Berta Sándor

A jó jelszó kellő védelmet nyújt

A titkosítóeljárások mellett a kellően bonyolult jelszavak is hatékonyan védhetik a fontos adatainkat és fájljainkat.

"Alapvetően két lehetőség van a felhasználók jelszavainak megszerzésére. Vagy a hackerek érik el, hogy kiadják a jelszavaikat vagy addig próbálnak ki különböző lehetőségeket, amíg az egyikről ki nem derül, hogy az a megfelelő" - hangsúlyozta Ruben Wolf, a Fraunhofer Intézet Biztonsági Információstechnológiák Intézetének munkatársa. Az elsőre jó példák az adathalász levelek, amelyek célja, hogy azt a benyomást keltsék a címzettekben, hogy azokat valóban egy bank küldte neki. Amikor egy felhasználó rákattint egy ilyen e-mailben található hivatkozásra, egy a bank eredeti honlapjára megszólalásig hasonlító oldalra jut. Ott megkérik, hogy adja meg a személyes adatait és az azonosításához szükséges információkat.

A szakértők szerint a jelszavak kellő védelmet tudnak nyújtani, ha a megfelelő módon hozzák létre őket. Alapvető dolog, hogy nem szabad egyszerű kombinációkat (például 1234, abcd stb.), felhasználói neveket vagy például népszerű kifejezéseket kiválasztani. Ugyanígy el kell felejteni a saját név, a partner vagy éppen a háziállat nevének, a születési időpont és a becenév megadását. A hatékony jelszó lehetőleg 6-8 különböző kis- és nagybetű, valamint számok kombinációjából áll. Ugyanakkor egy jelszó lehet akár 12 vagy éppen 16 karakteres is, attól függően, hogy mit véd.

A szakemberek által ajánlott egyik megoldás egy kedvenc mondat kiválasztása, például: "Szép napunk van ma." Ebből csak a mássalhangzók felhasználásával elkészíthető a Szpnpnkvnm jelszó, amit különböző számokkal kombinálhatunk. Fontos, hogy a jelszavakat ne ragasszuk a monitor kávájára és ha fel is írjuk, a papírdarabot biztonságos helyen tároljuk. Szintén növeli a védelmet, hogy ha egy jelszót nem használunk több szolgáltatáshoz. Ugyan ez kényelmetlen megoldás, de kifizetődik.

Célszerű az úgynevezett jelszószéfek használata, amelyekben összegyűjthetjük az összes jelszavunkat. E megoldás előnye, hogy utána elég csak a széf azonosítóját megjegyeznünk. Vannak a jelszavakat kezelő különböző programok is, például a Keepass, a LastPass vagy a Password Safe. Végül, a Firefox és az Opera egyaránt rendelkezik beépített jelszótárolóval, amelyekhez a hozzáférést egy azonosítóval védhetjük le. A jelszavak kérdése a Hotmailt és más levelezőszolgáltatásokat is érintő jelszólopások kapcsán került ismét előtérbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #10
    vegyszerek képlete is jó tud lenni :D
  • Sanyix #9
    Az semmi... nálunk HAVONTA kell jelszót váltani, bár elég 1 karakter is, úgyhogy egy ideje a számlálós módszert választom :D már így is kellett kérnem 2x jelszóresetet, mert kitiltottam magam, mikor a szabadság után nem jutott eszembe a jelszó.
  • B0nFire #8
    Kocka Lajos kalandjai



    Aki kíváncsi a folytatásra, itt elolvashatja.
  • Epikurosz #7
    Íriszolvasót a webkamerába!
  • passatgt #6
    wáó
  • Scroll #5
    Nálunk nem elég 1 karaktert megváltoztatni.
  • metaljesus #4
    nálunk is ugyanez van, 3 hónap után új jelszó. a szerencse az hogy elég benne egy karaktert is megváltoztatni, így mindig csak az utolsót cserélem.

    amúgy elképesztően sok jelszót használunk, ha az ember mindenhol másikat használna, az életben nem tudná megjegyezni.
    melóban kapásból van 3 féle, sulihoz is ugyanennyi (neptun, cusman, webmail), aztán 2-3 ímélcím, 2-3 torrentoldal, netbank, távszámla, ügyfélkapu, és a kevésbé fontosak mint fórumok és mindenféle oldalak. és ez csak annyi ami így elsőre eszembe jut.

    az ilyen jelszótárolókat meg nem tartom túl szerencsésnek, igaz hogy elég egy jelszót megjegyezni, de ha azt elfelejted vagy valami műszaki hiba van, akkor baszhatod.
  • Scroll #3
    A gond ott van, hogy pl. nálunk a cégnél 3 havonta új jelszót kell megadni, de az előző x jelszót nem lehet újra használni. A végén már az ember kínjában egyre egyszerűbb jelszavakat ad meg, hogy megtudja jegyezni. És nem csak 2-3 jelszava van nálunk egy embernek. Nekem kb. 9-10! És még ugyanazt sem tudom megadni, mert mindegyiket más időben kell megújítani. Egy szívás az egész és ráadás nem, hogy emelné a biztonságot ez a gyakori csere, hanem rontja. Csak erre még nem jöttek rá a nagyokosok odafent...
  • ziipp #2
    A regisztráció fontosságának arányában bonyolítom a jelszót.

    Példa:
    almabor -> aLmaboRr -> 4Lmab0Rr -> 4Lm@b0Rr
  • Nonix #1
    Ez komoly? Az esernyő meg megvéd az esőtől!