Berta Sándor

Digitális személyi tréner, nemcsak sportolóknak

Mobil elektronikus személyi trénert fejlesztett ki három kutató. A készülék képes arra, hogy meghatározza a sportolók által megtett és a még leküzdendő távolságot. Ezenkívül folyamatosan méri az eltelt időt, az illető oxigénfogyasztását és szívritmusát is.

A Mobil Personal Trainer szavakból kialakított Mopet fantázianevű eszközt az Udine-i Egyetem Humán Computer Interaction Laboratóriumának három munkatársa alkotta meg. A Mopetben egy virtuális Evita nevű motivációs tréner ad utasításokat a fejhallgatón, illetve a képernyőn megjelenített 3D-s ábrákon keresztül. Az eszköz alapját egy GPS-szel kiegészített hagyományos laptop képezi, amelyhez vezeték nélküli technika segítségével kapcsolódnak a szívritmust és a pulzust mérő szenzorok. A mért értékeket folyamatosan összehasonlítják egy az elmúlt ötven esztendő hasonló információit tartalmazó adatbázissal.

A készülék a mért adatok alapján képes megmondani, hogy az adott személy az adott pillanatban milyen egészségügyi állapotban van. Ez alapján mindenki eldöntheti, hogy folytatja-e az edzést, beiktat egy rövidebb vagy hosszabb pihenőt, esetleg aznapra már abbahagyja a sportot.

"A Mopet segítségével mindenki pontos képet kaphat szervezetének pillanatnyi teljesítményéről és állóképességéről. Nemcsak profi és amatőr sportolóknak jó ez a készülék, de túlsúlyos vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő embereknek is. A tökéletesített modellt a terveink szerint két éven belül dobjuk a piacra, ára 1000 euró lesz. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk több gyártóval" - nyilatkozta Luca Chittaro, a projekt vezetője.

A digitális mobil személyi trénert az Entert(r)ain projektből fejlesztették ki és a célja az egészségügyi és a szórakozási szempontok együttes figyelembe vétele, valamint ezek ötvözése a meglévő mobil interakciós technikákkal. A szakemberek szerint különösen az Evita jelent nagy segítséget, hiszen az audioutasításoknak és a 3D-s ábráknak köszönhetően minimálisra csökkenthető az elvégezett gyakorlatokon belül a hibás kivitelezések száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • saldi #2
    "szívritmust és a pulzust mérő szenzorok" ez a kettő tökugyanaz más szóval.

    Garmin és a POLAR (meg páran mások is) már kb 4-5 éve gyártanak ilyet. Igaz nem színes pda kijelző, de megnézném azt a pda-t mondjuk a ma reggeli futásom után még bekapcsolna-e, míg a Garmin Forerunner 301-esem 30 percig vízálló.
  • dotkom #1
    1000 dollar? egy ilyenert?