Berta Sándor

Németország: beruházások, kevesebb állami beavatkozásért cserébe?

Az informatikai óriáscégek beruházásokat ígérnek, ha a német kormány kevésbé avatkozik bele a gazdasági folyamatokba, és segít meg önkényesen egyes kiválasztott vállalatokat. Új megoldásokat javasolt a gazdasági világválságra a BITKOM német szakmai szervezet újraválasztott elnöke.

Prof. dr. August-Wilhelm Scheert egyhangúlag szavazták meg a BITKOM közgyűlésén résztvevők a szervezet vezetőjének. A szakember a posztot 2 évig tölti majd be. Ismét alelnök lett René Obermann, a Deutsche Telekom, valamint Achim Berg, a Microsoft Németország első embere, míg az elnökségbe bekerült többek között Friedrich Joussen, a Vodafone Németország, illetve René Schuster, a Telefónica O2 vezetője, valamint Jim Hagemann Snabe, az SAP elnöke. Az egyik legjelentősebb német civil szövetség már a szavazással üzent a német kormánynak és a politikusoknak. Az IT-szektor tagjai keményen képviselni akarják az érdekeiket, egyúttal a német fogyasztók érdekeit is. A BITKOM jelenleg 1300 céget képvisel, köztük van a Siemens, valamint számos konszern (IBM, Hewlett-Packard, Sony stb.) németországi leányvállalata.

"Az új elnökség kiválóan alkalmas arra, hogy átvezesse a mostani krízisen az IT-ágazatot és hogy megfelelő partnere legyen a politikai döntéshozóknak. A 830 000 alkalmazottal és a 145 milliárd eurós forgalmával ez a gazdasági szektor a német ipar egyik pillére. A szabadalom-bejelentések egynegyede ezektől a cégektől származik. Tény, hogy a gazdasági világválság nem múlik el nyom nélkül, de mi nem sírunk és nem is koldulunk, hanem 50 milliárd eurós fejlesztéseket kínálunk a politikának. Ezért cserébe azt kérjük, hogy mérsékeljék az állami beavatkozásokat a gazdaságba és a gazdasági döntéshozatali folyamatokba" - jelentette ki Scheer.

A BITKOM elnöke hozzátette, hogy a krízist csak így, innovációk segítségével lehet eredményesen átvészelni. Ezért nyújtják kezüket a politikusoknak és kérik az együttműködésüket. Pont a világválságban kell ugyanis a két tábornak szorosan össze dolgoznia, mert csak így menthetők meg a régi és hozhatók létre új munkahelyek.

"Az államnak beruházásösztönző kereteket kell teremtenie és minimalizálnia kell a közvetlenül a vállalatoknak nyújtandó segítséget. Ilyen lépésekre csak gazdaságpolitikailag nagyon jól megindokolható esetekben kerülhet sor. Az ellenőrizhetetlen internetes cenzúra, a távközlési piacon lévő állami tarifadiktátumok, a különböző készülékeket sújtó szerzői jogdíjak és a PC-kre, illetve a mobiltelefonokra vonatkozó rádiódíjak mind gátolják a beruházásokat, a fejlesztéseket. Az a legjobb gazdaságélénkítő program, amelyik a meglévő plusz terheket leveszi a gazdaságról és a felhasználókról. Fontos lenne emellett a szélessávú hálózatok mielőbbi kiépítése, a közintézmények rendszereinek korszerűsítése és egy oktatási reform kidolgozása és megvalósítása" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!