Berta Sándor

Mobil felügyeleti rendszer szívbetegeknek

A linzi Elisabethinen Krankenhaus új programot indított a szívbetegek távfelügyeletére.

A szívproblémával küzdő páciensek a jövőben otthon maradhatnak és az ellenőrző méréseik adatait a mobiltelefonjaikkal továbbíthatják a kórház rendszerébe. Ez az első ilyen projekt Ausztriában.

Az új megoldás februártól lesz elérhető, és az első szakaszban 20 krónikus szívbeteget ellenőriznek majd ily módon. Az intézménytől kapott mérőeszköz egyaránt méri a vérnyomást, a súlyukat, a szívritmust, felméri az általános közérzetüket és szabályozza a szedett gyógyszerek mennyiségét. A kórházba beérkező információkat naponta egyszer szívspecialisták ellenőrzik és azonnal beavatkozhatnak, hogy ha a normálistól eltérő értékeket észlelnek.

"Az emberek egészségügyi állapotát nonstop megfigyelhetjük. Ráadásul szabadon élhetik a megszokott életüket a saját lakókörnyezetükben" - mondta Hans Joachim Nesser, a kórház kardiológus főorvosa. Az új szolgáltatás lehetővé teszi, hogy csökkentsék az ügyeleteket, az ambuláns látogatásokat és ezáltal tehermentesítsék a teljes egészségügyi rendszert.

"Éppen ez az oka annak, hogy hajlandók vagyunk a teljes költséget viselni, ami pedig évente páciensenként 1200 euró" - közölte Franz Harnoncourt, a kórház orvos-igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!