Gyurkity Péter

Képek a Google Chrome OS-ből

Ismét néhány kép látott napvilágot az interneten a Google készülő operációs rendszeréből, amelyek ezúttal valódinak tűnnek, bár erről hivatalos információ nem elérhető. A Chrome böngésző ismét verziószámot ugrott.

A most felbukkant hat képen az operációs rendszer igencsak letisztult, spártai kezelőfelületét láthatjuk, néhány kiemelt, nyilván a fontosabb alkalmazások ikonjait, egy érdekes verziószámot, valamint a beépített böngésző be-bevillanó ablakát. Nem sok, ám mindenképpen több a semminél - és elég ahhoz, hogy beinduljon a vita.

Amit látunk, az gyakorlatilag a Chrome böngészőre emlékeztet, egy letisztult felület, amelyen alig találunk néhány gombot, ikonokat. A Mac OS X mintájára egy dock kapott helyet a képernyőn, ezúttal annak tetején, amelyen a beépített böngésző, a GMail, az RSS feedek, a Google Maps, a naptár, a YouTube, valamint egy eddig azonosítatlan program ikonja látható - ez utóbbi nagy valószínűséggel egy beépített jegyzettömb, vagyis egyszerű szövegszerkesztő alkalmazás lesz. A 0.1.15-ös verziószám arra utal, hogy igen korai fejlesztői változattal van dolgunk, míg maga a kinézet annak egyértelmű bizonyítéka, hogy igencsak webközpontú lesz az operációs rendszer.


A hír alatt olvasható hozzászólások alapján kijelenthetjük, hogy a felhasználók többnyire elfogadják a képek hitelességét, a túlnyomó többség szerint kifejezetten a Google-re jellemző megoldást láthatunk azokon, bár a bootidőt és a munka közbeni sebességet illetően már csak reménykedést olvashatunk ki a kommentekből - ez érthető, hiszen eddig senki nem próbálhatta ki az előzetes változatokat. Mint említettük, hivatalos forrásból nem erősítették meg a képek eredetiségét, így még az is előfordulhat, hogy hamisítványokról van szó.

A Chrome böngésző eközben már a 4-es verziószámnál tart, ami további javításokat, valamint a szinkronizációs funkció beemelését hozta magával. Ez utóbbit úgy engedélyezhetjük, hogy a böngészőt az "--enable-sync" paranccsal indítjuk el, majd a beállítások között a "Sync my bookmarks..." opcióra kattintunk. Az új fejlesztői verziót a hivatalos oldalon, avagy külső forrásból tölthetjük le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • semmikozod #93
    Ezzel teljes mértékben egyetértek.

    #87: Nem igazán erről beszéltem, de mindegy. :)

    Apropó a Chrome-ba megoldották már, hogy az a tetves google update ne fusson állandóan? :)
  • zord #92
    Aki nem Chrome-ot használ, az hülye.
  • Ability #91
    Tudod, ez első kommented lekezlő volt, ezen nincs mit magyarázni, számomra az volt, lehet számodra ezek a szelengek, és ez megfogalmazás nem volt az, de számomra igen. És mivel tájékozottságban nem vagyok szar, ezért nem vettem jó néven. Aztán meg szépen eldumáltunk egymás mellett. De szerintem mindketten ki tudunk egyezni abban a véleményeben, hogy a Google nagyon jó felvásárlásokat lépett meg, a felszín alatt a böngésző nagyon fejlett technológiákat alkalmaz, ami engem személy szerint érdekel, mivel fejletsző vagyok. A felszín felett, meg kaptunk egy kicsi, gyors, letisztult, egyszerű, könnyen használható böngészőt, ami nekem nagyon is tetszik. Azt el kell ismerni, hogy lehetőségek terén a Chrome kicsit még el van maradva, de azt is leírtam, hogy gőzerővel fejlesztik, és én már olyan buildet használok, amiben már elég jelentőség előrelépések vannak, illetve minden nap látom a daily build-ekenek hála, hogy gőzerővel folyik a fejlesztés, szóval ez a böngésző nagyon jó úton halad, és idővel minden apró hiányoságát pótolni fogják. Ez az én véleményem, szerintem Te is egyet tudsz érteni vele.
  • Ability #90
    Safari Windows fronton elég kényelmetlen. Nem lehet beállítani, hogy csakis kizárólag füleken nyisson linkeket, inkább nyit magának több ablakot. Aminek még OSX alatt Exposé mellett van értelme, de Win alatt idegesítő. Amúgy Safari csak azért a legjobb, mert a legfejlettebb JS és render motor van benne. Leggyorsabban tölti be az oldalakat, legjobban kezeli a szabványokat, leggyorsabban renderel, stb stb, csupa olyan dolog, ami az átlagfelhasználót nem nagyon érdekel, mert hát teszem azt a ClearBox másik böngészőben is jól fut.
  • Ability #89
    Ugyan kérlek, hagyjuk már egymást. Felfogom én mit mondasz, csak nem értek vele egyet. A primitív ugyan úgy jeletheti, hogy kis tudású. Erre írtam, hogy bizony a Chrome nem volt egy nagyon felszerelt böngésző, de amit tudott, azt nagyon jól tudta, végezte. A puritán meg nálam nem igazán tisztát jelent, hanem ezt, hogy úgy általában a linux világban gyakran megesik, hogy elnagyolt, kidolgozatlan egy program kezelőfelülete.

    OMGLOL és társait nem kell megmagyarázni, nekem abszolút nem volt baráti az a megnyilvánulás, és olyan dolgokkal oltottál, amit most már így utólag azt mondod, hogy nem is hitted, hogy én olyat gondoltam. Ha elolvastad volna az összes kommentem, akkor lejött volna neked is, hogy milyen jelzőt mire használok, és nem hitted volna, hogy ez fikázás, vagy leminősítés.
  • Epikurosz #88
    Igen, igen.
    Én egyébként, ha már itt a kolléga felmagasztalta, akkor bele fogok kukkantani a Safariba is. Feltelepítettem, használtam is eccer-kéccer, de nem horgonyoztam le nála. Igazából nem árt, ha az ember váltogatja a böngészőket, mert nem unja meg őket.

    Csak egy kívánságom lenne: legyen egy hely a neten, ahol UNIVERZÁLIS szabványban eltárolhatom a kedvenceim, a könyjelzőim, és azokat onnan bármelyik böngésző tudja beolvasni, KEZELJE A UNICODE UTF-16-OT (TETSZETT HALLANI?), és ne úgy importálja be nekem a másik böngésző kedvenceit, hogy teszem azt:
    E-sz÷mla, Elektronikus sz÷mla, Elektronikus sz÷ml÷z÷s, Esz÷mla, E sz÷mla
  • MacropusRufus #87
    "Teljesen jó a linux egyébként csak az a kérdés, hogy mire."
    hát ez a win-re is igaz....
    Ha játszani akarsz akkor Win, ha meg akarod mutatni, hogy a géped mire is képes valójában akkor a wines játékot linux alatt erőlteted (csomó gém már a wine-al is gyorsabb mint az eredeti windows-al, mást ne modnja nekem a win98se alatt sol.exe kilépéskor memória címekre hivaktozva fagyott le, wine-al nem tette... még jó, hogy a meóriához való hozzáférést az op. határozza meg...) Ha atz adataidat biztonságban akarod tudni akkor linux. Viszont az igaz, hogy a linux kicsit több gótyit igényel mint a windows. Ez utóbbira éppen ezért 1xübb is vírust írni... :)
  • SSJmeszes #86
    caprocorno
    Senki nem fog megkövezni. Úgyanis senkit nem érdekel te mit is használsz. Azt használsza mit akarsz! Senki nem mondta meg neked, hogy ne használd. Ha tetszik használod, ha nem akkor használsz másikat! De nem értem miért kövezne meg ezért bárki is! Senkit se érdekel szerintem te mit használsz!
  • savior #85
    nekem az opera es a firefox kicsit olyan, mint az uj mobil telefonok. lehet veluk sms-t, mms-t kuldeni, internetezni, van bennuk fenykepezogep, kamera, rendelkeznek szamologeppel, szovegszerkesztovel, kepszerkesztovel, jatekokkal, szines erintokepernyovel, windows szintu operacios rendszerrel. na de konyorgom, en csak telefonalni akarok!
  • caprocorno #84
    Mondjon bárki-bármit, a Chrome igenis jól sikerült, és az átlagos mindennapi használatra a leg ideálisabb. Persze tudom én, hogy divat szídni, meg mindenféle galádságokkal vádolni, akkor is ezt fogom használni a böngészések 98%-ához. És igen barátaim, vessetek meg érte, de a fennmaradó 2% pedig az IE8-é. Mégpedig azért, mert egy csomó állami és bankos portál csak azzal működik megfelelően. Én sajna nem vagyok szakmabeli, nem tudok itt idegen szavakkal érvelni, de a Chrome rettenetesen gyors (kipróbáltam már mind az 5 itt emlitettett, d4e messze a chrome jött be, mégah mégannyira puritéán is. Mondjuk az újat már lehet skinezni is, meg is próbáltam, de mégis a puritán tetszett a legjobban:) Ez nem egy örök igazság, ez ccsak az én véleményem....