Napi Online

A képernyős munkavégzést is ellenőrzi az OMMF

A nem megfelelően kialakított képernyős munkahely az egész test fizikai állapotát ronthatja, ezért a munkáltatónak oda kell figyelni, milyen irodai bútort biztosít dolgozóinak.

A számítógépes munkahelyeknél az egyik leggyakoribb tárgyi hiányosság a nem megfelelő bútorzat - tudta meg lapunk az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől (OMMF). A munkaszékek sokszor nem állítható méretűek, és igény esetén sem biztosítanak a munkáltatók lábtámaszt a dolgozóknak. A képernyőt gyakran rosszul helyezik el a munkahelyen, az tükröződik vagy ellenfényt kap. A munkakörnyezet sok esetben a rossz mesterséges megvilágítás és a klíma miatt sem megfelelő.

A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit egy 1999-es rendelet szabályozza, amely egy kilenc évvel korábbi uniós irányelven alapul. A jogszabály azokra a munkáltatókra ír elő kötelezettségeket, akiknél a munkavállaló napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen használ monitort vagy végez "képernyőfigyelést".

A rendelet betartását az OMMF ellenőrzi, amely ha szabályszegést talál, felhívással vagy hiányosságot megszüntető határozattal intézkedhet. Ha az utóellenőrzés alkalmával a felügyelő azt tapasztalja, hogy a munkáltató nem tett eleget a határozatban foglaltaknak, a közigazgatási eljárási törvény alapján eljárási bírságot is kiszabhat. 2008-ban a munkavédelmi felügyelők több mint 25 ezer munkáltatót ellenőriztek, ennek eredményeként 44 esetben hoztak határozatot és négy figyelemfelhívásra került sor.

A rendelet szerint a képernyő előtti munkavégzést úgy kell megszerveznie a munkáltatónak, hogy a dolgozó legalább óránként 10 perc szünetet tarthasson, és a monitor előtti tényleges munkaidő összességében ne haladja meg a napi hat órát. A nem megfelelő módon kialakított képernyős munkahely nemcsak a szemet károsítja, de rossz testtartás kialakulásához vezet, ami a csontozat és az izomzat egyes részeit fokozottan megterheli.

A szem védelme érdekében a képernyőn megjelenő képnek villódzástól mentesnek, a fényerősségnek és a kontrasztnak pedig könnyen állíthatónak kell lennie. A monitor könnyen elfordítható és dönthető legyen, hogy a munkavállaló saját igényei szerint alakíthassa, milyen szögből nézi a képernyőt. A szakemberek szerint helyes a beállítás, ha a képernyő felső széle szemmagasságban van, azt pedig egyenes háttal nézzük. A számítógépes munkahelyen különösen oda kell figyelni a fényviszonyokra, nem csupán a monitornak kell tükröződéstől mentesnek lenni, de a billentyűzet és a munkaasztal esetében is elvárt, hogy fénytelen legyen a felületük, a szemet zavaró "fényjátékok" elkerülése érdekében.

A munkaszék akkor megfelelő, ha állítható a magassága és a háttámlája, valamint az utóbbi dönthető is. A munkavállaló kérésére lábtámaszt, saroktámaszt vagy kartámaszt is biztosítani kell. A klímánál pedig figyelni kell, hogy a gépek ne melegítsék fel túlságosan a környezetüket, ami főként nyáron okozhat kellemetlenséget a dolgozóknak.

Ügyelni kell a munkahely üvegfelületeire is, az ablakokat igazítható takaróeszközökkel kell ellátni, hogy csökkentsék a nappali megvilágítást a szobában. A szakértők állítható reluxát, fényelnyelő szalagfüggönyt vagy fényvédő ablakfóliát ajánlanak erre a célra. A mesterséges megvilágításnál előírás, hogy ne csak elegendő fényt adjon, de megfelelő kontrasztot is biztosítson a képernyő és a háttérkörnyezet között. A szabad mozgás és a kényelmes testtartás érdekében a billentyűzet előtt elegendő helynek kell lennie a kéz és a csukló megtámasztására, az asztal alatt pedig elég térnek a lábnak (helyváltoztatásra is).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!