Berta Sándor

Gopher - az elfelejtett kereső

Az első online tájékozódást segítő rendszerek az 1990-es években bukkantak fel. Ezek egyik méltánytalanul elfeledett képviselője a Gopher.

Az 1990-es évek elején még senki sem félt a Google-tól, lévén, nem is létezett, viszont a felhasználók részéről egyre nagyobb igény volt olyan szolgáltatásokra, amelyek segítik őket az online tartalmak közötti eligazodásban. A próbálkozók között voltak kutatók, doktoranduszok, mérnökök és kalandorok, aki megpróbálták feltérképezni az új világot.

Az egyik érdekes és jobb sorsra hivatott program volt a Gopher (Hörcsög), amely segített a különböző információk megkeresésében, a Voices From The Net legújabb kiadásának elolvasásában és az archívumok átkutatásában. A hörcsög többek között a Minnesotai Egyetem címerállata. Az új program azért kapta ezt a nevet, mert sikeresen átjárhatóvá tette az akkoriban sokak szemében leginkább egy labirintusra hasonlító internetet.

A két minnesotai hallgató 1991-ben nem is találhatott volna találóbb nevet a Gophernek. Az alapötlet egyszerűségében volt nagyszerű: bárki átlapozhatta a világhálót, mintha egy kartotékarendszerben olvasott volna. Megszületett a Gopherspace. Voltak ugyanakkor különböző elméletek, miszerint a Gopher a Go for it vagy a Go-for fogalmakból született. A lényeg azonban, hogy a már akkor létező, de még meglehetősen bonyolult File Transfer Protocol (FTP) komoly konkurenciát kapott a tartalmakat menükben megjelenítő program személyében. Persze utólag visszanézve, a grafikus felületekhez szokott felhasználók szemének például a Floodgap Gopher Client is fapados alkalmazásnak tűnhet, de akkor ez óriási dolognak számított.

A Gotherspace az 1990-es években élte virágkorát. A modemsebességű internetezés korszakában a puritán felületű programnak egyetlen hatalmas előnye volt: a sebessége. Míg egy képeket is tartalmazó honlap behívása nem ritkán perceket vett igénybe, addig a Gopher menü pillanatok alatt előtűnt. Nem véletlen, hogy a megoldás világszerte népszerű lett. Mindegy, hogy hivatalról vagy egyetemről volt szó, minden magára valamit is adó intézménynek volt egy Gopher-szervere, amelynek segítségével elérhetővé tette a fontos információkat.

A Gopher sorsát a www megjelenése mellett a Minnesotai Egyetem 1993-as döntése pecsételte meg. Az intézmény ugyanis úgy döntött, hogy a szolgáltatás kereskedelmi használatáért licencdíjakat kér. Mindez egy csak az üzleti szempontokat szem előtt tartó ötletnek tűnt és a megvalósítása megpecsételte a keresős sorsát. Napjainkra alig maradt néhány Gopher-szerver.

Hasonló sorsra jutott az FTP-archívumok keresőjeként ismertté vált Archie, amelynek neve az archive szóból született meg. Később ugyan létrejött a Veronica (Very Easy Rodent-Oriented Netwide Index to Computerized Archives), amelyet a Gopherspace-ben való keresésekre optimalizáltak. De mára e három név a felhasználók többségének semmit sem mondó fogalom. Pedig nekik és fejlesztőiknek is köszönhető, hogy ma ilyen nagyszerű a világháló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #7
    Valószínű azért, mert mire az internet Mo-ra kicsit szélesebb körben eljött (94-96) addigra már a halálán volt (93 után). Akkoriban a Matáv betárcsázóshoz még ingyen telnet account is tartozott :). Ma már furán néznének hogy minek az neked.
  • Epikurosz #6
    Érdekes volt a cikk, leszámítva a helyesírási hibákat. Egyébként akit nem érdekel a tudománytörténet, benne a számítástechnika-történet, benne az internet történetével, az ne olvassa el, és ne firkáljon ide. Ilyen egyszerű.
    Nekem ez az első, Berta Sándor által írt cikk, amire igazából felfigyeltem, hogy, tyű, erről én eddig nem tudtam. Igazából, most sem tisztázódott minden, de korábban csak annyit tudtam, hogy az ftp, telnet, http stb. mellett létezett a gopher is, de annyi.
  • BlackVoid #5
    A bunch of useless information.
  • Mcsiv #4
    Senki nem sírta vissza, csupán egy megemlékezés volt, információterjesztésként, hogy létezett annó a gopher (mellesleg a BBS-es korszakot sokkal jobban kedveltem). A HTTP protokoll-ra visszatérve, egyrészt igazad van, sokan nem ismerik hogy mivel dolgoznak, másrészt ez a protokoll pont annyira van kihasználva, mint amennyire jónak nevezhető. Ennél rosszabb ős protokoll talán csak a telnet a maga hiányosságaival, esetleg az smtp.
  • sonicXX #3
    Most egy kicsit szégyellem magam, mert webfejlesztőként nem értem ennek a cikknek az apropóját... tegnap volt a Gopher szülinapja, vagy mire fel ez a nosztalgikus megemlékezés?

    Másrészt én egyáltalán nem tartom úgy, hogy olyan húde méltánytalanul lenne elfeledve. Egy egész raklapnyi korszakalkotó dolog került az elmúlt ~20 évben az Internet történetének szemétdombjára. Amikor idehaza tényleg széles körben kezdett terjedni a net, addigra a Gopher már rég halott volt amiről még néhány utánakövetkező gyenge kísérlet próbálta lehúzni az utolsó cafat bőröket is, pedig ebben az időben még léteztek olyan privát BBS-ek amik az akkori viszonyok között messze illegálisabb volt mint a Pirate Bay, és exklúzivabb volt mint Monica Lewinsky...
    És akkor arról nem is akarok beszélni, hogy még a HTTP protokoll sincs rendesen kihasználva, sőt a legtöbben még a státusz kódokat sem képesek rendeltetésszerűen használni, mert lusták átfutni a megfelelő RFC-t amiben világosan le van írva, hogy melyik mire való. Sokan vannak akik a REST-et valami divathóbortnak tartják (már aki hallott róla...), holott az ebben használatos HTTP metódusok az 1.1 létrejötte (1999 június) léteznek, és csak a felét teszik ki az összes metódusnak.

    Én személyszerint örülök hogy egy fölösleges gonddal kevesebb van. Bocsi. Kár visszasírni valamit akkor, amikor az egész web alapját képező protokollal fejlesztők tömegei nincsenek tisztában.
  • B0nFire #2
    Ne kezdjük már itt is a napiszaros hülyeséget! Nem muszáj a topicba írni. Ha nincs normális hozzáfűznivalód, akkor inkább maradj csendben!
  • mjevsrsh #1
    első