Berta Sándor

Problémák hátráltatják a mobil fizetés elterjedését

Még néhány hónapnak mindenképpen el kell telnie, mire a mobiltelefonok és a PDA-k elektronikus pénztárcává válnak. A késedelem oka, hogy néhány problémát még meg kell oldaniuk a szakembereknek. Az Augsburgi Egyetem munkatársai szerint már minden második német és holland állampolgár szeretne a mobiljával nem csak telefonálni, hanem vásárolni vagy fizetni is, de erre még egy darabig várniuk kell.

"A fogyasztók szeretnék használni ezt a dolgot és nem értik, hogy miért nem működik. Egy holland szupermarketlánc vásárlói rendkívül elégedettek voltak a tesztelt rendszerrel, igaz az egy egyszerű megoldás volt. Odatartották a telefonjukat a leolvasóhoz, csipogott egyet és ennyi. A lényeg, hogy a mobil fizetési rendszereket egyszerűbben és jobban lehessen használni, mint a hitelkártyákat. Ha még ki kell választani valamit, vagy be kell ütni valamit, akkor az egész eljárás halálra van ítélve" - összegezte tapasztalataikat Key Pousttchi, az egyetem wi-mobile kutatócsoportjának vezetője.

Tény, rendkívül praktikus lenne, ha valaki a mobiljával nem csak telefonálni vagy SMS-zni tudna, hanem fizethetne a bevásárlás után a pénztárnál, a taxiban, a jegyek megvételekor vagy a parkolásnál. A szakember úgy vélte, hogy a legnagyobb problémát a jelenlegi technika összetettsége jelenti. Ráadásul sokan még mindig alábecsülik a mobil fizetésben rejlő lehetőségeket. Nincsenek tisztázva a biztonsági kérdések sem és az sincs eldöntve, hogy melyik a legjobb megoldás és hogy azt majd ki fogja bevezetni?

A megoldást a Near Field Communication (NFC) technológia, illetve az RFID-chipekkel való együttes alkalmazása jelentheti. "Három év múlva nem lesz olyan telefon, amely ne támogatná az NFC-t. Ez a technológia jelenti a jövőt. Azonban a piaci szereplőktől függ, hogy a mobil fizetés mikorra válhat mindennapos dologgá. De ha túl sokat várunk, megint jönnek az amerikai multik és megnyerik a versenyt, éppúgy, mint a hitelkártyák esetében is" - közölte Pousttchi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Damjanics #13
    Ne felejtsétek el, hogy évekig próbálkozott a mocskos parkolási maffia ötszámjegyű büntetéseket a nyakunkba varrni ha nem tudjuk elővenni az 5 - 6 évvel korábbi parkolócédulát(amit senki sem őriz meg, és egy év múlva egyébként is kifakul). A parkoló autódról egyszerű olyan fényképet csinálni, amin nem látszik a szélvédő mögötti parkolócédula. Sokan bedőltek a fenyegetésnek és fizettek.
    Ha mobillal fizetsz és a bank is csak SMS-t küld, meg egy e-mailt, akkor hogy fogod bizonyítani évek múlva, hogy fizettél, ha akkor már sem a telefonod, sem a számítógéped már nem lesz meg, mert kénytelen vagy ezeket folyamatosan újabbakra cserélni.
    A Fidesz sem akar rendet teremteni, sőt Vitézi Dávid a fizetőparkolás további kiterjesztését tervezi, mert nekik is szükségük van az útonállással szerzett pénzre. Döbbenetes, hogy az autótulajdonosok milliós tábora nem tud összefogni az indokolatlan fizetőparkolás ellen.
  • willcox #12
    1. Nem kötelező, hogy legyen mobilod.
    2. Amíg a kápé hivatalos fizetőeszköz, addig nem írhat elő senki semmit.
  • halgatyó #11
    Hát ez így eléggé bonyolult és megbízhatatlan. Amellett a cikkből annyira nyilvánvalóan ez enm látszik, maximum az "odatartották a telefonjukat és csipogott egyet.." mondatból lehet(ne) GYANÍTANI.

    Nos, azt értem amit írsz, hogy itt RFID bankkártyás fizetés történik a mobiltelefon aksija (és esetleg a memóriája) segítségével. Lelke rajta annak, aki nagyon szeretne így fizetni, az tegye. Az ő dolga.
    Én csak attól félek, hogy rámerőszakolják hogy én is így legyek kénytelen fizetni.
  • kvp #10
    A cikk a kozeli mezos kommunikaciorol beszelt, ezt hasznaljak az rfid rendszerek. Ez teljesen fuggetlen a mobiltelefontol es a szolgaltatotol. A mobilba epitett kis radios chiprol van szo, ami a mobilt csak kijelzonek es billentyuzetnek hasznalja.

    Elonyei:
    -fuggetlen a mobiltarsasagtol
    -eleg csak a leolvaso kozelebe menni vele
    -egyszeru a hasznalata
    -japanban mar a legtobb mobilban van es hasznaljak is (pl. jegyvasarlasra)

    Hatranyai:
    -a felhasznalo nem latja mi tortenik (radios adatatvitel)
    -eleg csak a keszulek kozelebe menni, tehat tomott buszon zsebben is leolvashato
    -tul keves biztonsagi funciot hasznal, tehat tobbnyire keresre magatol fizet
    -nem teljesen szabvanyos, viszont minden mobilba egyseges rendszert kellene tenni, hogy hasznalhato legyen
    -mint minden hagyomanyos bankkatya, alkalmas a nyomkovetesre (viszont mivel radios akar az utcan is mukodik, ha eppen nem fizetunk akkor is)

    Alapvetoen lehetne jo rendszert kesziteni belole:
    -ha valaki fizetni akar, kivalasztja a menuben a penztarca pontot
    -odatartja a keszuleket a leolvasohoz (ugyelve, hogy kozvetlen mellette a hatotavolsagon belul ne alljon senki)
    -a leolvaso elkuldi a digitalisan alairt szamlat
    -a keszulek megjeleniti ezt (es ellenorzi, hogy a penztar alairasa ervenyes-e)
    -a felhasznalo valszt, hogy fizet vagy sem (yes/no)
    -a keszulek elmenti a szamlat es kuld egy digitalisan alairt valaszt a penztarnak (a digitalis alairast a bank ellenorzi online)
    -a penztar visszaszol, hogy sikerult-e a tranzakcio (volt-e annyi penz az illeto bankszamlajan)
    -a keszulek kiirja, hogy sikerult a tranzakcio es kilep a penztarca modbol

    A penztarca menuben a fizetesen kivul meg ket masik funkcio is kell, az egyik a korabbi szamlak megtekintese (es torlese), a masik a banki adatok megadasa. (itt adhatnank meg a bankszamlaszamot es a pin kodot)

    Ez mar egy eleg egyszeru megoldas lenne, de a fizeteshez meg mindig a kovetkezoket kellene megtenni:
    -telefont elovesz
    -menu - penztarca
    -odatart
    -yes-t nyom
    -csipogasig var
    -telefont elrak

    A cikkben ebbol a menu-t es a yes-t akarjak kihagyni. Ez jelenti a biztonsagi kockazatot, mivel igy a felhasznalo beleegyezse nelkul is fizethetne a telefon, ha valaki radion arra keri. Ha a fentieket betartjak, akkor viszont csak sima radios bankkartyakent mukodik a keszulek, a bankkartyak minden elonyevel es hatranyaval. Extra paranoiasok akar azt is beallithatnak, hogy minden fizetesnel kerjen pin kodot, a kevesbe paranoiasok pedig megadhatnak elore, igy csak yes-t kell nyomi, viszont ha ellopjak a telefont, akkor a pin kod is benne lenne.
  • willcox #9
    A legjobb kápéval fizetni. Nincsenek járulékos költségek, egyik ingyenélő sem tud lehúzni senkit.
    Az alternatív fizetési módokat azért erőltetik, mert az ingyenélők még több pénzt akarnak lenyúlni.
  • halgatyó #8
    További probléma, hogy a mobilos fizetés esetén nem marad a kezünkben ÁLTALUNK ELLENŐRIZHETŐ bizonylat.
    ELMÉLETILEG persze marad, mert ugye ott a mobiltársaság kimutatása, csakhogy az nem a mi kezünkben van. A mobiltársaság csak a bíróság megkeresésére adja ki az adatokat.

    Most képzeljünk el egy GYAKORLATI PÉLDÁT, AMI NAPONTA SOKSZOR MEGTÖRTÉNIK ITT, MAGYARORSZÁGON:
    Kapunk egy felszólítást valamelyik fizetőparkolási maffiától, hogy most azonnal fizessünk nekik 450ezer forintot amiért ekkor és ekkor, itt és itt megálltunk az autóval ... (és itt jön egy felsorolás, kb. 3 évig visszamenőleg, plussz 30-szoros(!!!!!!!!!) "büntetőkamatok") Meeertamennyibennemfizeccteszemétakkorrádküldjükavégrehajtótésugrottalakásod

    És itt állunk, döntési helyzetben. Fizessünk vagy bízzunk a bíróságban?

    ELVILEG annak kellene bizonyítani a vádat, aki állít. ELVILEG. Gyakorlatilag nekünk kell, "hála" a foslék törvényhozásunknak meg a jogállamiság meggyalázásának.

    Ha valaki papírformában tárolta a parkolójegyeket, akkor most TUDJA ELLENŐRIZNI, HOGY a kapott lista mennyire fedi a valóságot.
    Ha mobillal parkolt, akkor NEM TUDJA SAJÁT MAGA ELLENŐRIZNI.
  • Rexhawk #7
    "A megoldást a Near Field Communication (NFC) technológia, illetve az RFID-chipekkel való együttes alkalmazása jelentheti."
    RFID? ilyenkor néhány zseni sg-s nem orwell meg 1984-et szokott kiálltani:D
  • halgatyó #6
    Szerintem leginkább az hátráltatja a mobilos fizetés elterjedését, hogy a legmocskosabb, leg-becstelenebb maffiabandák követelik ilyen formában a SEMMILYEN ELLENSZOLGÁLTATÁSSAL NEM KIÉRDEMELT, csak egyszerűen lenyúlt pénzeket.

    Amikor hozzájutunk egy igazi, értéket jelentő, valós szükségletet kielégítő valamihez, az legtöbbször AZ ADÓ ÉS A VEVŐ FIZIKAI KONTAKTUSÁVAL TÖRTÉNIK.
    Például vásárolok valamit. Akkor OTT VAGYOK A VÁSÁRLÁS HELYSZÍNÉN. Vagy ha interneten rendeltem valamit, akkor jön a csomagküldő szolgálat és kihozza.

    A mobilos fizetést olyan esetekben próbálják ránk erőltetni, amikor a fizető és a pénzbeszedő semmilyen fizikai kapcsolatban sem állnak.
    Ha jobban megpiszkáljuk, elemezzük ezeket a helyzeteket, akkor bizony kilóg a lóláb!!!
  • KillerBee #5
    Mert annak a költsége nem 1-2%. A mobiltársaság eleve lenyeli az emelt díjas SMS-ben küldött összegnek kb. a felét, csak nagy ügyfeleknek enged ebből. Aztán még fizetheted a visszaigazoló SMS árát is.
  • JL666 #4
    ja, a retkek ellopják a suliban az összes diák mobilját. Egyúttal az összes pénzét is lopják el, igaz?!