célozzák meg, amely, szerintük igencsak piszkos módon, hamis állításokkal tévesztette meg mind a vásárlókat, mind pedig a partnercégeket. A processzorgyártó ugyanis korábban mintegy véletlenül elejtette, hogy az nVidia nem rendelkezik az új DMI-buszhoz szükséges licencekkel, ezzel pedig méretes szeletet vettek ki a cég szájából. Ez az állítás nem volt helytálló, ám a kár már megtörtént, a chipkészletek fejlesztését pedig a jövő évben esedékes bírósági vitáig elhalasztják. Ehhez külső szakértők rögtön hozzáteszik, hogy jövőre amúgy sem készíthetne a cég ilyen termékeket az AMD Opteron, az Intel Core i3/i5/i7, valamint az Intel Atom sorozathoz, így gyakorlatilag elkerülhetetlen volt a lépés.

Mindenképpen érdemes azonban megjegyezni, hogy a chipkészletek szegmense nagyon is fontos az nVidia számára, hiszen a mostani pénzügyi év második negyedében teljes bevételük csaknem egyharmada innen származott. Ebből tetemes részt tettek ki a GeForce grafikus vezérlővel szállított változatok, vagyis az nVidia azt kockáztatja, hogy jelentős piaci részesedést fog elveszíteni, amelyet nyilván rögtön az AMD, illetve az Intel hódít majd meg, saját integrált és különálló megoldásaival.

Időközben az Intel részéről olyan hír érkezett, hogy komolyan aggódnak a GPGPU-megoldások biztonságát illetően. Ide tartozik a Larrabee kódnevű fejlesztésük is, amely megkönnyíti a sokmagos fejlesztések kihasználását, ám ezzel egy időben azzal is számolhatunk, hogy sokan rossz célokra szeretnék felhasználni a technológiát és saját speciális kártevőikkel igyekeznek majd elérni ezt. Éppen ezért az Intel átvizsgálja fejlesztését, szeretnének ugyanis meggyőződni arról, hogy nem könnyítik meg túlságosan a GPGPU-vírusok megjelenését és elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #14
    A legnagyobb sumák akkor is az nvidia. Intel most már annyira nem is mint 2-3 évvel ezelőttig volt. Meg most már a Microsoft se, mert mindenki utálta érte és ennek kezdett negatív pénzügyi vonzata lenni számukra.
  • kvp #13
    Az intelnek nem sok aggodni valoja van a larrabee-vel kapcsolatban, teljes x86-os hardveres vedelem van minden magban. Az ati es az nvidia rendszerei azok, ahol a sebesseg miatt kihagytak a memoriavedelmet, tehat minden shader root jogokkal fut.
  • Inquisitor #12
    Már van ilyen kereskedelmi forgalomban. De azt tudod, hogy az ION csak átnevezett NForce chipset volt? Az igazi kis fogyasztás az ION2-vel jön el, ez lesz az utolsó chipsetjük szerintem.
  • readswift #11
    vélekedés szerint
  • readswift #10
    szerintem meg a titkolózás , röhej hogy az átlagvélekedés ők ezt nem látták előre évekkel ezelőtt . Nem mi ? :D
    Prohardveres gyerek jobban látta :D
  • torcipepe #9
    remélem azért lesz olyan netbook, amikbe ion kerül
  • Nonix #8
    Elég nagy a baj nvidianal...
  • Inquisitor #7
    Kár érte. Talán NForce8-hoz már sikerült volna működő IDE/SATA drivert írni ...
  • kisgabo #6
    egyelőre felhagy.... remélem titkon fejlesztenek mert lemaradás lesz, a vga piacon is rábuktak a cuclira rendesen, és nvidia nélkül nem élet az élet... ahogy amd nélkül se lenne.

    intelt meg per előtt szét kell birságolni (min. eu), olyan sumákok, mint a mikrofos.
  • tomcsa4 #5
    Nem csak felfüggeszti?