MTI

Az internet növeli a képzelt betegek számát

Az internet terjedésével egyre nő a képzelt betegek és a fóbiákkal küzdők száma - ez derült ki mintegy mellékesen egy felmérésből, amelyet egészen más célból végeztek.

A BBC brit műsorszóró orosz nyelvű honlapján megjelent hír szerint a Microsoft a keresőgépek továbbfejlesztése céljából végzett felmérést saját munkatársai körében, és ebből a kutatásból derült ki, hogy a különböző betegségekről szóló honlapok hozzáférhetősége és a kórok részletes leírása a képzelt betegek egész generációját termelte ki: ezek az emberek a betegségekről olvasva máris keresni kezdik magukon a tüneteket. A kutatásból világossá vált, hogy a keresések mintegy két százaléka orvosi kérdésekre vonatkozik. A felmérés készítői ezen a szálon elindulva eljutottak odáig, hogy a felhasználók egy-egy fejfájás vagy gyomorpanasz okainak megismerésére törekedve nem ritkán súlyos, néha gyógyíthatatlan betegségek leírásához jutnak el.

A mellkasban érzett fájdalmakra vonatkozó keresés például az infarktus leírását kínálja fel a felhasználónak elsősorban, fejfájás esetén könnyen eljut az agydaganat tüneteihez. Így a valójában jelentéktelen tünet alaptalan és kínzó félelmeket, szorongásokat okoz. A megkérdezettek többsége beismerte, hogy idővel egyenesen a súlyosabb betegségek iránt kezdett érdeklődni, és az azokra vonatkozó információt kereste.

Mindebből a kutatók arra következtettek, hogy az orvostudományi információkhoz való hozzáférés nagyon sok esetben azt idézi elő, hogy az emberekben a saját egészségi állapotukra vonatkozóan fóbiák alakulnak ki. Vagyis - amint a felmérés egyik készítője megfogalmazta -, idegessé teheti a felhasználót egy olyan egyszerű mechanizmus, mint egy internetes keresőgép. A tendencia miatt aggódó orvosok felszólították mindazokat, akiket aggaszt az egészségi állapotuk, hogy ne az internetet böngésszék, hanem szakorvossal konzultáljanak.

Egy rákos megbetegedéseket kutató brit orvos azonban úgy vélte: az internet nagyon hasznos is lehet e téren, hiszen például Nagy-Britanniában sokan azért nem fordulnak idejében orvoshoz, mert nem tudják, milyenek a rákos betegségek tünetei, és ez az oka annak, hogy az országban lényegesen alacsonyabb a túlélési arány, mint más európai államokban. A brit tudós szerint éppen ezért nem az a baj, hogy túl sok egészségügyi és orvostudományi információhoz lehet jutni az interneten, hanem az, hogy még messze nem mindenki fér hozzá a világhálóhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!