Gyurkity Péter

Amerikában fizetnek a legtöbbet a mobilok után

Egy több tucat országra kiterjedő friss felmérés szerint az amerikai, kanadai és spanyol mobiltulajdonosok fizetnek a legtöbbet a mobiltelefonok használatáért, máshol alacsonyabbak a költségek.

Az OECD által készített tanulmányból többek között az derül ki, hogy Európában általában olcsóbbnak bizonyulnak a mobiltelefonos szolgáltatások, a hálózat használata, valamint a járulékos költségek, mint például Észak-Amerikában, ahol sokan még mindig fizetnek a hívásfogadásért. Ezzel is magyarázható a jelentős különbség, amely alól azonban találunk néhány kivételt.

Az egyik legfontosabb megfigyelés, hogy a skandináv országok lakosai számára a legolcsóbb a mobiltelefonok használata. Dánia, Finnország és Svédország mellé még Hollandia csatlakozik hasonló besorolású államként, itt ugyanis rendkívül olcsónak mondhatók a díjak. A telefonok és az előfizetési csomagok természetesen mindenhol a világon egyre olcsóbbá válnak, ám ez a folyamat nem mindenhol mondható kiegyensúlyozottnak, és olykor súlyos eltéréseket hordoz magában. Észak-Amerika például kifejezetten drágábbnak számít, ami a mobilpenetrációs mutatókon is meglátszik.

Európában Spanyolország tér el a többiektől, itt a megfigyelés szerint a készülékek és a SIM-kártyák beszerzése önmagában egyáltalán nem jelent vészes kiadást, ám a fenntartás már egészen más kérdés - erre a helyi szolgáltatók úgy válaszolnak, hogy igen nehéz összehasonlítani az egyes országokban elérhető, egymástól igen eltérő csomagokat. Legalább ilyen érdekes azonban, hogy Olaszországban van arányaiban a legtöbb mobiltelefon, ahol 100 emberre 150 készülék jut, míg ezen a téren az utolsó helyen Kanada található, ahol nyilván a vezetékes vonalak hihetetlen olcsósága is közrejátszik ebben.

Mexikó szintén nem büszkélkedhet a maga 60 százalékos penetrációjával, ám ez utóbbi ország a leggyorsabban növekvők közé tartozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rincewind #14
    Jah, de azt a kabelt le is kellett fektetni es az infrastrukturat odarakni ala!
  • schrank #13
    mióta van mobil az usába ? ekkora lefedettségük van ? az hogy nálunk még egy normális hegy sincs nem hoy távolságok biztos egekig emelik a költségeket ...
  • Ronny #12
    0.05ms-al többet utazik egy optikai kábelen?
  • schrank #11
    azért azt ne felejtsük már el hogy ha nyújorkból nyomok egy sms-t loszandzseleszbe az nem egy sopron - nyíregyháza távolság ...
  • Rincewind #10
    Nem az. Nekem Magyarorszagon is meg USA-ban is van mobilom, es az USA mobil fentartasa nagysagrendekkel dragabb. A legnagyobb hulyeseg pedig az, hogy a bejovo percdijakert is fizetnem kell, ha nem veszek valami uberdraga elofizetest. A szolgaltatok gyakorlatilag ketszer keresnek minden egyes percen.
  • Ronny #9
    Dániából időnként mobilról hívtam az otthoniakat, körülbelül annyiba került, mint amit az ithhoni szolgáltatómnál fizettem egy belföldi hívásért. Ez is kriminális, mint majdnem minden ebben az országban.
  • BlackRose #8
    A költségek mindenütt kb. egyformák (a piacok nagysága közötti különbségek és a piacok különböző dinamikája azért egy kicsit kihat a költségekre), hiszen ugyanaz a technológia van hasznosítva, de az igazi kérdés, hogy ezek a költségek hogyan vannak elosztva, míg az USA-ban a költségek nagy részét azok fizetik akik igazán használják is a szolgáltatást, Európában általában szubvenciók és sok hasonló politikailag támogatott "megoldásokkal" először is elősegítették a mobilozás gyorsabb terjedését (ami miatt a költségek is alacsonyabbak) másodszor viszont a költségeket átöntötték olyan formában, hogy nem is tudjuk, mit fizetünk. Vagyis különbséget kell tenni a költségek és a költségek könyvelése között... Ugyanakkor még hozzá kell adni, hogy nem egy dolog egy sűrűn lakott kis területű europai országot betakarni vagy egy rotkán lakott óriási USA-t.
  • Alexease #7
    Ja, es persze, a szokasos atlagkereset, minimalber, eletszinvonal dolgokat meg meg sem emlitettuk:P
  • Alexease #6
    E szerint, a mobilozas ara is fele annyi az Angoloknal, mint nalunk:) Akkor ennyit errol...:)
  • Alexease #5
    Pontos szamok nelkul csak parasztvakitas;)

    Nem ismerem a kulfoldi viszonyokat, lehetosegeket, koltsegeket, de van ismerosom Angliaban. Pl. nekik olyan vezetekes elofizetesuk van, amivel szinte egesz Europaba (es meg jonehany tegerentuli helyre) INGYEN tudnak telefonalni. Valszeg a helyi hivas is ingyenes.

    Lehet, hogy ott a mobil draga (nem biztos, nem kerdeztem), de legelabb lehet mivel kompenzalni:) Az hogy orakat beszelhet velem es meg jopar ismerossel, barattal kulonfele orszagokbol, nagy elony;)