MTI

A PSZÁF kivár az Externet vételi ajánlata elbírálásával

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felfüggesztette a BIRDCOM Tanácsadó Kft. Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt.-re tett nyilvános vételi ajánlatának elbírálását, mindaddig amíg érdemi döntés nem születik egy folyamatban lévő, az ajánlattevővel szemben indított piacfelügyeleti eljárásban - olvasható a hatóság honlapján.

A BIRDCOM, a VIVACOM Magyarország Befektetési és Szolgáltató Kft.-vel és a KRAFT INVEST Vagyonkezelő Kft.-vel összehangoltan 2009. június 24-én részvényenként 545 forintot kínált a tőzsdén jegyzett Externet részvényeire. A három cég 2009. május 10-én írt alá szindikátusi megállapodást arról, hogy összehangoltan eljáró társaságként megvásárolják a harmadik személyek tulajdonában lévő részvényeket. A megállapodás alapján az összes költséget, beleértve a felajánlott részvények vételárát, a BIRDCOM Tanácsadó Kft. vállalta.

A felügyelet a kérelem alapján engedélyezési eljárást indított, ami a benyújtott vételi ajánlat jogszabályoknak való megfelelését vizsgálja. A hatóság egy másik szervezeti egysége azonban ezt követően, július 2-án piacfelügyeleti eljárás megindításáról döntött az ajánlattevővel és a vele összehangoltan eljáró cégekkel szemben - fejti ki a PSZÁF határozatában. Hozzáteszi: ennek a vizsgálatnak a célja elsősorban a társaságok befolyásszerzési körülményeinek vizsgálata.

A törvényi előírások szerint a hatóság abban az esetben függesztheti fel eljárását, ha egy adott ügy érdemi eldöntése olyan kérdés előzetes elbírálásától függ, amely ugyanannak a hatóságnak az adott üggyel szorosan összefüggő más hatósági döntése nélkül megalapozottan nem dönthető el.

Az Externet a szintén tőzsdén jegyzett econet.hu közvetett tulajdonában volt az idén június elejéig, amikor a 76,83 százalékos részvénypakettjét eladta a BIRDCOM Tanácsadó Kft.-nek. A megállapodás szerint a vételár alapösszege 520 millió forint volt, de a vevő kiegészítő vételár megfizetésére lesz köteles a 2009. évi beszámoló elfogadását követően, amennyiben 2009-ben az Externet gazdálkodási mutatói megfelelnek bizonyos feltételeknek. A kiegészítő vételár az Externet 2009. évi, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált EBITDA (kamat- és adófizetés, és értékcsökkenési leírás előtti) eredményének az 50 százaléka lehet.

Az adásvételi szerződés szerint az econet.hu cégcsoport mentesült mintegy 600 millió forint bankhiteltől, mintegy 100 millió forint egyéb hiteltől, valamint az Externet Nyrt. működésével kapcsolatban vállalt háttérgaranciáktól. Az Externet részvényei kedden délután 15.30 óráig 502 forinton álltak, ami 3,5 százalékos emelkedés a hétfői 485 forintos záráshoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!