Berta Sándor

Berlini atlétikai vb - érintőképernyők mögül

A berlini atlétikai világbajnokság alaphangját Bolt világcsúcsa adta meg. A helyszínen helyet foglaló kommentátorok nem véletlenül tudtak számos kiegészítő információt azonnal felsorolni.

Több százmillió televíziónéző lehetett szemtanúja Usain Bolt világcsúcsának. A technikai részletek azonban a többség előtt rejtve maradtak. A legtöbb néző úgy gondolja, hogy a riporterek fejében szabályos kislexikon van. Ez persze részben igaz is, viszont a legtöbb segítséget a tudósítók a helyszíni informatikai rendszertől kapják. Berlinben csak a kommentátorok munkáját 400 érintőképernyő segíti, amelyek mind a összeköttetésben állnak a Commentator Information System (CIS) nevű rendszerrel. A kijelzőkön megjelennek a versenyek pontos időpontjai, a résztvevők névsora, statisztikái és életrajza, valamint a végeredmények. Az adatok előhívásához csupán egyetlen gombnyomás elég.

A berlini Olimpiai Stadionban összesen 700 IT-rendszert szereltek fel a technikusok. Az összes készülék és LCD-terminál egy 622 Mbps-os szélessávú hálózathoz csatlakozik, amely lehetővé teszi, hogy az információk valós időben kerüljenek egyik számítógépről a másikra. A rendszer "lelke" a stadion alatt található "katakombákban" elhelyezett szerverterem, amit a 2006-os futball-világbajnokságra újítottak fel. "Ide érkezik be minden adat, függetlenül attól, hogy fotókról, célba érkezési információkról, grafikákról vagy portrékról van szó" - nyilatkozta Gianluca Bertone, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hivatalos partnerének számító Epson cég munkatársa.


A klimatizált terembe összesen nyolc nagy felbontású videostream érkezik be. Maga az alaprendszer tíz éve működik, de folyamatosan fejlesztik és új funkciókkal látják el, így elhelyezhetők rajta videók. A kész hálózat felépítését és annak tesztelését Bertone és 40 kollégája már a világbajnokság előtt tizenegy nappal elkezdték. A teljes közvetítőinfrastruktúrát alapját az International Broadcast Center (IBC) jelenti. Itt helyezték el a számítógépek és más eszközök működtetéséhez szükséges aggregátorokat. A helyszínen összesen 180 konténerkabin található, a szakemberek ezenkívül lefektettek 800 kilométer kábelt is. A teljes rendszer hat futballpályányi helyet foglal el.

A technikusok felelőssége óriási, hiszen az eseményről összesen tíz országból 21 televízió közvetít HDTV minőségben. A stadionban összesen 72 fixen rögzített kamerát helyeztek el, ezeket egészíti ki 80 operatőrcsapat, amelyek tagjai naponta 63 órányi felvételt készítenek. A 12. atlétikai világbajnokságra összesen 800 újságíró, köztük 300 fotós regisztráltatta magát. Az utómunkákhoz az Epson mérnökei által kifejlesztett optikai teljesítmény-kiértékelő rendszert (EPE) használják, amely legalább két kamerából és egy nagy teljesítményű számítógépből áll. A nem mindennapi felszereléseknek köszönhetően már azt is meg tudják mutatni a televíziók, hogy egy távolugró pontosan hol lépett be, milyen szögben dobta el egy gerelyhajító a gerelyt, és melyik távolugrónak milyen a mozgása, a dinamikája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Carsee #3
    622MBit-es gerinc? Nem értem, hogy ez miért valami. Biztos nehezebb lett volna 1GBit-es hálózatot kihúzni.
  • Balintos #2
    Sokkal egyszerűbb lenne ha az internetre kerülnének fel az adatok és a kommentátorok laptopokat használnának (esetleg valami ilyen célú alkalmazással). Csak akkor a végén még olyan is informálódhatna aki nem fizetett...
  • willcox #1
    Bulvárcím.
    A cikk lényege az informatikai rendszer, nem pedig az érintőképernyő.