Napi Online

Nagy a vita a gyógyszerautomaták körül

Több pénzügyi nagyágyú is elindulna a gyógyszerautomata-piacon, ám az a baj, hogy egyelőre nincs szabályozva az eszközök használata. Mivel nincs törvény a gépekre, az ÁNTSZ gyakorlata is eltérő, van, ahol engedi és van, ahol tiltja a készülékek használatát.

Összeugrottak a lízingcégek, feltalálók és gyógyszergyártók, illetve az egészségügyi kamarák és a kormányzat a gyógyszer-automaták rendszerbe állítása miatt. Az előbbi érdekcsoport szerint szükséges és hasznos gyógyszert vagy gyógyhatású terméket automatából venni, az utóbbiak szerint nem vagy legalábbis még nem. Az egyik érdekcsoport arra gyanakszik, hogy a másik gátolja az automaták üzembe állítását. Egyelőre ez utóbbira nincs bizonyíték - tény azonban, hogy az országban több helyen működő automatát a helyi tisztiorvosi szolgálat intézkedése nyomán leállítottak, másutt pedig ugyanezen szervezet helyi vezetői engedélyeztek.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy a szabályozás egyértelmű: ilyen automatát a jelenlegi jogszabályi előírások alapján nem lehet működtetni - vagyis a megyei tiszti főorvosok, bár igény lenne rá, nem adhatnak engedélyt automaták üzemeltetésére. (A probléma az, hogy nincs előírás arra, ki töltheti fel a gépet és hogy oldható meg a kiskorúak géptől való távoltartása. A gyártók és forgalmazók szerint ezek egyszerűen orvosolhatók lennének.) Egyébként az idevonatkozó rendelet módosítása elkészült és napok vagy hetek múlva életbe léphet.

Teljesen más véleményen van Karlik András, az IMR Lease Zrt. résztulajdonos-elnöke, akinek cége másfél éve próbálkozik hazai gyártású és fejlesztésű berendezések forgalmazásával. Szerinte a jogszabály nem tiltja - tehát engedi - az ilyen automaták beállítását, egyedül csak a gyógyszerészek kamarája tiltakozik ellene és próbálja megakadályozni az elterjedésüket. Karlik szerint jelenleg 2600 településen nem működik patika, ezek közül 1500-ban lenne helye az automatának, mert olyan mértékű a gyógyszerforgalom, hogy abból kigazdálkodható lenne a beruházás. A tiltásnak azért sincs értelme - mondja -, mert az Európai Unió országaiban működnek ilyen automaták, minden gond és bonyodalom nélkül.

Emlékezetes, hogy a gyógyszerészek érdekvédelmi szervezete nemrég erőteljesen fellépett a patikán kívüli gyógyszereladás ellen is, majd kiderült, hogy a benzinkutaknál árult fájdalomcsillapítók, hashajtók és görcsoldók egyáltalán nem veszélyeztetik a gyógyszertárak forgalmát. Az IMR Lease raktáraiban most 50 automata "porosodik", mert bár a gyógyszerészek örömmel megvennék a 2,5-3 millióba kerülő berendezést, attól tartanak, hogy a tisztiorvosi szolgálat azonnal betilthatja azokat. A lízingcégen kívül jó néhány nagyágyú is fontolgatja automaták kihelyezését, főleg vidéki patikákba. Kérdés, hogy a régóta várt rendeletmódosításra mikor kerül sor, s hogy ezt követően milyen áron és milyen konstrukcióban tudnak automatához jutni a patikusok.

Az Egészségügyi Minisztérium jogi osztályának vezetője egy patikusnak írt levélben fejtette ki, hogy véleménye szerint a "hatályos jogszabályok alapján nincs akadálya annak, hogy a közforgalmú, a fiók, valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző intézeti gyógyszertárban automata felállításra kerüljön".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!