Berta Sándor

Egységesítenék a mobilos fizetést

Egy új szolgáltatás segítségével a brit mobil szolgáltatók egyenlő esélyeket akarnak teremteni minden előfizető számára.

A szakemberek azt remélik, hogy a PayForIt nevű szolgáltatással végre áttörést érhető el a mobilos fizetés piacán és a megoldás széles körben elterjed. A PayForIt segítségével egyszerre legfeljebb tíz font értékű összeg továbbítható. A rendszert, amely például csengőhangok vásárlására, parkolási díjak kifizetésére vagy jegyvásárlásra használható, mind az öt nagy szigetországi mobilszolgáltató támogatja. A projekt célja annak elősegítése, hogy az emberek végre bízzanak meg a mobilos fizetésben.

A tranzakciók bármely mobiltelefonon és bármelyik GSM-hálózatban elvégezhetők, az ár azonnal megjelenik a készülékek kijelzőjén. Az összeget a következő számlához csatolják és annak összegével együtt vonják le az egyenlegből. "Nagy segítséget jelent, hogy az emberek azonnal és pontosan tudhatják, hogy mit vásároltak és az mennyibe került" - nyilatkozta Mike Short, a brit Mobile Data Association nevű szervezet munkatársa.

Az elképzelések szerint a PayForIt a közeljövőben felváltaná a hasonló szolgáltatásokat, például az emelt díjas SMS-eket. "Utóbbiak esetében sokan bizonytalanok voltak, hogy végül mennyit kell majd fizetniük és hogy kihez fordulhatnak, ha valami balul ütne ki" - tette hozzá a szakember.

A mobil fizetés világszerte terjed. A szomszédos Ausztriában immár 300 000 mobil előfizető használja a paybox nevű rendszert. Hátránya, hogy ugyan bárki használhatja, de csak az A1 és a One ügyfelei fizethetik ki a számláikkal együtt a tranzakciók díját. Ezt megerősítette Veronika Jilek, a One képviselője is. Más előfizetőknél a díjat a bankfolyószámláról vonják le. "Más szolgáltatók felé is nyitottak vagyunk, azonban azt tudomásul kell venni, hogy az összegek nem vonhatók le mindenkitől a mobil számlájáról, ezért a mobilos fizetés sosem válthatja fel igazán a banki folyószámlás utalásokat" - összegezte véleményét Alexandra Radl, a paybox szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #5
    Ezt szerintem nem lehet ilyen egyszerűen törvénnyel szabályozni. Ugyanis ha valami többe kerül, akkor annak az is lehet az oka, hogy eleve többe kerül, ez esetben pedig valakinek meg kell fizetnie.

    Én már kezdettől fogva nagyon utáltam a kártyával fizetőket, mert feltartja a többi sorbaállót, amíg a dróton a kapcsolat kialakul, meg aztán a blokk nyomtatása is valami miatt lassú, végül meg a fél országgyűlés ott ratifikálja azokat a k.. blokkokat... Ennél csak a "kedvezményes" ebédjeggyel fizetést utálom jobban.

    Azóta ráirányult a figyelmem a kártyás fizetés ilyen mértékű terjedésének a valódi okaira (ld. Drábik János nehezen cáfolható érvelését, könyveit) Megdöbbentő. Én nem tudom úgy leírni, aki nem olvasta, olvassa el.
  • wanek #4
    "Mi meg hulyek vagyunk, mert nem hozunk torvenyt" - nem vagyunk egyáltalán hülyék, maximum akkor, ha olyan képviselőket választunk, akiket meg lehet vásárolni. A törvényt ugyanis ők hozzák...
  • irkab1rka #3
    Ne parazzatok. Sok helyen kartyaval sem fizethetsz (ugyanazok a security issue-k megvannak :) mert a bank annyira pofatlanul sokat ker az eladotol, hogy beszaras.
    A mobilszolgaltatoknak erre faj a foguk.

    Mi meg hulyek vagyunk, mert nem hozunk torvenyt, hogy az elektronikus fizetes soran a termek nem kerulhet jarulekos koltsegekkel egyutt tobbe, mint kp-s fizetes soran (including az eladora haritott koltsegeket).
  • halgatyó #2
    Szóval, soha a büdös életben nem fogok megbízni a mobilos fizetésben! És nemcsak azért, amire a cikk utalt: az elektronikus biztonság miatt.

    Van egy másik, legalább ennyire fontos szempont: hogy kiknek fizetnék így, és mit akarnak tőlem, akik erőltetik ezt a fizetési módot?

    És ez a másik szempont teljesen megbuktatja ezt a fizetési módot. Akkor is, ha az előbbi szempont szerinti problémákat teljesen megoldanák (amit nem igazán hiszek)
  • halgatyó #1
    A mobilos fizetés enyhénszólva gyanús nekem Magyarul: egy nagy büdös mocsokság, ami újabb és csalafintább pénzlehúzási trükkök bevezetésére szolgál. Nem véletlen, hogy pont azok a "cégek" (maffiák) erőltetik a bevezetését, amelyek olyasmiért szedik a pénzt amiért nagyo de nagyon nem lenne szabad! (élükön a fizetőparkolási mocsadékokkal)

    A rendszer arra különösen alkalmas, hogy a fizető ember ne érezze közvetlenül hogy mennyit is költött. Ez arra való, hogy fokozza a lakosság költekezési hajlamát, aminek egy rakás bonyolult közgazdasági vonzata is van (ld. még lakossági megtakarítási hajlam kontra túlköltekezés, eladósodás)

    Ha jól értesültem, a nagy Ámerikában már okozott kisebb válságot a lakossági túlköltekezés a hitelkártyák bevezetése körül

    Szumma szummárum: én bizony betiltanám a mobilos fizetést. Már csak azért is, mert a fizetésre az állam által nyomott pénz való. Hogy lehet, hogy az állam (és necsak a Magyar Bábállam) ilyen könnyedén lemond erről a fontos monopóliumáról? Itt valami bűzlik a háttérben (nem, nem én voltam:-)))