Berta Sándor

Google Street View: hamburgi ultimátum

A Google-lal folytatott megbeszélései után a hamburgi adatvédelmi biztos ultimátumot adott a cégnek. Írásos garanciát kér a személyiségi jogok betartására, vagy letiltják a szolgáltatást.

Prof. Dr. Johannes Caspar az átadott dokumentumban összefoglalta a Google, illetve a Street View (Utcakép) programmal szemben támasztott adatvédelmi követelményeket. A szakember egyúttal felszólította mind a konszernt, mind a németországi leányvállalatát, hogy írásban garantálja május 20-ig: a jövőben minden adatvédelmi előírást be fog tartani.

"A Google Street View projektet már a kezdetektől a személyes adatok védelmével kapcsolatos előírások betartására köteleztük. Ez különösen érinti a járókelők arcának felismerhetetlenné tételét az alapanyagokban, de emellett szükség van a házak felismerésének megakadályozására is. A mai napig ezekben a kérdésekben a Google hivatalosan nem foglalt állást. A vállalatnak most írásban kell garantálnia, hogy a jövőben betartja az általunk követelt előírásokat. Amennyiben a határidőre nem kapjuk meg ezt az írásos garanciát, akkor a jövőben a felvételek készítését nem lehet folytatni" - jelentette ki a hamburgi adatvédelmi biztos.


A legnagyobb problémát az jelenti, hogy jelenleg szinte semmit sem lehet tudni arról, hogy mit csinál a Google a nyersanyagokkal. Caspar úgy vélte, hogy nem csak az internetre felkerülő képeknél, de már a készülő felvételeknél meg kellene akadályozni az arcok, a rendszámok és a házszámok rögzítését. A szakember hozzátette, hogy a nemrég a vállalat által bejelentett vétólehetőség örömteli, de elvárható, hogy a cég ilyen esetekben a fotókhoz kapcsolódó eredeti anyagokat is törölje a rendszeréből.

A biztos ugyanakkor arra a kérdésre, hogy a válasz elmulasztása esetén a Google kaphat-e pénzbüntetést, nem tudott egyértelmű választ adni, mivel a jogi helyzet még tisztázásra szorul. A Google Street View-t tavaly szeptemberben Németországban támadták, majd Japánban a leállítását kérték. Idén áprilisban Ausztriában bírálták a szolgáltatást, a görög adatvédelmi hatóság pedig néhány napja nem engedélyezte a Google-nek, hogy kiterjessze az országra az Utcakép programját. Hazánkban másfél hete Jóri András adatvédelmi biztos fejezte ki aggodalmait a Google utcákat fényképező autói miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LouisWu #25
    Én gyakrabban hallom kb. gúgülnek ejtve.
  • blessyou #24
    mi a rák miatt aggódnak, mégis tudnak meg róla egy, a házáról kékült fénykép alapján, vagy, ahogy megy a boltba? Jó dolgukban már nem tudják, mibe kössenek bele, mert ha nem tudnak valamit betiltani, akkor talán a többi ember rájönne, hogy nincs rájuk akkora szükség...
  • gz8 #23
    Google-lal, ti. google ~ gúgol (l. még tyúkól; az se tyúkóllel :D )
  • KillerBee #22
    Érdekes, hogy épp az az állam ágál ennyire a Google ellen, amely a leginkább lábbal tapossa a polgárai információs szabadságjogait. Talán csak nem elterelés az egész felhajtás a Google-lal?
  • Ferrer #21
    És ha Google = gúgli? :DD Neokoskoggyá!
  • LouisWu #20
    A cikk második szava helyesen: Google-lal (vagy Google-lel).
  • Misi az ezredes #19
    Mivel tudnak visszaélni? Elkövetek egy bűncselekményt és a fénykép alapján azonosít? Vagy megkeres és (Önkielégíti) magát?

    Ostobaság az egész. Fölösleges vita. Fölösleges pénz kidobás. Ha nem akarja hogy lefotózzák akkor húzzon zacskót a fejére és ponyvázza be a lakását. Bár nem értem miért gáz az, hogy a ház szám látható. Úrr isten és ha a cipőm az ajtóm elött hagyom akkor menyek reklamálni? Színvonal meg van.

    Elnézést a hangnemért csak eléggé felidegesített.
  • joshua #18
    nyenyenyenye láthatják a házam

    Amúgy nem úgy van, hogy ha valami sérti a jogaidat a képen, akkor kérésre csinálnak vele vmit?
  • Camouflage #17
    Az elottem szolok fognak legeloszor felhordulni, mikor valaki visszael a roluk/hazukrol/kutyajukrol keszlt kepekkel. Miert nem lehet megerteni, hogy valakinek nem tetszik az, ha fenykepezik ot vagy a hazat es boldog-boldogtalan barmikor megnezheti a vilaghalon? Most akkor lehet fikazni, es konzervativnak belyegezni.
  • tar86 #16
    Ha annyira helyénvaló ez a nagy fényképészkezdés, akkor a zsidó állam miért titkolja hogy hol rejtegeti a az atomrakétáit?