MTI

Elfogadták a franciák az illegális letöltések elleni törvényt

A várakozásoknak megfelelően a szenátus után a francia nemzetgyűlés is elfogadta az illegális internetes letöltést tiltó törvénytervezet új változatát, amely várhatóan októberben lép életbe.


Frederic Mitterrand francia kultuszminiszter
A kormány azért terjesztett be új javaslatot, mert az előző, májusban elfogadott törvény legfőbb intézkedését - amelynek értelmében a világhálós kalózok internethez jutása egyszerű adminisz­tratív eljárás keretében, bírósági ítélet nélkül is felfüggeszt­hető lett volna -, alkotmány­ellenesnek minősítette az alkotmánytanács. Az internetes kalóz­kodással szemben Európában legszigorúbb törvény­tervezet végső elfogadásához a módosított szövegről szeptember 22-én a parlament két házának közösen is szavaznia kell, amelyek kormány­többséggel rendelkeznek, és így várhatóan elfogadják azt.

A törvény fokozatos szankcionálást ír elő azoknak, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére a kormány egy külön hatóságot, a Hadopit hozza létre, amely az eredeti törvény szerint az internet-hozzáférés felfüggesztését is elrendelhette volna. Ezt nem engedélyezte az alkotmánytanács. Az új változat szerint a Hadopi a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben, majd ajánlott levélben figyelmezteti arra, hogy tiltott dolgot csinálnak, a szankcionálásról viszont a Hadopi kérésére a bíróság fog dönteni.

A bíró a javaslat szerint maximum egy évre rendelheti el az internet-hozzáférés felfüggesztését, valamint 300 ezer eurós pénz- és két év börtönbüntetést is kiszabhat. A két utóbbi büntetési tétel a tiltott letöltésre eddig vonatkozó törvényben is szerepelt. Az az internet-előfizető, aki hagyja, hogy számítógépéről egy másik személy kalózkodjon, 1500 eurós pénz- és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélhető. Ha egy megbüntetett előfizető egy másik szolgáltatóval köt szerződést, 3750 euró pénzbüntetéssel sújtható.

Miután a zeneipari eladások az év első negyedévében 18 százalékot estek vissza az előző év azonos időszakához képest, a zeneipar legfőbb szervezetei hétfőn közleményben sürgették a törvény mielőbbi életbelépését. Az ellenzék viszont a törvény új változatát túlságosan megtorlónak, és az abban foglaltak megkerülhetősége miatt hatástalannak tartja a kalózokkal szemben, ezért nemmel szavazott rá. A szocialista frakció jelezte: ismét az alkotmánytanácshoz fordul jogorvoslatért. Az ellenzék szerint az előfizetési díjak néhány eurós megemelésével lehetne biztosítani a kulturális tartalmakhoz való szabad hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ratata22 #44
    Hajrá kalózok ! Hajrá gójok !



  • hypno #43
    Előadóművész adjon elő sokat és éljen meg belőle. Aki egyszer ad elő az ne éljen meg belőle. Örüljenek, hogy a művészetük mellett nem kell dolgozniuk.
  • ratata22 #42
    Inter NYET !
  • slickboy #41
    Hmm, szerintem régebben sem a szellemi értéket fizették meg elsősorban egy könyv vagy hanghordozó esetében az emberek, hanem a másolásához szükséges technikai dolgokat és energiabefektetést(nyomda, hanglemezprés, stb...). Aztán beköszöntött a digitális korszak, és gyakorlatilag egy gombnyomásra megszámlálhatatlanul gyárthatók a kópiák és szinte ingyen terjeszthetők. A kiadók nem a szellemi javakat féltik, hanem ezen javak sokszorosításának és terjesztésének monopóliumát.
  • RecoPhile #40
    qrva anyátok jól van? :))))
  • hol9672 #39
    Szarkozi nem jobbos, hanem neokon. Amúgy igazad van.
  • Hegi90 #38
    svédeknél se nézhetik meg ezeket.
    a munkahelyi emailedet meg a melós telódat tudják ellenőrizni úgy, hogy kinek mekkora adatot küldtél, kit hívtál fel.
  • FoodLFG #37
    Nagyon nagy vagy :DD Tekertem lefelé az oldalt az első kommenthez és már vártam, hogy mikor csússzanak be a képbe 45-ös méretű betűk. Természetesen név nélkül is tudtam, hogy ki írta a kommentet. :D De bakker ez a név is "ratata"... Óriási. XD
  • FoodLFG #36
    Annyira abszurd ez az elképzelés, hogy kizártnak tartom, hogy a gyakorlatban is működne. Amikor majd a társadalom nagy részét ilyen csipcsup ügyek miatt keményen megbüntetik, akkor valószínűleg elgondolkodnak majd, hogy itt valami nincs rendben.

    Én abban látom a problémát, hogy a franciákat még nem foglalkoztatja eléggé ez az ügy, ezért a hátuk mögött szépen be tudják csúsztatni ezt a rendszer. De amikor majd a szomszédot is ténylegesen több millióra büntetik, akkor már nem fogják ennyire félvállról venni. Nincs olyan értelmes ember, aki ezt eltűrné.

    Rövid úton megbukik majd a dolog és hamarosan eljő a kalózpártok ideje.

    Ennek örömére most le is töltök valami filmet. Ezek nem érdemlik meg, hogy az én pénzemen még jobban rajtam élősködjenek. Azért itt már nagyon el vannak szállva egyes érdekcsoportok... Ezért egyszerűen ki kell nyírni őket.
  • Cleawer #35
    Höhö,mégjobban fog csökkenni az eladás ,mert nem tudják letölteni a számokat/filmet (nincs meg a minőségellenőrzés) azért sem fogják megvenni a cuccokat(szerintem).
    "A törvény fokozatos szankcionálást ír elő azoknak, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról"
    Kultúrális tartalomnak minősűl egy progi?