Berta Sándor

Hightech szemüveg nemcsak sportolóknak

A Rodenstock szemüvegtervező cég olyan termékkel rukkolt elő, amely pehelysúlyú, mégis a legkorszerűbb technológiákat vonultatja fel. A vállalat az Informance című tanulmányában pontosan leírta, miként is képzeli el a multimédiás célokra is használható szemüvegek jövőjét.

A látás javításra és a Nap káros sugarait elkerülésére szolgáló eszközökre eddig nem sokan gondoltak úgy, mint jövőbeni multimédiás berendezésekre. A Rodenstock céget és a partnereit azonban épp ez a felhasználási terület érdekli. Ezt bizonyítja a cég és a Cambridge Consultants legújabb közös terméke, amelynek súlya mindössze 7 gramm, ennek ellenére helyet kapott benne egy a képet az üvegre vetítő kijelző (Head-up Display, HUD).

A HUD-okat általában a vadászrepülőgépeken alkalmazzák. Egy olyan átlászó információs felület, amely a legfontosabb repülési adatokat jeleníti meg a pilóták számára anélkül, hogy gátolná a kabinból való kilátást. Napjainkban már elterjedtek a sisakokba épített HUD-ok is, például a helikopterekben. "A szemüvegnek jelenleg már elkészült a prototípusa, azonban a sorozatgyártástól még messze vagyunk" - nyilatkozta Ellen Zimmermann, a Rodenstock szóvivője.


A beépített kijelző maximális felbontása 320 x 240 képpont és képes a legkülönbözőbb adatok, például GPS-információk vagy akár viselője pulzusának megjelenítésére. Segtíhet a tájékozódásban, hiszen megjeleníthetők rajta az egyes objektumokhoz való távolságok és azok iránya is. Az adattovábbítás rádióhullámok segítségével valósul meg, a működést egy elem biztosítja.

"A katonai célokra alkalmazott HUD-ok általában nagyon nehezek. A mi célunk egy méretarányos modell kifejlesztése volt, amely akár egy szemüvegbe is integrálható. A mostani prototípusnál a kijelző a bal szem látómezejének 12 százalékát tölti ki és lehetővé teszi, hogy miközben az illető előre néz, információkat olvashasson le róla" - hangsúlyozta Mike Hazel, a Cambridge Consultants optikai szakértője.

Ugyan a szemüveget eredetileg sportolók számára készítették, könnyen lehet, hogy később más területeken is elterjedhet, hiszen rendkívül hasznos segítség és gyakorlatilag bármilyen rendszerrel összeköthető vagy bővíthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #20
    tuttommal átvette a sereg. na nem a magyar, az amcsók.
  • Su0my #19
    remélem ruhán is át lehet majd látni vele
  • smv #18
    Felülsz a buszra, menned kell 52 megállót, legalább nem unatkozol közben. Monnyuk erre jó. ZH-hoz is istenkirály lehet :D
  • NEXUS6 #17
    Tájfutóknál viszont valszeg doppingszernek minősül!;)
  • MuldR #16
    Ha mondjuk mesz valahova, akkor latod ott a terkepet, gps coordinatakat.
    Ne uccan megyek, vasarlok-ra gondolj, hanem mondjuk sportolokra.
  • Blas109 #15
    de most ha én sétálok az utcán ez miért jo nekem?mit látom rajta ami nekem annyira kellhet hogy ott kell lássam...mer ha hírek vagy vmi azt folyamatosan kell olvasni ,lapozni úgy meg nemtok ara koncentrálni ahova megyek azt előb utobb nekimegyek vminek...szoval nem látom a hasznosságot benne.
  • NEXUS6 #14
    Én is asszem először vagy 10 éve láttam ilyet, tényleg valami magyar cuccos volt és alapvetően endoszkópos orvosi vizsgálatokhoz/műtétekhez szánták. Talán azóta tényleg használják is.
    Mellette persze az általam legutóbb olvasott William Gibson könyvben is van valami ilyen szemüveg, pedig azt is már pár éve írhatta a csóka.

    Nemtom miért nem akar elterjedni, valszeg az emberek inkább biztonságban érzik magukat az utcán egy dugóval a fülükben, mint egy látáskorlátozó eszközzel a szemük elött. Ha meg hazamennek, akkor meg ott a képernyő, ami sokkal kényelmesebb plusz nagyobb felbontást ad.
  • interfleet #13
    Talán nem fog senki meglepődni hogy ezt a magyarok már több mint tíz éve feltalálták
    http://www.skyex.com/albatech/artvga.html
    Én előszőr 1997-ben próbáltam ki és nem egy drótokból összetákolt prototípust hanem egy piackész modellt profi csomagolással, stb.
    Az egész azon bukott meg hogy senki nem akart pénzt fektetni a piacra dobásba.
    Kár érte.
  • ssdb #12
    vennék egy ilyen ha occsó lenne...
  • Griphons #11
    ja: amúgy elég régen feltalálták a kontaktlencsét is...

    húha, már előre hallom Epi. kérdését: "abba persze nem fogják tudni beépíteni mi?"