Berta Sándor

Egyre több kártevő terjed adathordozókon

A vírusok, a trójai férgek és más kártevők előszeretettel fészkelik be magukat az USB-kulcsokra és más adattárolókra. Sokan sajnos nincsenek tisztában ezzel a kockázattal.

Teljesen elfogadott dolog napjainkban, hogy valaki pendrive-on tárolja az adatait, hiszen ezek az eszközök kicsik, olcsók és sok információt képesek tárolni a több gigabájtos tárolókapacitásuknak köszönhetően. Az adatok hordozása is egyszerűbbé válik a segítségükkel, hiszen a használatukhoz, a fájlok felmásolásához nincs szükség külön programokra. Ami azonban az USB-kulcsok előnye, pont az rejti magában a kockázatot is. Elősegíthetik, hogy egy kártevő gyorsan fertőzzön meg több számítógépet.

"A vírusok mindig új terjedési módokat keresnek" - mondta Christoph Hardy, a Sophos munkatársa. Hogy mennyire fenyegető veszéllyel kell szembenézniük a felhasználóknak, azt jól bizonyítják a Symantec által áprilisban nyilvánosságra hozott Internet Security Threat Report adatai is. Európában, Afrikában és a Közel-Keleten csak tavaly már a potenciális fertőzések közel kétharmada a különböző adathordozók használatára vezethető vissza. 2007-ben ugyanez az arány még csak 44 százalék volt.

Candid Wüest, a Symantec szakértője szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy gyakorlatilag a felhasználók fertőzik meg ismerőseik, rokonaik számítógépeit. A legegyszerűbb megoldás természetesen ezúttal is az óvatosság és a legfontosabb szabályt is illik betartani: rendszeresen frissíteni kell a vírusirtókat és a kémprogramok elleni szoftvereket. Célszerű egy idegentől, de akár a legjobb barátunktól kapott pendrive-ot vagy CD-t, DVD-t is ellenőrizni kártevők után. Lehet, hogy némi időbe kerül, de még mindig jobb, mint utólag bosszankodni egy kiirthatatlan vírus vagy trójai miatt.

Christoph Hardy úgy vélte, hogy a legjobb védelmet jelenleg az úgynevezett On-Access vírusirtók jelentik, amelyek azonnal blokkolják a gyanús fájlokhoz való hozzáféréseket. Amennyiben megtörtént a baj, akkor sem szabad pánikba esni, célszerű feljegyezni a legfontosabb jelenségeket, hibákat, ezekre rákeresni. A legtöbb biztonsági cég ugyanis már kínál speciálisan egy adott kártevőt vagy kártevő-családot megsemmisítő programokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #7
    és mégis mióta tud futni operációs rendszer egy adathordozón, észkombályn?
  • PhilipMorris #6
    érdekes, mikor valami hibáról van szó előjöttök a linuxal mint ha az valami különlegesen professzionális dolog lenne ami mindennél jobb...
    Ennél a témánál meg szó se volt operációs rendszerekről...
    Egyébként lehet hogy jól mondod a linuxot annyira nem érdekli senki sem kivéve az elvakult "különbözniakarokatömegtől" felhasználóktol hogy még a vírusok se mennek fel rá:)
    gratulálok hozzá:)
  • chuky123 #5
    Ezé kell virusírtó a gépen és nem kapja el a "trippert" a gép.
    Aki sok helyen használja a pendrivot annal meg pláne kötelező a virusírtó.
    ez kb olyan mint k*vához is ajánlott a gumi használata.
  • HerrKiss #4
    Nincs új a nap alatt. 10-15+ éve floppy-lemezeken terjedtek a kártevők, internet hiányában :-). Hiába, a történelem ismétli önmagát.
  • Régi vodanetes #3
    Egy hónapig nem volt netes gépem, netkávézóban tettem fel anyagokat. Akadozott, de elment. Itthon lecsapott az Eset Smart Security, Win32 Conficker AE fertőzte meg a pentdrive-omat. ESS bevágta a karanténba, a gépbe nem jutott be.
  • beyondReason #2
    Lári fári...
  • Sir Ny #1
    ezért kell használni linuxos pendrájvot vindózos helyett.